Annonce
Trekantområdet

App indtager Fredericia i kamp mod madspild

Elever fra Fredericia Gymnasium har taget pulsen på, om Too Good to Go-appen bliver brugt i Fredericia i kampen fort at mindske madspild. Arkivfoto: Louise Koustrup
Hvordan kan man hjælpe virksomheder, restauranter og bagerier med at formindske deres madspild? Det kan man ved hjælp af Too Good To Go-appen.

Opdateret 14. oktober med blandt andet oplysninger om butikker og restauranter i Fredericia.

Fredericia: I Danmark smides der mere end 715.000 ton mad ud årligt. Her står de private husholdninger for den største andel af det samlede madspild med cirka 36 procent. Husholdningerne har reduceret deres madspild med otte procent fra 2011 til 2017, hvilket svarer til 14.000 ton i løbet af seks år. Men vi kan også gøre noget uden for vores husholdning – og endda spare penge på det.

Annonce

Spisesteder og butikker i Fredericia som er del af Too Good To Go

⦁ Asian Restaurant

⦁ Super-Brugsen Nymarksvej og Erritsø

⦁ Dagli'-Brugsen Skærbæk

⦁ Joci Sushi

⦁ Tacos

⦁ Niso Sushi

⦁ Den gyldne ovn

⦁ Iris Blomster

⦁ Café MUMS

⦁ Spar

⦁ Barziska

⦁ Circle K, Erritsø

⦁ Dagli'Brugsen, Smidstrup

⦁ Eat Different

⦁ Q8 Vejlevej

Too good to go app'en

Too Good To Go samarbejder med over 2100 danske forretninger, og appen eksisterer i 12 europæiske lande. Appen hjælper via privatpersoner virksomheder, bagerier, spisesteder og grønthandlere med at komme af med rester eller varer, der er tæt på eller har overskredet datomærkningen.

Privatpersoner kan igennem Too Good To Go købe og afhente butikkernes varer, som ikke er blevet solgt, tæt på lukketid. Hvordan det gøres, varierer fra sted til sted.

Nogle steder vælger forbrugeren selv, hvad han eller hun vil have fra buffeten, og andre steder er det udbyderen, som laver en såkaldt “lykkepose”. En lykkepose indeholder det, som ikke kan sælges dagen efter, og det varierer fra butik til butik, hvor stor lykkeposen er. Priserne varierer fra 29 til 100 kr., og madens oprindelige salgspris er angivet over for den aktuelle pris.

Joci Sushi

Indehaver af Joci Sushi, Xiaojung Hong, synes, at det fungerer rigtig godt, og at det er en god måde at komme af med sushi, som er tilovers, eftersom det ikke kan sælges dagen efter.

På den måde kan han tjene lidt ekstra. Han fortæller også, at appen hjælper folk med lav indtægt, da de kan få et helt aftensmåltid til ca. 30 kr. Det er også nemt for ham.

- Det tager ca. fem minutter at fylde boksene med maden, kunderne henter det jo selv, og oftest er det klaret på et kvarter, fortæller Xiaojung Hong.

Joci Sushi benytter dog ikke appen hver dag, kun når der er meget mad tilovers.

Café Vivaldi

Café Vivaldi benytter ikke appen. Daniel, som er den ansvarlige leder, fortæller, at han ikke havde hørt om appen. Han ved heller ikke, hvor meget mad de helt præcist smider ud, men at det er meget mad.

Han fortæller, at de ikke rigtig har forsøgt at mindske deres madspild, og at det ikke er muligt at ændre noget, da de er en del af en stor kæde-cafe. Dog synes Daniel, at portionerne er for store og derfor smides der meget mad ud.

Er der slet ikke noget man kan gøre med den mad der er i overskud?

- Nej ikke rigtig. Det eneste, vi kan gøre, er at tilbyde kunderne at få resten af maden med i en pose, siger Daniel.

Hvad mener fredericianerne?

Vi har mødt flere personer foran rådhuset, og her har to tredjedele hørt om Too Good To Go, hvoraf en tredjedel selv har appen. En af dem er Liv Bjerre på 17, som har prøvet den en enkelt gang:

- Jeg havde en god oplevelse med det og vil helt sikkert prøve det igen. Det er god mad til næsten ingen penge, og så redder man det fra at blive smidt ud. Det er win-win for alle.

Flere af de ældre, vi spørger, siger, at de har hørt om appen, men at man lige skal gøres opmærksom på den, når man er 50+. De mener dog, at den kan benyttes af alle aldre.

Tips til privatpersoner

Man kan prøve Too Good To Go-appen og undersøge, om det er noget for en selv. Hvis ikke, kan man holde sig til kun at købe og lave det mad, man har brug for. På den måde kan man mindske madspild i hjemmet.

Hvis du har tendens til at købe for mange fødevarer, kan du gøre følgende:

⦁ Lave en indkøbseddel med fødevarer, så du ved, hvad du har brug for i hjemmet. ⦁ I stedet for at tage det produkt med den nyeste dato, så tag det, som ligger tættest på udløbsdatoen. ⦁ Når du skal lave mad, så overvej, hvor meget l spiser pr. person, i stedet for at lave for meget og smide det ud. ⦁ Hvis du har lavet for meget, så gem det i køleskabet og genbrug det en af de næste dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce