Annonce
Indland

Antiterrorchef: 5G-nettet kan forhindre politi i aflytning

Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix
DF og SF kræver svar, mens justitsminister Nick Hækkerup siger, at han vil "følge udviklingen".

Politiet risikerer at miste et afgørende værktøj i kampen mod terrorisme og alvorlig kriminalitet, når det nye 5G-mobilnetværk rulles ud i de kommende år.

Sådan lyder advarslen fra EU's antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, der frygter, at politiet mister muligheden for at aflytte kriminelle. Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi skal sikre, at vi fortsat kan foretage lovlige aflytninger, og at de retshåndhævende myndigheder ikke mister adgang til disse data. Det vil have en negativ effekt på bekæmpelse af terrorisme og alvorlig kriminalitet, udtaler han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Frygten hos både antiterrorchefen og det europæiske politisamarbejde, Europol, er, at en stor del af fremtidens kommunikation bliver krypteret på en ny måde og dermed utilgængelig for politiet.

Det gælder, hvad enten du taler, skriver sms eller surfer på nettet.

Samtidig betyder 5G-teknologien, at telefoner vil koble sig på flere master på én gang.

Konsekvensen er, at brudstykker af samtaler eller data vil fordele sig på forskellige netværk, hvilket gør det kompliceret at lokalisere og aflytte telefoner.

Tal fra Rigsadvokaten viser ifølge Jyllands-Posten, at 3151 personer blev udsat for politiets aflytning af telefoner eller tapning af datatrafik i 2017. Oveni kommer de mange mobiltelefoner, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) aflytter. Disse tal er ikke offentlige.

Rigspolitiet og justitsminister Nick Hækkerup (S) vil kun sige, at Rigspolitiet "følger nøje med i den teknologiske udvikling". Det er ikke nok for SF og Dansk Folkeparti.

- Vi vil have et klart svar på, hvad planen er i Danmark i forhold til de udfordringer, som politiet får med 5G-netværket. Vi skal sikre, at politiet kan aflytte og operere som i dag, siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tunnel bliver en klar gevinst

Tysklands rigsrevision, Bundesrechnungshof, har kørt tunnellen under Femern Bælt gennem et regneark og fundet ud af, at den faste forbindelse ikke nødvendigvis kan betale sig set fra den tyske side af grænsen. Revisionen har kalkuleret, at det vil koste omregnet godt 26 milliarder kroner at gennemføre den nødvendige udbygning af veje og jernbaner. Den udgift står muligvis ikke mål med gevinsterne fra en fast forbindelse, mener man. Dette har skabt fornyet røre om projektet blandt tyske politikere. Her har De Grønne hele tiden været skeptiske og kræver nu, at planen tages op til fornyet overvejelse. Set med danske briller minder det om den debat, der udspandt sig før byggeriet af Storebæltsbroen. Den var helt overflødig, det var så hyggeligt at drikke dårlig kaffe på DSB’s færger, og brobyggeriet kunne ødelægge vandmiljøet, lød nogle af argumenterne dengang. I dag ville næppe nogen undvære broen, der ikke kun fysisk, men også mentalt har bundet Danmark meget bedre sammen. År for år sætter trafikken rekord, og investeringen på over 26 milliarder frem mod åbningen i 1998 bliver derfor tilbagebetalt noget hurtigere end de 37 år, der oprindelig blev budgetteret med. Ganske det samme vil formentlig ske for tunellen under Femern Bælt. Naturligvis skal den slags megaprojekter gennemtænkes grundigt. Alle aspekter i forbindelse med såvel økonomi som økologi må tages i betragtning. Ikke desto mindre er der ikke nogen grund til dommedagsscenarier, viser erfaringerne fra Storebælt. Naturligvis er det en indlysende fordel for såvel Danmark som de øvrige, nordiske land, at der bliver nemmere fysisk adgang til det vigtige, tyske eksportmarked. Derfor er Danmark også villig til at finansiere tunnelbyggeriet. Men det handler ikke kun om penge. Vi har meget tilfælles med vores tyske nabo og kan inspirere hinanden til gensidig gavn. Det ved vi i det dansk-tyske grænseland. Samme oplevelse fortjener det grænseland, hvor indbyggerne indtil videre er adskilt af vand.

Annonce