Annonce
Billund

Anni kalder miljøministeren i samråd: Er der penge på vej til Grindsted-forureningen?

Anni Matthiesen (V), MF'er, vil have miljøminister Lea Wermelin til at svare på spørgsmål om Grindsted-forureningen. PR-foto: Anni Matthiesen
Anni Matthiesen vil have miljøminister Lea Wermelin til at forholde sig til Grindsted-forureningen.

Grindsted: Det er uacceptabelt, at den nye regering ikke har afsat penge i sit finanslovforslag.

Det mener Venstres MF'er Anni Matthiesen fra Krogager, som derfor nu sammen med Venstres Jacob Jensen og Erling Bonnesen fra Folketingets miljøudvalg kalder miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd.

Her skal ministeren svare på følgende spørgsmål: "Under henvisning til regeringens forståelsespapir bedes ministeren redegøre for, hvad regeringen agter at gøre for at prioritere indsatsen for oprensning af generationsforureninger."

- Der er ikke afsat ekstra penge i regeringens finanslov til at tage fat på de store generationsforureninger, som der er ni af her i landet. I valgkampen lige før sommerferien var der ellers mange socialdemokratiske folketingskandidater, som lovede guld og grønne skove og bekræftede, at det var nødvendigt, at staten skulle på banen med flere penge, og så er det jo virkelig grotesk, at der ikke i finansloven er afsat flere penge. Det er jo ikke nok med fine ord i et ”forståelsespapir” - det kræver finansiering og handling fra regeringens side, lyder det i en pressemeddelelse fra Anni Matthiesen.

Annonce

Hvad er et samråd?

Et samråd er, når et udvalg i Folketinget indkalder en minister for at få besvaret spørgsmål, som regel gerne i forbindelse med det lovgivningsmæssige arbejde. Ministeren får spørgsmålene på skrift, og skal så besvare dem mundtligt under samrådet.

Ministeren er forpligtet til at svare på alle spørgsmål under et samråd.

Et samråd er som udgangspunkt lukket, men ønsker mere end tre udvalgsmedlemmer, at det skal være åbent, bliver det åbent for befolkningen.

Troels Ravn: Forhandlinger i 2019

Ifølge Troels Ravn, lokal MF'er valgt i Vejenkredsen, er forureningen ikke glemt af den nye regering.

- Som Mette Frederiksen udtalte, da hun besøgte Billund under valgkampen, er generationsforureninger noget vi tager alvorligt, og noget, som vi skal tage alvorligt. Det er derfor noget, som hun gerne vil være med til at finde en finansiering af en oprydning til. Men som hun også sagde, har vi ikke de milliarder, der skal til her og nu, men det er noget, vi løbende - gennem forhandlinger mellem stat og regionerne - skal finde, siger Troels Ravn og tilføjer:

- For mig er der ingen tvivl om, at der skal langt flere penge til, end regionerne har haft tidligere, og de penge skal være på finansloven. Men det er regionerne, som skal forhandle det her med staten. Jeg forventer - og det er også det, jeg har fået at vide - at de forhandlinger mellem stat og regionerne skal finde sted her i 2019 som planlagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Trods lussing var træner tilfreds

Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce