Annonce
Aabenraa

Ansøgte 12 dage for sent: 15-årig tvinges bort fra mor, lillebror og papfar

Måske et af de sidste familiebilleder i lang tid. Ni-årige Hung Viet Nguyen og 15-årige Tra Viet Nguyen flankeret af papfar Jørgen Bonefeld og hustru og mor Ha Thi Thanh Tran. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

En familie fra Aabenraa spredes til to kontinenter, efter at skoleeleven Tra Viet Nguyen er blevet udvist. Begrundelse: Ansøgningen om familiesammenføring overholdt ikke tidsfrist.

Aabenraa: Klokken 18.35 onsdag stiger 15-årige Tra Viet Nguyen sammen med sin mor, Ha Thi Thanh Tran, om bord på et fly i Hamborg. Destination: Hanoi, Vietnem.

Den unge pige har nemlig fået afslag på familiesammenføring med sin mor og har dermed ikke opholdstilladelse. Derfor må hun forlade Aabenraa, hvor hun for et år siden indledte et nyt liv sammen med sin mor, lillebror Hung på ni år og parfar Jørgen Bonefeld.

Familien på fire flyttede sammen i Jørgen Bonefelds hus i Aabenraa den 19. september 2017. Der blev imidlertid ikke søgt opholdstilladelse før knap halvanden måned senere.

- Min kones mor var syg, så hun måtte rejse tilbage igen. Derfor søgte vi om opholdstilladelse 6. november. I mellemtiden havde Tra haft fødselsdag den 25. oktober og var fyldt 15 år, forklarer Jørgen Bonefeld.

Og det kan vise sig at være en skæbnesvanger fødselsdag. Reglen er nemlig den, at børn som udgangspunkt kun kan blive familiesammenført, indtil de er 15 år. 12 dage med kæmpe betydning.

JydskeVestkysten har set Udlændingestyrelsens afslag på familiesammenføring, som er dateret næsten et år efter ansøgningen, 20. september 2018.

Annonce

Forslag: Rejs til Vietnam

"Der er til sagen imidlertid ikke oplyst om ganske særlige grunde, der gør, at du og din mor ikke fortsat kan udøve jeres familieliv i Vietnam", skriver Udlændingestyrelsen, som dermed foreslår, at familien i stedet flytter fra Aabenraa til Vietnam.

- Det kan ikke lade sig gøre, fordi jeg er eneforsørger. Jeg kan ikke flytte nogen steder. Jeg arbejder med offshore-vindprojekter, og mine kunder er her, siger Jørgen Bonefeld, der har boet i Asien og Schweiz i syv år, inden han sidste år vendte hjem til Aabenraa.

- Min forretning kan ikke flyttes til den anden side af verden, når mine kunder er i Vejle, Aarhus, Esbjerg, Hamborg og Cuxhaven, og jeg stort set kører ud engang om ugen.

Mor og søn fik opholdstilladelse for to år. Familien har klaget over afgørelsen til Udlændingenævnet, som har afgjort, at Tra Viet Nguyen ikke må opholde sig i Danmark i de formentlig op til syv måneder, behandlingen varer.

Udlændingestyrelsen er klar i mælet, når den skal motivere afslaget.

- For at blive familiesammenført er det normalt et krav, at barnet er under 15 år på ansøgningstidspunktet. Hvis barnet er mellem 15 og 18 år, vurderer vi, om der alligevel skal gives en opholdstilladelse på baggrund af Danmarks internationale forpligtelser. Og det var ikke tilfældet i denne sag, forklarer kontorchef Helle Thomassen Endres via en mail fra presseansvarlig Nils Bak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce