Annonce
Esbjerg

Anonym klage: Vilde vesten-tilstande i et af Esbjergs dyreste villakvarterer

Kløvholmparken i det nordlige Hjerting bliver nævnt som et af steder, hvor en anonym henvendelse har fået kommunen til at kigge nærmere på forhold, der er i strid med den gældende lokalplan. Foto: Ken Mathiesen
En anonym henvendelse til Esbjerg Kommune har nu sat skub i oprydningen af en lang række overtrædelser af den lokalplan, der ligger til grund for nybygger-kvarteret. Nyt tillæg til lokalplanen på bedding.

Esbjerg: En lang række nybyggere i det mondæne boligområde Kravnsøparken, Kløvholmparken, Myrtueparken og Marbækparken i det nordlige Hjerting er gået direkte ulovligt til værks og har på en række punkter overtrådt den gældende lokalplan.

Nu er Esbjerg Kommune gået i aktion efter mindst én anonym henvendelse, der ligger tilbage til juni i år, og hvori klageren opremser adskillige overtrædelser af lokalplanen.

Eksempelvis har nybyggerne boltret sig med at opføre fritliggende skure, drivhuse og legehuse, ligesom der i vid udstrækning er brugt andre materialer til deres huse, end lokalplanen foreskriver. Forhaver er anlagt med fliser, granitskærver og grus, selv om lokalplanen fastslår, at der skal etableres græs eller anden beplantning.

Eftersom området endnu ikke er fuldt udbygget, forventer forvaltningen, at antallet af overtrædelser af lokalplanen vokser i takt med, at det udbygges yderligere med mindre der skrides ind.

Løsnings-forslag

Forvaltningen gav på tirsdagens møde i Plan & Miljøudvalget tre muligheder, hvoraf politikerne valgte den første:

  • Den ene mulighed lød, at der skal udarbejdes et tillæg til lokalplanen, som skal håndtere de bestemmelser, som har vist sig at give væsentlige udfordringer. I den forbindelse skal der justeres på en række bestemmelser, så de i højere grad imødekommer den måde, ejendommene i området ønskes bebygget på. Hvis de ændringer gennemføres, vil der dog stadig være forhold, som strider mod lokalplanen, og som skal søges lovliggjort på anden vis. Det kan være som fysisk lovliggørelse eller retligt ved at give en dispensation.
  • Den anden mulighed var dispensationer fra lokalplanens bestemmelser. Dispensationer fra en lokalplan kræver individuel vurdering og begrundelse i hvert enkelt tilfælde, ligesom der skal foretages naboorientering i alle enkeltsager. Den løsningsmulighed vil derfor være meget tidskrævende, og et stort antal dispensationer vil desuden underminere kommunens mulighed for at håndhæve lokalplanens bestemmelser.
  • Den tredje løsningsmodel, skrev forvaltningen, er at håndhæve lokalplanen ved fysisk lovliggørelse af alle forhold, der strider mod lokalplanens bestemmelser. Det vil betyde et stort antal lovliggørelsessager, som skal håndteres. Sager om fysisk lovliggørelse er tidskrævende og kan ultimativt ende med politianmeldelser.

Anonym henvendelse

I den anonyme henvendelse, som den pågældende borger ønsker skal betragtes som en egentlig klage over forholdene, skriver vedkommende blandt andet:

"...synes ikke, det er fair, at de fleste beboer på vejen gør, som det passer dem, når der foreligger en lokalplan med nogle bestemmelser, som er blevet forelagt alle ved køb af grundene....Jeg synes, det er under alt kritik, at den eneste måde, der bliver taget hånd om overtrædelserne, er, hvis andre grundejere vil klage og dermed risikere en større nabostrid i et kvarter, de netop er tilflyttet, hvilket de fleste selvfølgelig fravælger og dermed må leve med overtrædelser af lokalplanen. Eftersom Esbjerg Kommune har lagt en meget stringent lokalplan med ekstra mange regler for at få et pænt og ensartet kvarter, bør det være Esbjerg Kommunens opgave at følge lokalplanen til dørs, selv om man mener, man ikke har personale til at foretage sådanne opgaver...."

Annonce

Nyt tillæg

Politikerne i Plan & Miljøudvalget fik på tirsdagens møde forelagt tre muligheder til håndtering af de dokumenterede vilde vesten-tilstande, men forvaltningen anbefalede politikerne at vælge, at der nu udarbejdes et tillæg til den gældende lokalplan, som ændrer nogle af bestemmelserne og dermed reducerer antallet af overtrædelser. Men derudover vil der stadig være sager, der skal lovliggøres, enten retligt via dispensation eller fysisk ved påbud om ændring af det ulovlige forhold.

Når tillægget er udarbejdet, vil det blive sendt i offentlig høring og dermed bliver der også mulighed for, at de borgere i området, som ønsker den nuværende lokalplan fastholdt og håndhævet. Når lokalplantillægget er endeligt vedtaget, skal der sættes gang i lovliggørelse af de forhold, der stadig er i strid med lokalplanen, oplyser næstformand i Plan & Miljøudvalget, Kurt Bjerrum (V), der ikke for nuværende kan uddybe nærmere, hvor grænsen for tilladt og ikke-tilladt vil komme til at gå.

- Men vi ser sagen igen, når lokalplantillægget er udarbejdet, siger han.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Lokale museer bløder udlændinge og indtægter for flere hundrede tusinde

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
EfB

JV erfarer: Målmand er færdig hos EfB, der har mulig hollandsk afløser til prøvetræning

Sydjylland For abonnenter

Elever tog kvælertag, uddelte blå mærker og sparkede Charlotte: Alligevel fortsætter hun som speciallærer

Aabenraa

Hjulspin og ræs skræmmer turisterne væk fra lystbådehavnen: Nu vil du oftere støde på politiet i området

Haderslev For abonnenter

Dødsulykke: Frontalt sammenstød skete i den dræbtes side

Haderslev For abonnenter

Offer for knivstik flygtede gennem Knud-Eriks lejlighed: Det hele var ret chokerende

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Arbejdstilsynet truer EfB med nyt tilsynsbesøg: Har tre uger til at sende en handleplan

Sydjylland

Tommy Ahlers stopper i Folketinget: For meget spil og for få visioner

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Tønder For abonnenter

Fra Moldova med kærlighed: Alina og Denis er flyttet ind i et nedbrændt hus, og nu stiller hun op til kommunalvalg

Tønder For abonnenter

Direktøren er blevet et med lokalbefolkningen: - Det er her, vi skal være

Nordtyskland

Kæmpe lettelse: De fleste i grænselandet er undtaget fra Tysklands nye krav om test

Annonce