Annonce
Navne

Anton Marckmann har cyklet sin sidste tur

Anton Christian Marckmann blev 96 år. Foto: Andreas Marckmann

Andreas Marckmann Andreassen, Kirketoften 10, Brønshøj, har skrevet følgende nekrolog om sin farfar, Anton Christian Marckmann.

Fhv. overkirurg, dr.med. Anton Marckmann, Høruphav, er død, 96 år.

Anton Marckmann havde en imponerende lægekarriere. Sit otium viede han til familien, lokalhistorien og cyklen på sit elskede Als.

Annonce

Han var født i Rinkenæs og blev student i 1944, læge 1952 og dr.med. i 1966. Samme år blev han specialist i kirurgi og i kirurgisk gastroenterologi i 1972.

Efter nogle år som kirurg på blandt andet Bispebjerg Hospital, var han i årene 1968 til 1993 overkirurg ved Sønderborg Sygehus. Han blev en pioner i mavetarmkirurgien - blandt andet var han blandt de første til at bruge endoskop (kikkert). Han var også stolt over at have indført morgensang på afdelingen.

I 1953 mødte han Ane-Grete. Hun læste til farmaceut sammen med Antons søster - og resten er historie, som man siger. De fik tre børn: Peter, Plys og Mette.

Familien flyttede til Høruphav på Als, da Anton Marckmann blev ansat på Sønderborg Sygehus. Men han havde først tid til at blive rigtig alsing, efter han gik på pension. Det lykkedes, for Anton blev en, som de fleste kendte fra cykelstierne. Han cyklede 40 kilometer hver dag i al slags vejr. Undtagen da han havde været indlagt i en periode - så cyklede han 45 kilometer for at indhente det forsømte.

Hvis de lokale ikke kendte ham fra cykelstierne, så kendte de ham måske for foredragene. Som ivrig lokalhistoriker udgav Anton Marckmann fire bøger og over 40 artikler i historiske tidsskrifter. Uanset om det handlede om krigsskader under 1864-krigen, tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig eller historien om to gamle ubådsmotorer, som endte i lokalbusserne - så kredsede den historiske interesse om Sønderjylland, og helst Als.

Anton Marckmann var hele familiens midtpunkt. Han elskede at samle familien, efterhånden som den voksede. Og der var ikke en familiefest uden en sang eller en tale fra Anton - medmindre der var begge dele.

Lørdag døde Anton Marckmann efter at være faldet på sin cykel. Han efterlader sig tre børn, syv børnebørn, to oldebørn og sin hustru, Ane-Grete.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Danmark

Søndagens coronatal: 644 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Usædvanligt tilbud: Køb en hel gade for under en million

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

Kolding

Stort fald i rotteanmeldelser: - Det er svært at sige hvorfor

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Trods ordblindhed: 22-årige Kathrine styrer populær plakatvirksomhed

Tønder

Udsatte borgere fik sig en oplevelse for livet: Stegt sild og skrædderduelse mod kedsomheden

Billund

Efter måneder med utrøstelig datter opgav Maja at få hjælp i Danmark: - Det føltes ulovligt at tage til udlandet

Livsstil

Slut med fast adresse: Campingplads skal være for campister

Livsstil For abonnenter

Ny mand på campingpladsen: Lejrchef foretrækker at sove i telt

EfB

EfB hårdt ramt af sygdom

Annonce