Annonce
Danmark

Arbejde længe, men i eget tempo

Annonce

”Jeg vil arbejde, til jeg falder af pinden”. Sådan hører jeg tit mennesker, der er i fyrrerne og halvtredserne, sige. De kan slet ikke forestille sig at gå på pension, holde op med at arbejde, både fordi de er meget glade for dét, de arbejder med, og fordi der ligger en meget stor identitet i at fortsætte med at arbejde og yde noget til samfundet.

Og selv om de fleste med tiden opdager, at det alligevel ikke er sagen at arbejde helt frem til, at man vitterlig falder om, er der temmelig mange, der både vil og kan arbejde videre.

I øjeblikket er debatten domineret af stemmer, der taler for en tidlig pensionsalder, og flere undersøgelser dokumenterer, at et flertal af danskere ønsker at stoppe endda allerede før den nuværende pensionsalder. Det kan jeg godt forstå – en del er reelt nedslidte og har brug for at kunne trække sig tilbage tidligt, og det er ærlig talt helt absurd at bede alle over én kam at arbejde videre, til man er højt oppe i 70’erne. Der skal også være tid og kræfter til at lave andet end at arbejde.

Abelone Glahn

Men samtidig er der en voksende del af seniorerne, som oplever det attraktivt at fortsætte med at være erhvervsaktiv måske blot i mindre grad, i stedet for at blive dømt totalt ude, blot på grund af et fødselsårstal. De vælger at blive deres egne chefer og arbejder i eget tempo med det, de brænder allermest for. De går selvstændigt.

Det er, som om de slet ikke figurerer i diskussionen i øjeblikket, så jeg vil gerne tale for, at man ser nærmere på, hvordan denne kraftfulde ressource kan udnyttes bedre. Tal fra oktober 2019 viser, at hver syvende nye iværksætter er over 55 år, og at andelen har været stigende de senere år. Andelen af seniorer med selvstændig beskæftigelse ved siden af folkepensionen stiger med alderen. For eksempel har ca. 40 procent af de folkepensionister, der stadig arbejder i en alder mellem 70 og 79 år, valgt at være selvstændige, og af de folkepensionister, der arbejder efter, at de er blevet 80 år (!), er 60 procent selvstændige.


Andelen af seniorer med selvstændig beskæftigelse ved siden af folkepensionen stiger med alderen. For eksempel har ca. 40 procent af de folkepensionister, der stadig arbejder i en alder mellem 70 og 79 år, valgt at være selvstændige, og af de folkepensionister, der arbejder efter, at de er blevet 80 år (!), er 60 procent selvstændige.

Abelone Glahn


Når der vitterlig er så mange selvstændige, så skulle da pokker ikke give dem nogle lidt bedre forhold at bidrage til samfundet på – når vi nu så gerne vil arbejde videre: I min optik skal vi være langt mere opmærksomme på den værdiskabelse, som den lille virksomhed repræsenterer. Og også virksomhedsejere, der ikke har ønsker eller ambitioner om mere end at skabe et job til sig selv, har positiv indvirkning på dansk økonomi i en høj alder.

Det ikke er omsætning og vækst, der tæller, men lyst, frihed og mening, der er de vigtigste værdier. Arbejdet skal give mening i den livsfase, man er i. Dertil kommer, at et meningsfuldt arbejde, nok så småt, kan give en større tilfredshed, et bedre helbred, mindre ensomhed og en større livslyst, selvtillid og identitet. Også noget, der tæller i forhold til belastning af sundhedssystem og ældrepleje.

Men systemet langt fra er gearet til at holde os fast på arbejdsmarkedet endsige modtage os som nye selvstændige, fordi det i århundreder har været vant til at pakke os ned og væk. Det er nærmest absurd, at vi på den ene side bliver bedt om at blive længere på arbejdsmarkedet, men på den anden side oplever et system, der slet ikke kan håndtere, at man både er defineret som pensionist og alligevel vil og kan arbejde, nogle allerhelst i eget tempo og for sig selv.

For eksempel er pensionsselskabernes fokus stadig i overvejende grad på at rådgive om, hvordan man stopper helt, fremfor at rådgive om de muligheder, der er indbygget i systemet for at blive længere på arbejdsmarkedet. Det skal være tydeligere, hvordan der kan være økonomiske fordele ved at arbejde ved siden af folkepensionen, og vi skal have frit valg i forhold til, hvornår og hvordan vi vil gå på pension.

“Should I stay or should I go” sang det britiske punkband The Clash I 1982. Melodien kommer til mig helt automatisk, hver gang samtalen falder på seniorpolitik. Skal jeg blive på arbejdsmarkedet, eller skal jeg gå?

For af en eller anden grund er diskussionen blevet fastlåst til et enten eller. Fuld skrue fremad eller Fuld stop? Det harmonerer bare overhovedet ikke med den virkelighed, jeg ser omkring mig. Vi vil have langt flere og individuelle muligheder i vores sene år. Og vi skal grundlæggende opbygge et andet arbejdsliv, som byder på flere livspauser ind imellem, hvis vi skal holde så mange år, som det kræves for at blive ved med at have velfærdsstaten. Jeg stiller mig gerne til rådighed med det, jeg ved.

Om kronikøren: Abelone Glahn, 65 år, selvstændig kommunikationsrådgiver og forfatter til ”Senior og selvstændig – tag hul på dit 3. arbejdsliv”, der udkom på forlaget Frydenlund februar 2020.

www.dit3arbejdsliv.dk og www.abeloneglahn.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt til Danmark fortæller: Journalist Kasper Løvkvist var øjenvidne til grædende statsminister - hør hans oplæsning her

Esbjerg

3. døgn uden nye smittede: Vadehavsskole er ved at have styr på smitteudbrud

Annonce