Annonce
Varde

Ansatte blev kronisk syge med astma: Nu svarer Arbejdstilsynet på kritik i sagen

3F Varde-Billund har kritiseret Arbejdstilsynets indsats i forbindelse med, at syv medarbejdere er blevet kronisk syge på Sky-Light i Varde. Nu svarer Arbejdstilsynet på kritikken. Arkivfoto: Chresten Bergh
Fagforeningen 3F Varde-Billund har været yderst kritisk over for Arbejdstilsynet, efter det er kommet frem, at syv ansatte blev kronisk syge efter at have arbejdet med et farligt kemikalie. Nu svarer Arbejdstilsynet på kritik.

Varde: I Avisen Danmark 22. juni kaldte Villy Nielsen, formand for 3F Varde-Billund, det for "en katastrofe", at Arbejdstilsynet ikke reagerede hurtigere og med hårdere sanktioner, da fagforeningen anmeldte, at medarbejdere på plastfabrikken Sky-Light i Varde blev syge på grund af arbejdet med et kemikaliet PMDA. Siden har otte medarbejdere ifølge Fagbladet 3F fået konstateret kronisk astma og nedsat lungefunktion. Seks har fået anerkendt sygdommen som arbejdsskade.

Det er aldrig lykkedes avisen Danmark at få en kommentar fra Arbejdstilsynet, men nu har Arbejdstilsynet sendt et skriftligt svar til Fagbladet 3F, hvor Arbejdstilsynet oplyser, at det først var i klagen fra 3F Varde-Billund, at tilsynet blev opmærksom på virksomhedens brug af PMDA i oktober 2016.

- Vi besøgte umiddelbart efter virksomheden, men der blev ikke konstateret overtrædelse af reglerne om anvendelse af stoffer og materialer i forbindelse med arbejdet med PMDA. Vi gav et påbud om, at virksomheden skulle revidere sin arbejdspladsbrugsanvisning. På et tilsynsbesøg er der først og fremmest fokus på de arbejdsprocesser, som den tilsynsførende ser og får beskrevet, skriver Arbejdstilsynet til Fagbladet 3F.

Annonce

Kemikaliesagen

  • Sky-Light brugte PMDA fra 2009 til 2017. Sky-Light producerer folie af genbrugsplast, og den produktion kunne blive mere effektiv ved brug af PMDA.
  • Medarbejdere på virksomheden har sagt, at de ikke har brugt de påbudte værnemidler, og at de ikke vidste de skulle bruge dem. Virksomhedens ledelse mener dog, at det har været klart, at der var tale om et farligt kemikalie.
  • Avisen Danmark har bedt om en kommentar fra Arbejdstilsynet via mail 20. juni, 24. juni, 25. juni og 1. juli. Desuden har vi også mindst to gange fremsagt ønsket om en kommentar telefonisk.

Opdagede ikke stoffet

Sky-Light har brugt PMDA fra 2009. Via en aktindsigt kan Fagbladet 3F afsløre, at Arbejdstilsynet i de syv år fra 2009 til 2016 var på Sky-Light 14 gange. Det førte til 13 påbud, men i den periode opdagede Arbejdstilsynet ikke, at der kunne være problemer med brugen af PMDA.

Her påpeger Arbejdstilsynet dog over for Fagbladet 3F, at en rapport fra Arbejdsmedicinsk Klinik på Esbjerg Sygehus viser, at problemerne med PMDA har været knyttet til en konkret produktionslinje fra 2014.

Ikke syg på arbejdet

Fagbladet 3F har også bedt om en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), men han vil ikke forholde sig til den konkrete sag. Han understreger dog, at man under ingen omstændigheder skal blive syg af at gå på arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad skal vi med 1. maj?

Statsminister Mette Frederiksen (S) leverer indirekte det måske bedste bevis for, at den traditionelle fejring af arbejdernes internationale kampdag den 1. maj enten bør afskaffes eller finde en anden form: Socialdemokratiets formand stiller ikke op i Fælledparken på denne dag. Epicentret for den danske arbejdskamp, der hvor Louis Pio under Slaget på Fælleden den 5. maj 1872 blev arresteret i sit forsøg på at opnå bedre forhold for landets arbejdere, lige præcis dér ønsker formanden for Socialdemokratiet ikke at stille op. Vi ved godt, at det er hendes og regeringspartiets nærmest maniske trang til at kontrollere og polere virkeligheden, der har været udslagsgivende. For hun vil utvivlsomt, som i øvrigt forgængerne Helle Thorning-Schmidt og Poul Nyrup Rasmussen fra samme parti har oplevet det, blive udsat for larmende protester af enhver art og måske endda overdøvet for rullende kameraer, og det passer dårligt ind i den socialdemokratiske selviscenesættelse. Men det er også et stærkt tegn på, at den vigtigste kamplads for landets arbejdere altså ikke betyder alverden for statsministeren og i hvert fald ikke nok til at blive skrevet i hendes kalender på netop denne dag. I det hele taget er det på tide at kigge med friske øjne på 1. maj, der for manges vedkommende er indskrevet i overenskomsten som en hel eller en halv fridag. For ser man på tilstrømningen til denne dag landet over, er den både aftagende og aldrende. Med god grund. De store afgørende sejre for arbejdstagerne blev vundet for mange år siden; arbejdstidens nedsættelse, lønnet ferie, fem dags arbejdsuge og meget andet har været virkelighed i mange år. De historiske kampe er fortid, fordi arbejdsmarkedet har ændret sig, og den manglende tilslutning skal blandt andet findes i, at man i fagbevægelsen febrilsk klamrer sig til en stråmandsmodsætning, der ikke længere findes mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. Det kan folk godt gennemskue. 1. maj i sin nuværende form har overlevet sig selv, der er behov for nytænkning.

Kolding

Landmænd ramt af regn og oversvømmelse: Afgrøder sopper i vand

Kolding

Sandsække stilles nu klar til de næste dages regnvejr: Skal forhindre nye oversvømmelser

Annonce