Annonce
Aabenraa

Apple forsvandt: Vejkryds må vente

Det ventede store rygind af lastbiler ad Mjølsvej og Arnhøjvej til datagrundene ved Kassø udebliver i denne omgang. Arkivfoto: Claus Thorsted.
Krydset mellem Mjølsvej og Hydevadvej skal bygges om, hvis det skal klare tung trafik. Men nu har Apple droppet byggeplanerne ved Kassø, og derfor er planerne sat på pause.

RØDEKRO: Krydset mellem Mjølsvej og Hydevadvej vest for Rødekro er ikke særlig velegnet til tung trafik. Derfor satte Aabenraa Kommune en ombygning af krydset højt på listen over kommende vejprojekter, da Apple gik med planer om at bygge et stort datacenter ved Kassø.

I byggeperioden skulle en god del af den tunge trafik nemlig foregå ad Mjølsvej og videre ad Arnhøjvej til byggepladsen.

Men Apple har meddelt, at datacentret ikke bliver til noget, og derfor var betingelserne anderledes, da ombygningen af krydset landede på teknisk udvalgs dagsorden i denne uge.

- Vi ved jo ikke, hvad der sker med Apple-grunden, og derfor vil vi nu i stedet søge om at få pengene overført til 2020, siger Arne Leyh Petersen (DF), der er formand for udvalget.

Annonce

Projekt klar

I første omgang var det meningen, at kommunen skulle bruge pengene på forundersøgelser og projektering af krydset, hvor Mjølsvej møder Hydevadvej. Selve ombygningen var tidligst på budgettet i 2021.

Men nu er begge dele udskudt.

Usikre projekter

Der var afsat en halv million i 2019 til planlægning og projektering af krydset, hvor Hydevadvej møder Mjølsvej, og det er de penge, som teknisk udvalg nu hellere vil gemme til næste år.

Ombygningen af krydset vil koste i alt omkring 3,2 millioner kroner.

I 2021 har kommunen yderligere 4,5 millioner afsat til vejene omkring Kassø. Om de penge bliver brugt til formålet afhænger af, hvad der sker med de to store datacentergrunde ved Kassø.

Hydevadvej og Mjølsvej er ikke alene vigtige for den tunge trafik i området. De er forsynet med cykelstriber, fordi de også er kommunens bud på en trafiksikker cykelvej mellem Rødekro og Hellevadvej.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce