Annonce
Aabenraa

Ansøgte 12 dage for sent: 15-årig tvinges bort fra mor, lillebror og papfar

Måske et af de sidste familiebilleder i lang tid. Ni-årige Hung Viet Nguyen og 15-årige Tra Viet Nguyen flankeret af papfar Jørgen Bonefeld og hustru og mor Ha Thi Thanh Tran. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

En familie fra Aabenraa spredes til to kontinenter, efter at skoleeleven Tra Viet Nguyen er blevet udvist. Begrundelse: Ansøgningen om familiesammenføring overholdt ikke tidsfrist.

Aabenraa: Klokken 18.35 onsdag stiger 15-årige Tra Viet Nguyen sammen med sin mor, Ha Thi Thanh Tran, om bord på et fly i Hamborg. Destination: Hanoi, Vietnem.

Den unge pige har nemlig fået afslag på familiesammenføring med sin mor og har dermed ikke opholdstilladelse. Derfor må hun forlade Aabenraa, hvor hun for et år siden indledte et nyt liv sammen med sin mor, lillebror Hung på ni år og parfar Jørgen Bonefeld.

Familien på fire flyttede sammen i Jørgen Bonefelds hus i Aabenraa den 19. september 2017. Der blev imidlertid ikke søgt opholdstilladelse før knap halvanden måned senere.

- Min kones mor var syg, så hun måtte rejse tilbage igen. Derfor søgte vi om opholdstilladelse 6. november. I mellemtiden havde Tra haft fødselsdag den 25. oktober og var fyldt 15 år, forklarer Jørgen Bonefeld.

Og det kan vise sig at være en skæbnesvanger fødselsdag. Reglen er nemlig den, at børn som udgangspunkt kun kan blive familiesammenført, indtil de er 15 år. 12 dage med kæmpe betydning.

JydskeVestkysten har set Udlændingestyrelsens afslag på familiesammenføring, som er dateret næsten et år efter ansøgningen, 20. september 2018.

Annonce

Forslag: Rejs til Vietnam

"Der er til sagen imidlertid ikke oplyst om ganske særlige grunde, der gør, at du og din mor ikke fortsat kan udøve jeres familieliv i Vietnam", skriver Udlændingestyrelsen, som dermed foreslår, at familien i stedet flytter fra Aabenraa til Vietnam.

- Det kan ikke lade sig gøre, fordi jeg er eneforsørger. Jeg kan ikke flytte nogen steder. Jeg arbejder med offshore-vindprojekter, og mine kunder er her, siger Jørgen Bonefeld, der har boet i Asien og Schweiz i syv år, inden han sidste år vendte hjem til Aabenraa.

- Min forretning kan ikke flyttes til den anden side af verden, når mine kunder er i Vejle, Aarhus, Esbjerg, Hamborg og Cuxhaven, og jeg stort set kører ud engang om ugen.

Mor og søn fik opholdstilladelse for to år. Familien har klaget over afgørelsen til Udlændingenævnet, som har afgjort, at Tra Viet Nguyen ikke må opholde sig i Danmark i de formentlig op til syv måneder, behandlingen varer.

Udlændingestyrelsen er klar i mælet, når den skal motivere afslaget.

- For at blive familiesammenført er det normalt et krav, at barnet er under 15 år på ansøgningstidspunktet. Hvis barnet er mellem 15 og 18 år, vurderer vi, om der alligevel skal gives en opholdstilladelse på baggrund af Danmarks internationale forpligtelser. Og det var ikke tilfældet i denne sag, forklarer kontorchef Helle Thomassen Endres via en mail fra presseansvarlig Nils Bak.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce