Annonce
Erhverv

Ansat på Kolding-virksomhed smittet med corona: 17 ud af 30 kollegaer sendt i karantæne

GreenHydrogen i Kolding er ramt af coronavirus. En ansat er smittet og i alt 18 medarbejdere er sendt i karantæne. Foto: Søren Gylling
GreenHydrogen lukkede helt ned mandag, da en nyansat medarbejder, der er bosat i Aarhus, dagen før blev testet positiv med corona. Tirsdag åbnede virksomheden igen, men i en anden udgave, da 18 af de 31 ansatte blev sendt i karantæne, fortæller den administrerende direktør.

Kolding: GreenHydrogen var lukket ned mandag, da en ansat dagen før meddelte, at han var smittet med coronavirus. Ud over den smittede blev 17 andre medarbejdere sendt i karantæne i 14 dage, efter de sidst har mødt smittebæreren.

Smittebæreren havde første arbejdsdag sidste tirsdag. Her var han rundt for at hilse på alle ansatte på hovedkontoret på Platinvej, og om søndagen ringede han til administrerende direktør Niels-Arne Baden for at fortælle, at han var testet positiv for corona. Medarbejderen havde været på skiferie i Østrig, og her er han sandsynligvis blevet smittet af en gruppe, som kom fra en skiferie i Italien, oplyser direktøren.

- Han var selvfølgelig rundt og hilse pænt på folk. Det gør vi altid. Han havde ingen symptomer og vidste ikke, at han var smittet. Men søndag ringer han og fortæller, at hans kammerat, som han har været på skiferie med, var konstateret positiv, og senere blev han også testet positiv, siger Niels-Arne Baden, der er administrerende direktør i GreenHydrogen.

Annonce

Kort om GreenHydrogen

Kolding-virksomheden GreenHydrogen har udviklet et anlæg, der ved hjælp af elektrolyseteknologi kan udvinde brint til lagring af vedvarende energi. Elektrolyseanlæggene kan spalte vand til ilt og brint under tilførsel af elektricitet og på den måde "lagre" energien fra elektriciteten i brint.

Hans første uge

Medarbejderen, der er smittet, sidder nu i et sommerhus i Nordjylland med sin ældste søn, der også er testet positiv. De 17 ansatte, der er i karantæne, og som også tæller direktøren, sidder nu derhjemme. Ingen af dem har symptomer på, at de smittet.

- Det her sker på hans første uge i virksomheden. Og som han selv har konstateret, er der nok ingen, der glemmer, at han er ankommet. Han er selvfølgelig påvirket, men tager det roligt, og som vi siger til ham, har han ikke gjort noget forkert, siger Niels-Arne Baden.

Virksomheden, der fremstiller, udvikler og sælger elektrolyseanlæg, der kan lagre grøn energi, har inden for det seneste år vækstet voldsomt og er gået fra 10 til 31 ansatte, men lige nu er tempoet altså lidt roligere. Mandag var der ingen på arbejde hos Green Hydrogen, men tirsdag mødte en del af de 13 ansatte, der ikke er i karantæne, ind på firmaadressen på Platinvej.

Vi kører videre

Tre-fire ansatte på GreenHydrogen holder gang i produktion i Kolding, mens langt de fleste af de ansatte, der er i karantæne, normalt arbejder foran computeren.

- Vi er i drift, det er beskeden til leverandører og kunder. Vi kører selvfølgelig ikke optimalt, men vi kører videre. Kommunikationen er lidt mere tung, for vi er 18 mand, der sidder derhjemme, siger Niels-Arne Baden, der har haft et par meget travle dage og har talt med mange bekymrede ansatte.

- Jeg har brugt en del tid på at kommunikere med medarbejdere for at få dem til at falde ned. Alle bliver jo nervøse i sådan en situation. Det er klart. Hvad betyder det økonomisk, at de sidder derhjemme? Der er mange spørgsmål. Men der har vi sagt, at det her kan ikke de selv gøre for, så det betyder ikke noget. Det gælder alle lige nu - også dem i produktionen, der jo ikke kan arbejde lige nu, siger Niels-Arne Baden, der fortæller, at virussen sætter sine spor.

- Den største messe i Hannover, som vi skulle deltage i, den er udsat. Alle rejser har vi aflyst. Møder bliver holdt online. Vi får ikke besøg fra udlandet. Jeg skulle have været på konference i denne uge. Den melder jeg også fra til, så det her betyder noget, siger Niels-Arne Baden.

Telefonerne var rødglødende hos GreenHydrogen mandag. Søndag blev direktør Niels-Arne Baden ringet op af en medarbejder med beskeden om, at vedkommende var smittet, og inden der var overblik, valgte direktøren at lukke virksomheden ned mandag. Tirsdag var man tilbage i drift, trods 18 ansatte var sat i karantæne. Arkivfoto: GreenHydrogen
- Det her sker på hans første uge i virksomheden. Og som han selv har konstateret, er der nok ingen, der glemmer, at han er ankommet. Han er selvfølgelig påvirket, men tager det roligt, og som vi siger til ham, har han ikke gjort noget forkert, siger Niels-Arne Baden. Arkivfoto: GreenHydrogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce