Annonce
Vejen

Anni Grimm skærper tonen i kritik af Linkogas

Biogasselskabet Linkogas mangler forrtsat at bringe orden i tingene medd indsendelse af vedtægter samt orintere om større investeringer, lyder kritikken fra byrådsmedlem Anni Grimm. Foto: John Randeris
Løsgængeren Anni Grimm savner fortsat mere klare svar på hendes kritik af manglende vedtægter og informationer omkring biogasselskabet store investeringer.

Rødding: Byrådsmedlem Anni Grimm er ved at miste tålmodigheden i sagen omkring de manglende vedtægter og manglende informationer om de større investeringer, som biogasselskabet er midt i.

Linkogas har et lån i Kommunekredit på fem millioner kroner, som Vejen Kommune har stillet garanti for. Løsgængeren Anni Grimm mener, at Linkogas har misligholdt bestemmelserne omkring den kommunale lånegaranti.

Annonce
Jeg synes, vi har fået en undskyldning fra formanden, og jeg ser ikke grund til en mere markant beklagelse end den, der er givet. Med mindre man skal komme krybende på alle fire.

Morten Thorøe (V), viceborgmester

Ikke tilfreds

Tirsdag eftermiddag skærpede hun tonen i sin kritik, da sagen var på byrådsmødet. Selv om borgmester Egon Fræhr konstaterede, at økonomiudvalget har bedt om at få de underskrevne vedtægter tilsendt, og at byrådet skulle have været forelagt informationer omkring de større investeringer, så var Anni Grimm ikke tilfreds:

- Selvom formanden for Linkogas, hr. Aksel Buchholt, offentligt har kundgjort, at han lægger sig fladt ned og erkender sine fejl, så har jeg og hele byrådet stadig til gode at få svar på og få udleveret gyldige generalforsamlingsgodkendte vedtægter som efterspurgt i min skrivelse fra 9. oktober 2018 – for otte måneder siden, sagde Anni Grimm.

Hun føjede til: - Konsekvensen af at Linkogas uretmæssigt har kunnet optage lån i millionstørrelse i Kommunekredit er naturligvis, at lånet bliver indfriet omgående. Med et overskud sidst år på – hvis jeg husker ret – 22 millioner kroner, skulle det være en smal sag. Sagens alvor taget i betragtning mener jeg, at beslutningen her i byrådet bør strammes op med én frist for indfrielse af lånet, underskrevne vedtægter og en mere markant beklagelse.

Anni Grimm sluttede med at slå fast, at det fortsat kan være nødvendigt at indbringe sagen for en anden myndighed, hvis der ikke svares på de stillede spørgsmål.

Undren over garanti

Niels Therkildsen (S) undrede sig over, at der er stillet kommunegaranti til Linkogas.

- Det virker besynderligt på mig, og der bør arbejdes på at få lånet indfriet, mente Therkildsen.

Morten Thorøe (V), der siden slutningen af 2018 har været byrådets repræsentant i Linkogas’ bestyrelse, slog fast, at kommunegarantien i sin tid kan være givet, fordi Linkogas leverede gas til fjernvarmecentralen i Rødding. Men det er historik. Jeg synes, vi har fået en undskyldning fra formanden, og jeg ser ikke grund til en mere markant beklagelse end den, der er givet. Medmindre man skal komme krybende på alle fire, sagde Morten Thorøe.

Linkogas’ formand og næstformand, Aksel Buchholt og Peter Mamsen, overværede byrådsmødet. De oplyste til JydskeVestkysten efter mødet, at vedtægterne er indsendt og vil blive forsynet med underskrifter. De korrigerede samtidig størrelsen på overskuddet, som Anni Grimm nævnte. Overskuddet er ikke 22 millioner kroner – men 17 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce