Annonce
Nordtyskland

Antallet af nynazister i det tyske militær er højere end først antaget

Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix

Flere soldater i det tyske militær er blevet identificeret som nynazister end først antaget. Misinformationen sker efter flere nazi-skandaler i militæret.

Tysklands militære efterretningstjeneste (MAD) har siden 2008 identificeret omkring 200 soldater som højreekstremister i det tyske militær (Bundeswehr). Tidligere på måneden oplyste formanden for MAD ellers et noget lavere antal. Det skriver Flensborg Avis.

Ifølge Christof Gramm, MADs formand, skulle der årligt være blevet identificeret otte soldater som nynazister. Men de nye tal viser, at der i stedet er tale om flere end 20 højreekstremister om året, skriver den tyske regionalavis Mitteldeutsche Zeitung.

Parlamentsmedlem fra De Grønne Irene Mihalic kalder det antal for en "bekymrende størrelsesorden" og mener, der er tale om en seriøs udfordring med sikkerheden.

- Den analytiske usikkerhed er meget farlig netop på grund af den militære uddannelse, som de højreekstreme får i militæret og kan udnytte til deres egne mål, siger Irene Mihalic til Mitteldeutsche Zeitung.

Annonce

Kræver regelmæssig info

Christoff Gramm oplyste sine tal under en høring i det parlamentariske kontrolorgan (PKGr) den 5. oktober. Tysklands militære efterretningstjenestes nye tal er et svar på en forespørgsel fra Irene Mihalic. Svaret er blevet offentliggjort i Mitteldeutsche Zeitung mandag.

Nu kræver Irene Mihalic, at MAD regelmæssigt informerer Forbundsdagen om højreekstremister i militæret og specielt om personer, strategier og netværk.

- Vi har brug for et omfattende regelmæssigt situationsbillede af den ekstremistiske fare i militæret, siger hun.

Flere nazi-skandaler i Bundeswehr

Sager om højreekstremisme i det tyske militær dukker løbende op. Blandt andet tilbage i april hvor officer Franco A. blev afsløret i at have levet et dobbeltliv som den syriske flygtning Benjamin David for at kunne udføre et terrorangreb.

Franco A. havde også kradset et hagekors ind i et maskingevær og på vægge og stjålet ammunition fra hæren.

Tilbage i august blev en tysk specialenhed beskyldt for at afholde en bizar afskedsfest, hvor soldaterne heilede og hørte nazi-musik. Festen førte til interne undersøgelser.

Skandalerne har medvirket til en heftig kritik, og forsvarsminister Ursula von der Leyen (CDU) har snakket om et "holdningsproblem" og en "ledelsessvaghed" i den tyske hær.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Annonce