Annonce
Udland

Anmeldere: Cohens sidste dans er blandt hans bedste

Joel Saget/Ritzau Scanpix
Selv Leonard Cohens sidste skitser strutter af livslyst, mener anmeldere. Hans søn, Adam, gør materialet ære.

Både danske og internationale anmeldere tager mere end godt imod det posthume Leonard Cohen-album "Thanks for the Dance".

Den canadiske musiker, der med sin dybe stemme og sine stærke tekster vandt fans verden over, døde i november 2016 i en alder af 82 år.

"Thanks for the Dance" har hans søn, Adam Cohen, arbejdet videre på efterfølgende.

Og cd'en, som udkommer fredag den 22. november, er et værdigt farvel til faren, lyder det fra anmelderne.

Cohens afsked overgår endda klart forventningerne, mener Weekendavisens anmelder, Bo Green Jensen, der ikke giver en karakter, men er særdeles positiv.

- Jeg begyndte at lytte med skepsis. Jeg forventede at høre outtakes, uanset hvad musikselskabet skriver. Men Adam har færdiggjort Leonards bygning. "Thanks for the Dance" er et nyt hovedværk, skriver Weekendavisen.

Flere andre danske medier er stort set på linje med den vurdering.

Både Gaffa og Ekstra Bladet giver fem ud af seks stjerner og imponeres over den kvalitet, som de ni skæringer på det blot 29 minutter lange album indeholder.

Ekstra Bladets Thomas Treo mener, at "kvindebedåreren ser døden i øjnene med klarsyn".

Imens skriver Gaffas Espen Strunk, at der er blevet skabt "et smukt appendix til et livsværk, der om noget har handlet om eksistentiel tvivl og spirituel søgen".

Også internationalt er der masser af roser til "Thanks for the Dance".

Hos Metacritic, der samler vurderingen fra flere internationale medier, tikker anmeldelserne fortsat ind natten til fredag, hvor cd'en har en score på 84 ud af 100, hvilket indikerer "universel anmelderros".

En af de lidt mindre positive anmeldelser finder man imidlertid hos Pitchfork.

Her noterer man sig, at de mange bidragydere til albummet - blandt andre musikerne Beck og Bryce Dessner fra The National - har haft lidt vel meget respekt for det materiale, som Cohen nåede at levere inden sin død.

- Ærefrygten er forståelig, men man kan ikke lade være med at tænke på, om den har forhindret mere frygtløse idéer, skriver Pitchfork og giver 6,9 ud af 10.

Flere andre medier er dog langt mere positive.

Det gælder blandt andet britiske The Telegraph, der erklærer, at "Thanks for the Dance" er mindst "ligeså god som andre cd'er fra Cohens sene periode. Og det er så sandelig fremragende."

/ritzau/

Annonce
Ekstra Bladets anmeldelse
Pitchforks anmeldelse
The Telegraphs anmeldelse
Weekendavisens anmeldelse
Gaffas anmeldelse
Samlet vurdering på Metacritics hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce