Annonce
Kolding

Antallet af ansøgninger falder drastisk: Aldrig har det været så svært at skaffe personale til plejehjem

Der er rift om at tiltrække uddannet personale til plejehjemmene. - Derfor skal vi blive bedre til at fortælle, at vi har nogle fantastiske arbejdspladser, når vi søger nye medarbejdere. Og i stedet for at lave et traditionelt stillingsopslag virker en video, hvor en medarbejder fortæller om særkendet ved arbejdspladsen ofte meget bedre, siger Gitte Meyer Larsen. Hun er leder for Plejehjem, Aktivitet og Køkken i Kolding Kommune. Billedet her er fra en sommerfest på Kongebrocentret. Et særkende her er, at stedet tre år i træk er udnævnt til den bedste arbejdsplads i FOA-regi i kommunen. Arkivfoto: Jacob Schultz

Koldings plejehjem vil samarbejde med uddannelserne og sælge sig selv bedre med videoer på jobopslag for at skaffe nye, uddannede medarbejdere.

Kolding: Tidligere fik de kommunale plejehjem i Kolding ofte 20-30 ansøgninger, når de slog en stilling som social- og sundhedsassistent op. De seneste to stillingsopslag kastede henholdsvis to og seks ansøgninger af sig.

- At rekruttere er sværere for os end nogensinde før. Der er rift om de dygtige elever, der bliver uddannet nu. Vi får vores stillinger besat, men nogle gange må vi slå stillingerne op flere gange, fortæller Gitte Meyer Larsen, der er chef for Plejehjem, Aktivitet og Køkken i Kolding Kommune.

Fagforbundet FOA har lavet en beregning, der viser, hvor stor manglen på social- og sundhedspersonale vil være i kommunerne om otte år. Ifølge FOA vil Kolding mangle 315 ansatte, blandt andet fordi antallet af ældre stiger. Derudover forudser beregningen, at 305 af de nuværende ansatte vil trække sig tilbage på grund af alder. Tallene dækker ikke kun plejehjem men også hjemmeplejen og andre arbejdspladser med social- og sundhedspersonale.

Ansatte på plejehjem

På de kommunale plejehjem i Kolding er der i dag 156 fuldtidsstillinger som social- og sundhedshjælper. Det svarer til 191 ansatte.Der er 174 fuldtidsstillinger som social- og sundhedsassistenter. Det svarer til 208 ansatte.

Uddannelsen som social- og sundhedshjælper tager to år og to måneder.

Social- og sundhedsassistentuddannelsen varer op til fire år og syv måneder.

Ledige job præsenteres på video

Kolding er i gang med flere initiativer for at imødegå den udfordringen.

- Vi samarbejder med uddannelserne for at skaffe de rigtige elever og holde dem fast. Og så skal vi blive bedre til at gøre opmærksom på os selv, siger Gitte Meyer Larsen.

På plejehjemmene i Kolding arbejder man med at tænke mindre i systemer og i stedet sætte beboerne i centrum.

- Vi sætter fokus på samværet med borgeren, så han eller hun får det bedste liv. Vi har en god vision at brande os på, og det skal vi blive meget bedre til. For eksempel med videoer når vi slår stillinger op. En video med en ansat, der fortæller med begejstring om, hvad der kendetegner netop det plejehjem, siger meget mere end en traditionel jobannonce, forklarer hun.

Annonce

Vil passe på ansatte

Hvordan vil I holde fast på de medarbejdere, I allerede har?

- Vi sørger for at have et godt arbejdsmiljø. Og så skal vi hele tiden give dem nye kompetencer. Lige nu har plejehjemmene besøg af demensrejseholdet, der giver nye kompetencer på demensområdet. Vi skal hele tiden videreuddannet vores personale og give dem gode værktøjer, de kan bruge i dagligdagen.

Det handler ifølge hende også om, at tilgodese medarbejderne i forhold til deres arbejdsvilkår. I nogle tilfælde omskoler kommunen også social- og sundhedshjælpere til social- og sundhedsassistenter.

- Hvor mange timer vil de gerne have, og ønsker de helst dagvagter eller aftenvagter? Vi skal prøve at tilgodese medarbejderne, så arbejdstiden passer til deres livscyklus. Vi har travlt, men der er stadig plads til fleksibilitet.

Hvad kan blive konsekvensen af, at det er blevet sværere at skaffe uddannet personalet?

- Så længe vi som nu kan skaffe kvalificerede ansøgere, er der ingen konsekvenser. Hvis det ikke kan lykkes, kan konsekvensen blive, at vi må omlægge opgaver, så vi ikke tænker så meget på helheden men mere specifikt på den enkelte opgave og ser på, om den kan løses af andre faggrupper, svarer hun.

Annonce
Kolding For abonnenter

Andrea fik sit store gennembrud i Retfærdighedens Ryttere: Nu spiller hun med i ny stor Netflix-serie

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Sydjylland

Nu får vi friheden tilbage, men følelserne er blandede:  - Hvis pandemien er slut, skal jeg se det, før jeg tror det

Tønder For abonnenter

Murbrokker, glas og bjælker falder ned fra byggeri: - Vi har tre små børn og en hund, der jævnligt går rundt i haven

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Team Esbjerg

Se videoanalyse: En sløv præstation - Team Esbjerg smed dyrebart point i topstriden

Annonce