Annonce
Tønder

Appel fra Tønder til Folketinget: Åbn de sydvestjyske kommuner Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø

Dengang børn stadig gik i skole på skolen. Alt tyder på, at de større børn i Tønder alligevel ikke kommer fysisk i skole fra næste uge. Arkivfoto: Jens L. Hansen
Tønders borgmester har sammen med sine borgmesterkolleger fra Esbjerg, Fanø og Varde, bedt Folketingets partier om, at de fire kommuner skal have lov til en delvis genåbning. Det sker fordi sundhedsmyndighedernes anbefaling om regionale genåbninger går uden om kommunerne.
Annonce

Tønder: Beskeden er klar: Åbn de sydvestjyske kommuner Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø. Det er ordlyden i et brev, som de fire kommuners borgmestre har sendt til alle Folketingets partier, inden der skal tages politisk stilling til en gradvis åbning fra på mandag.

Sundhedsmyndighedernes anbefaling om regionale genåbninger indbefatter nemlig ikke de fire kommuner  - og dermed heller ikke Tønder. På trods af lave smittetal, bliver de fire kommuner "straffet" for beliggenheden i Landsdel Sydjylland sammen med for eksempel Kolding og Aabenraa, som har høje tal. Og det ærgrer borgmester Henrik Frandsen, (TL), som havde set frem til en kontrolleret åbning på mandag.

- Det, synes jeg da, er lidt ærgerligt. Men det er jo ikke en beslutning, som bliver besluttet her på rådhuset. Men vi forsøger at påvirke, så godt vi kan, siger Henrik Frandsen.


Det, der er lagt op til fra ekspertgrupperne, det er jo, at hovedstaden og Region Syddanmark, jo skal vente til efter påske. Og det er overraskende for mig.

Henrik Frandsen, borgmester, Tønder Listen


I brevet skriver de fire borgmestre videre: "Som en del af Vestjylland vil vi indtrængende opfordre til, at folkeskolen, ungdomsuddannelser, udendørs idrætsaktiviteter og detailhandelen åbnes i vores område".

Herefter henviser de fire borgmestre til de lave tal for smitte i de fire kommuner.

Annonce

Politisk beslutning

Det skal understreges, at den endelige beslutning om, hvilke kommuner, der som de første kan åbne gradvist, bliver truffet af politikerne. Sundhedsmyndighedernes udmelding er kun en anbefaling, som Christiansborg skal tage stilling til inden statsministerens pressemøde onsdag. Og det er den proces, som de fire borgmestre håber at kunne påvirke.

- Det, der er lagt op til fra ekspertgrupperne, det er jo, at hovedstaden og Region Syddanmark, jo skal vente til efter påske. Og det er overraskende for mig, siger Henrik Frandsen, som ellers var optimistisk, da meldingen om en begrænset åbning kom mandag.

- Det er ikke sikkert, at det bliver i hele landet - der er jo nogle kommuner i nærheden af os for eksempel Aabenraa og Kolding, som har høje smittetal. Men der blev klart givet udtryk for, at man ville se på det (en delvis åbning, red.) regionalt, sagde Henrik Frandsen mandag.

Men nu ser begejstringen altså ud til at blive gjort til skamme mindre end et døgn efter den første udmelding fra sundhedsmyndighederne. Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), er medunderskriver af brevet, og han regner med, at brevet har en effekt på Christiansborg-politikerne.

- Jeg håber da, at den sunde fornuft må sejre, og at også de her fire kommuner længst ude mod den jyske vestkyst kan få lov til at sende vores store elever tilbage i folkeskolen og vores unge mennesker tilbage på ungdomsuddannelserne, siger Jesper Frost Rasmussen, som påpeger, at de fire kommuner bør have særbehandling på grund af de lave smitte tal.

- Har du fået håndslag fra dit parti på Christiansborg på, at Venstre tager jeres brev med til forhandlingerne mandag?

- Ja, det har jeg - jeg har både kommunikeret med Jacob Ellemann og Martin Gertsen, som er sundhedsordfører for Venstre. Og de har kvitteret begge to, siger Jesper Frost Rasmussen.

Onsdag vil regeringen komme med konkrete planer for en delvis åbning i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

- En mand der brænder for området

Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce