Annonce
Sydjylland

Ansatte fik smadret deres lunger på jobbet: Nu skal parterne forklare sig på Christiansborg

Som tillidsmand på plastfabrikken Sky-Light i Varde skal Eigil L. Pedersen repræsentere de syge medarbejdere under et møde på Christiansborg i næste uge. Han er selv blevet kronisk syg med astma, fordi han har arbejdet med kemikaliet PMDA. Arkivfoto: Chresten Bergh
Seks repræsentanter fra plastfabrikken Sky-Light i Varde skal mødes med Folketingets beskæftigelsesudvalg i næste uge for at drøfte sagen, hvor mindst otte ansatte er blevet kronisk syge af at have arbejdet med kemikaliet PMDA. Det sker forud for, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skal i samråd om sagen.

Kemikaliesag: Direktionen og de ansatte på plastfabrikken Sky-Light i Varde får nu over for en række politikere på Christiansborg mulighed for at fremlægge hver deres version af sagen, hvor mindst otte ansatte er blevet syge af at arbejde med kemikaliet PMDA.

Det sker, når i alt seks repræsentanter fra Sky-Light onsdag drager til København for at mødes med Folketingets beskæftigelsesudvalg. I sidste uge inviterede Sky-Lights administrerende direktør, Søren Kjær Larsen, både medlemmerne af beskæftigelsesudvalget samt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på besøg på virksomheden, men mange i udvalget havde ikke mulighed for at tage af sted, fortæller Enhedslistens Christian Juhl, der er medlem af beskæftigelsesudvalget.

- Derfor valgte vi den næstbedste løsning og inviterede repræsentanter fra virksomheden over for få de forskellige synsvinkler på sagen forud for samrådet, siger han med henvisning til, at han selv har indkaldt beskæftigelsesministeren til samråd i sagen fredag i næste uge.

Foruden direktør Søren Kjær Larsen vil Sky-Lights vicedirektør, indkøber, fungerende sikkerhedschef, tillidsmand og arbejdsmiljørepræsentant være repræsenteret ved onsdagens møde. Således er både direktionen og de ansatte repræsenteret.

Annonce

Sagen kort

  • I perioden 2009-2017 har den Varde-baserede plastfabrik Sky-Light anvendt kemikaliet PMDA i produktionen. Stoffet gør, at der kan bruges en større mængde genbrugsplast i produktionen.
  • Mindst otte medarbejdere er blevet diagnosticeret med astma efter at have arbejdet med stoffet. De første symptomer viste sig i 2015.
  • Indtil videre har seks medarbejdere fået anerkendt sygdommen som arbejdsskade. 3F forbereder erstatningssager mod Sky-Light.
  • Sky-Lights direktion mener, at der er taget alle forholdsregler og fulgt alle retningslinjer om anvendelse af PMDA igennem årene.
  • Enhedslistens Christian Juhl har kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd om sagen.

Stor uenighed

Fagbladet 3F og avisen Danmark har afdækket, at der hersker stor uenighed mellem direktionen i Sky-Light og de ansatte om sagsforløbet. Mens direktionen mener, at virksomheden har gjort alt, hvad den kan for at sikre medarbejderne mod det skadelige kemikalie, mener flere syge medarbejdere ikke, at sikkerheden var i orden, da Sky-Light brugte kemikaliet PMDA i produktionen fra 2009-2017.

Hver især understreger direktør Søren Kjær Larsen og tillidsmand Eigil L. Pedersen, der selv har fået konstateret allergisk astma som følge af arbejdet med PMDA, at de ser frem til at fremlægge deres oplevelser i sagen for politikerne.

- Det er vigtigt at få belyst det konkrete forløb for at vide, hvilke tiltag der kan ske i fremtiden, siger Eigil L. Pedersen.

Christian Juhl understreger, at han fortsat har tænkt sig at besøge virksomheden.

- Det er vigtigt, fordi vi forhåbentlig gerne skulle bruge sagen til at se på lovgivningen og forbedre indsatsen fra Arbejdstilsynet, så vi kan forhindre, at flere kommer til at stå i samme situation, siger han.

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at det ligeledes stadig er ministerens hensigt at besøge Sky-Light.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce