Annonce
Indland

Anonyme nyredonorer går ikke længere forgæves

Omkring 400 syge patienter venter hvert år på at få en ny nyre. (Arkivfoto)

Ny vurderingsenhed kan redde liv blandt nyrepatienter, vurderer formand i Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Danske Regioner åbner en vurderingsenhed for anonym nyredonation. Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Det har indtil nu været svært for personer, der ønsker at donere deres nyre anonymt, at gøre alvor af deres ønske. For ofte er de potentielle donorer gået forgæves på hospitalet, hvis ikke de har været i familie eller venner med modtageren.

Men med åbningen af et nyt center, der er placeret i Odense, skal det blive nemmere for personer at donere organer til personer, som de ikke kender.

Og det kan redde menneskeliv blandt de omkring 400 syge patienter, der hvert år venter på en nyre, vurderer Karin Friis Bach, formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Ifølge formanden er der for mange mennesker med nyresygdomme, der i dag må vente længe på at få en ny nyre, fordi der er for få organdonorer. Det kan i sidste ende koste liv.

- Derfor er jeg også stolt af, at vi med vores nye vurderingsenhed allerede nu står klar til at modtage anonyme donorer.

- Det betyder, at der snart vil være endnu flere patienter på ventelisterne, som får en rask nyre, siger Karin Friis Bach.

Den nye enhed åbner, efter at et enigt Folketing med en aftale i 2017 gjorde anonym nyredonation mulig.

Og det glæder Nyreforeningen, at det endelig kan lade sig gøre. Ifølge foreningen kommer den nye vurderingsenhed til at betyde, at der er nyrepatienter, der vil få en forbedret livskvalitet.

- Og så er det også godt, at folk, der har et godt hjerte og gerne vil donere en nyre, også kan få lov til det, siger Jan Rishave, landsformand i Nyreforeningen.

Foreningen forventer dog ikke, at der sker mirakler natten over.

- Det går langsomt, før det her kommer op at stå, tror jeg.

- Men jeg vil da være lykkelig, hvis der det første år er seks, der kan blive transplanteret med en nyre fra en anonym donor, siger Jan Rishave.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce