Annonce
Nordtyskland

Antallet af nynazister i det tyske militær er højere end først antaget

Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix

Flere soldater i det tyske militær er blevet identificeret som nynazister end først antaget. Misinformationen sker efter flere nazi-skandaler i militæret.

Annonce

Tysklands militære efterretningstjeneste (MAD) har siden 2008 identificeret omkring 200 soldater som højreekstremister i det tyske militær (Bundeswehr). Tidligere på måneden oplyste formanden for MAD ellers et noget lavere antal. Det skriver Flensborg Avis.

Ifølge Christof Gramm, MADs formand, skulle der årligt være blevet identificeret otte soldater som nynazister. Men de nye tal viser, at der i stedet er tale om flere end 20 højreekstremister om året, skriver den tyske regionalavis Mitteldeutsche Zeitung.

Parlamentsmedlem fra De Grønne Irene Mihalic kalder det antal for en "bekymrende størrelsesorden" og mener, der er tale om en seriøs udfordring med sikkerheden.

- Den analytiske usikkerhed er meget farlig netop på grund af den militære uddannelse, som de højreekstreme får i militæret og kan udnytte til deres egne mål, siger Irene Mihalic til Mitteldeutsche Zeitung.

Annonce

Kræver regelmæssig info

Christoff Gramm oplyste sine tal under en høring i det parlamentariske kontrolorgan (PKGr) den 5. oktober. Tysklands militære efterretningstjenestes nye tal er et svar på en forespørgsel fra Irene Mihalic. Svaret er blevet offentliggjort i Mitteldeutsche Zeitung mandag.

Nu kræver Irene Mihalic, at MAD regelmæssigt informerer Forbundsdagen om højreekstremister i militæret og specielt om personer, strategier og netværk.

- Vi har brug for et omfattende regelmæssigt situationsbillede af den ekstremistiske fare i militæret, siger hun.

Annonce

Flere nazi-skandaler i Bundeswehr

Sager om højreekstremisme i det tyske militær dukker løbende op. Blandt andet tilbage i april hvor officer Franco A. blev afsløret i at have levet et dobbeltliv som den syriske flygtning Benjamin David for at kunne udføre et terrorangreb.

Franco A. havde også kradset et hagekors ind i et maskingevær og på vægge og stjålet ammunition fra hæren.

Tilbage i august blev en tysk specialenhed beskyldt for at afholde en bizar afskedsfest, hvor soldaterne heilede og hørte nazi-musik. Festen førte til interne undersøgelser.

Skandalerne har medvirket til en heftig kritik, og forsvarsminister Ursula von der Leyen (CDU) har snakket om et "holdningsproblem" og en "ledelsessvaghed" i den tyske hær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Annonce