Annonce
Danmark

Antallet af unge hjemløse er faldet for første gang i 12 år

Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Færre unge ender på gaden, herberg eller i varmestuer end tidligere, viser ny opgørelse.

For første gang i 12 år falder antallet af unge hjemløse efter mange års konstant stigning.

Det viser en ny opgørelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Der er omkring 350 færre unge hjemløse mellem 18 og 29 år i landet end for to år siden – og det samlede antal hjemløse er kommet ned på knap 2000 personer.

- I en del kommuner har der været fokus på at skaffe boliger og give social støtte til udsatte unge i hjemløshed. Det ser vi formentlig slå igennem nu, siger Lars Benjaminsen, seniorforsker ved Vive.

Mens antallet af unge hjemløse er faldet, er antallet af ældre hjemløse omvendt steget.

- Erfaringer fra de unge viser, at det giver resultater, hvis man sætter ind.

- Det er et fælles vilkår at skaffe bolig kombineret med social støtte, når man skal arbejde med at få borgere ud af hjemløshed, siger Lars Benjaminsen.

Ifølge socialminister Astrid Krag (S) er det positivt, at antallet af unge hjemløse er faldet. Men antallet er ifølge ministeren stadig for højt.

- Hver tredje hjemløs er ung, og det er alt, alt for mange unge, der lever på gaden i stedet for at være godt på vej i livet, siger Astrid Krag til Ritzau.

Ifølge ministeren er det en "falliterklæring" for det danske samfund, hver gang en ung ender på gaden, på herberger og varmestuer eller på sofaen hos venner, bekendte eller familie - som tallene dækker over.

- Vi bliver nødt til at have en stærkere indsats, hvor vi er nødt til at erkende, at det er forskellige grupper, man har med at gøre, siger Astrid Krag.

Særligt peger hun på, at man bør sætte ind tidligt.

- Det handler om at holde hånden under velfærden og sætte tidligt ind, eksempelvis når et barn eller en ung får psykiske problemer, siger Astrid Krag.

Det er syvende gang, Vive kortlægger hjemløsheden i Danmark. Siden 2007 har kortlægningen fundet sted hvert andet år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce