Annonce
Udland

Annegret Kramp-Karrenbauer: Mini-Merkel med et twist

Hun bliver beundret i partitoppen for hendes brede appel i CDU's bagland. Den rolige og beherskede kvindelige toppolitiker, som er blevet kaldt "mini-Merkel", er nu valgt som CDU-leder og er dermed en sandsynlig kommende tysk l forbundskansler.

Ny CDU-leder: "Jeg står foran Jer, som jeg er, og som det livet har gjort mig til, og jeg er stolt af det."

Annegret Kramp-Karrenbauer, der ofte kaldes AKK, overtager posten som partileder for Tysklands kristelige demokratiske parti CDU efter Angela Merkel.

Den rolige og beherskede kvindelige toppolitiker, som er blevet kaldt "mini-Merkel", er dermed et godt bud på den næste tyske forbundskansler og en kommende stor magtfaktor i EU og i international politik.

Den 56-årige Kramp-Karrenbauer, der gift og mor til tre børn, opfattes som midtersøgende og loyal over for Merkels linje.

På CDU's partikongres i Hamburgs messecenter fredag modtog Kramp-Karrenbauer ved præsentationerne af de tre opstillede kandidater et klart større bifald end sin stærkeste rival - den mere konservative Friedrich Merz.

Hun var ministerpræsident for delstaten Saarland fra 2011 frem til februar i år. Hun stod i spidsen for en koalition med tre partier, og hun opnåede ry for at skabe konsensus og indgå alliancer.

Kramp-Karrenbauer, som er datter af en rektor, har studeret politik og jura på universiteter i Trier og i Saarlands.

Hun bliver beundret i partitoppen for hendes brede appel i CDU's bagland.

- Jeg har i den seneste tid læst meget om, hvem jeg er: En "mini", en kopi, og blot mere af det samme. Kære delegerede, jeg står foran Jer, som jeg er, og som det tilværelsen, har gjort mig til, og jeg er stolt af det, sagde Kramp-Karrenbauer i en lidenskabelig tale forud for kampvalget på kongressen.

Hun henviste til sin erfaring som ministerpræsident og sagde, at hun frem for alt har lært "at det at lede gælder mere om at være stærk i det indre end at være højrøstet i det ydre".

Der udbrød jubel på kongressen, da hun blev erklæret vinder af valget. Med tårer i øjnene takkede hun sine rivaler og inviterede dem op på podiet for at styrke partiets enhed.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Kommune vinder vigtigt slag om Skovgårdsvej: Har handlet efter bogen

Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce