Annonce
Esbjerg

Antal af vielser stiger igen i Esbjerg Kommune

Tyske Kathrin Guthmann og Satish Mourya fra Indien er et af mange udenlandske par, der igennem tiden er blevet viet på Ribes Gl. Rådhus. Siden deres vielse er sagsbehandlingen af bryllupper i Esbjerg Kommune flyttet til Odense, og det har medført et fald i antallet af vielser i blandt andet Ribe. Arkivfoto
Selvom antallet af vielser igen stiger i Esbjerg Kommune Ribe, ser man stadig gerne, at det ekstra sagsbehandlingsled hos ny, central enhed i Odense sløjfes af en ny minister, og at al sagsbehandling i forbindelse med vielser flyttes tilbage til kommunerne. Den idé vil den nuværende minister helt klar på.

Ribe: I hele 2018 blev der viet 1825 par i Esbjerg Kommune.

Af disse var de 1465 par fra udlandet, og en meget stor del af vielserne fandt sted på Rådhuset i Ribe, men i 2019 er dette antal markant reduceret.

I de første fem måneder af året er der viet 443 par i kommunen, og det er en stor nedgang, idet der i 2018 blev viet 638 par. Det er især de udenlandske vielser, det er gået udover, fordi det udelukkende er de udenlandske par, der skal igennem sagsbehandlingsenheden Familieretshuset, der pr. 1. januar blev oprettet i Odense. Dette tal næsten er halveret fra maj 2018 til maj 2019, og nedgangen skyldes især, at al sagsbehandling for giftelystne par skal igennem

- Selvom det er begyndt at gå bedre, så er vi ikke oppe på samme niveau som før, og ligger vel på omkring det halve, siger giftefoged Bente Elkjær Larsen fra Esbjerg Kommune, der trods udfordringerne har en forhåbning om, at antallet af vielser når op på samme niveau som tidligere.

Det er især antallet af udenlandske vielser, der er faldet. I maj 2018 blev 125 par viet i Esbjerg Kommune, men det er faldet til 68 i maj 2019, og Bente Elkjær Larsen tror at forskellen vil øges yderligere, idet sommermånederne traditionelt er der, hvor flest ønsker at blive viet med august som højdespringeren.

Annonce

1. januar 2019

I maj 2018 vedtog Folketinget med et bredt flertal en lov, som pr. 1. januar 2019 flyttede prøvelse af ægteskab fra udenlandske par fra kommunerne til en central enhed hos Statsforvaltningen i Odense, der også går under navnet Familieretshuset.

Lovens hensigt er blandt andet at forhindre ophold i EU gennem proformaægteskaber, ligesom man ville fjerne muligheden for, at kriminelle netværk tjener penge på danske proformaægteskaber.

Gebyret for at søge om prøvelsesattest for udenlandske par er fordoblet fra 870 kroner til 1.681 kroner. Penge, der i dag tilfalder staten.

Tilbage til kommunen

- Vi ved, at vi mister par, der ellers gerne ville være viet i kommunen, fordi processen er blevet for kompliceret, ligesom det samtidig er blevet dyrere at blive viet, siger Bente Elkjær Larsen og forklarer, at ventetiden for sagsbehandlingen også er længere, end den var, da alt blev klaret i de enkelte kommuner. Alligevel vælger mange tyskere stadig at blive gift i Danmark, fordi sagsbehandlingen er meget hurtigere end i Tyskland, hvor den i Berlin eksempelvis er op til ni måneders ventetid.

Par kan først booke tid til vielse, når sagsbehandlingen har været igennem kontrolenheden i Odense, og selv om sagsbehandlingen er blevet mere smidig, og der dermed kommer flere par til kommunen, så håber Bente Elkjær Larsen, at alt omkring vielser ryger tilbage til de enkelte kommuner, hvor især Ribe, Tønder og Ærø har haft stor succes med at markedsføre sig som romantiske bryllupsbyer med hurtig sagsbehandling.

- Socialminister Mai Mercado(K) lovede i maj, at hun ville arbejde for at føre sagsbehandlingen af udenlandske vielser tilbage til kommunerne, og det ser vi gerne. Vi har i kommunen haft god fornemmelse for, hvad og hvem vi har med at gøre, fordi vi har mødt alle udenlandske par, haft dem til samtale og set deres originale dokumenter. Det, at man ved at indføre en central enhed i Odense bevirker, at man får et ekstra led på sagsbehandlingen. Det giver mere korrespondance til os i kommunerne, fordi parrene kontakter os for at høre mere til deres sag, hvor vi kun kan sende dem videre til Odense, siger Bente Elkjær Larsen.

Støt fremad

Hun forklarer, at man efter den nye lov 1. januar har skåret ned på medarbejderstaben på vielseskontoret, fordi alle gebyrer nu tilgår staten, og ikke som tidligere kommunen. Derved har Bente Elkjær Larsen fået andre ansvarsområder ud over det at være giftefoged, og dette giver en fortravlet hverdag efterhånden som antallet af vielser stiger i kommunen.

Esbjerg Kommune har skåret fire stillinger og flere deltidsansatte siden årsskiftet. Situationen omkring medarbejderne er den samme i Tønder Kommune, hvor man ligesom i Esbjerg Kommune dog ser antallet af vielser være på vej frem.

- Vi kan heldigvis se, at der er en uformindsket interesse for at blive gift i Tønder. Det gik lidt skidt lige efter første januar, men siden da er det gået støt fremad, siger giftefoged Bente Staugaard.

Det samlede antal vielser i Tønder lå i 2018 på 1964, mens de nyeste tal for 2019 viser, at man til og med havde haft 446 vielser.

Helt galt stod det til i januar 2019, hvor kun 10 par blev viet mod 149 par i januar 2018, men tallet er steget betragteligt, så der i maj måned blev viet 166 par mod 176 året før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce