Annonce
Esbjerg

Antallet af voldssager i Esbjerg er stigende

Voldssager hører til den hårdere kriminalitet, og volden er stigende i Esbjerg. Arkivfoto: Michael Bager
Også antallet af trusler om vold er steget en smule det seneste år.

Esbjerg: Antallet af anmeldelser af vold eller trusler om vold er steget en smule hen over det seneste år i Esbjerg Kommune.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at politiet fra fjerde kvartal 2018 til og med tredje kvartal 2019 modtog 657 anmeldelser af vold eller trusler. Det er en stigning på 48 sager sammenlignet med året forinden, svarende til otte procent.

Blandt andet er der i løbet af perioden blevet noteret 142 trusler om vold, hvilket svarer til en stigning på 35 sager.

Derimod er tendensen en anden, når det gælder tyveri. Her var der 2830 anmeldte forhold, og det er 157 færre end de foregående 12 måneder. Den udvikling bidrog kategorien tyveri af køretøjer til med et fald på 42 anmeldelser. Året forinden var der 153 af slagsen. Endelig blev der registreret 39 flere indbrud i kommunen sammenlignet med året før, hvor tallet var 1088. Det bunder blandt andet i, at der blev indberettet 23 flere indbrud i forretninger og virksomheder.

På Fanø er tendensen den samme, når det gælder tyveri. Her var der 58 anmeldte forhold. Det er 8 færre end de foregående 12 måneder, og der er anmeldt tre indbrud færre i kommunen sammenlignet med året før, hvor tallet hed 27. Det bunder blandt andet i, at der blev indberettet 4 færre indbrud i ubeboede bebyggelser.

Ser man på tallene for hele landet, er mængden af volds- og trusselstilfælde gået op fra 26.438 til 26.910. Det svarer til en stigning på to procent.

Denne artikel er skrevet af Ritzaus tekstrobot på baggrund af oplysninger fra Danmarks Statistik.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce