Annonce
Sport

Anti Doping Danmark: Nonsens hvis russere kan spille VM

Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Michael Ask mener, at det vil være at udvande begrebet udelukkelse, hvis russere kan deltage ved VM i fodbold.

Det Internationale Antidopingagenturs (Wada) eksekutivkomité udelukkede mandag Rusland fra internationale sportsbegivenheder de næste fire år, fordi landet har fusket med doping.

OL i 2020 og vinter-OL i 2022 bliver uden Rusland som nation, men russere, der kan bevise deres dopinguskyld, kan få mulighed for at stille op under neutralt flag.

Et varmt emne har mandag været, om Rusland kan deltage ved VM i fodbold i 2022 i Qatar.

På et pressemøde mandag eftermiddag sagde Jonathan Taylor fra Wadas eksekutivkomité, at et hold, der repræsenterer Rusland, ikke kan deltage ved VM i Qatar.

Spillerne kan dog godt søge om at stille op under et neutralt flag, men skal på inden måde associeres med Rusland, lød det fra Jonathan Taylor.

Den mulige kattelem finder ingen forståelse hos Anti Doping Danmarks direktør, Michael Ask, som ellers er tilfreds med, at Wada har tildelt en straf, der sender et stærkt signal.

- Det vil jo være en udvanding af begrebet "udelukkelse", hvis Rusland fik lov til at stille op ved VM bare under et andet navn, siger Michael Ask.

Han henviser til vinter-OL i 2018, hvor russiske udøvere trods udelukkelsen af Rusland stillede op som "olympiske atleter fra Rusland".

- Det var det, der skete ved vinter-OL i Pyeongchang for to år siden. Så det vil jeg se som en udvanding af den beslutning, der er kommet nu, siger Ask.

Han mener, at hvis straffen skal kunne mærkes, så må man forvente, at det generelt bliver undtagelsen snarere end reglen, der tillader russiske udøvere at stille op i internationale konkurrencer som neutrale udøvere.

- Tager man fodbold, så stiller man op som nation og spiller mod en anden nation. Det vil efter min mening være ren nonsens, hvis man stillede op under et anden navn eller uden navn.

- Jeg ved ikke, hvordan man skulle gøre det. Jeg tror ikke, at der findes fortilfælde i verdenshistorien på, at det skulle kunne lade sig gøre, siger Michael Ask.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce