Annonce
Sydjylland

Arbejdsgiverne skal blive bedre til at opsøge ledige: - Hvis man bare står og råber ud på en mark, at man mangler en liter mælk, så kommer den jo ikke

Næstformand i De Regionale Arbejdsmarkedsråd Marita Geinitz opfordrer virksomheder, der mangler arbejdskraft, til selv at være mere opsøgende gennem de officielle jobkanaler. Arkivfoto: Claus Thorsted
Mandskabspressede syd- og sønderjyske arbejdsgivere skal være mere opsøgende for at få fingrene i de ledige hænder, som, ledighedsstatistikker fastslår, findes. Det mener næstformand i De Regionale Arbejdsmarkedsråd Sydjylland og formand i 3F Als, Marita Geinitz.

Arbejdskraft: Som ledig er det et krav for at få udbetalt dagpenge, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet og søger minimum seks job om måneden.

Står det til næstformand i De Regionale Arbejdsmarkedsråd Sydjylland (RAR) og formand i 3F Als, Marita Geinitz, bør det samme gøre sig gældende den anden vej rundt. I al fald når det kommer til de virksomheder, som i øjeblikket slår hårdt på tromme for at markere deres udfordringer med mangel på arbejdskraft i navnlig hotel-, service- og byggebranchen.

- Hvis man bare står og råber ud på en mark, at man mangler en liter mælk, så kommer den jo ikke. Man bliver nødt til at sige tingene de rigtige steder for at få det, man efterspørger, og det gør sig også gældende for arbejdsgivere, der mangler folk, siger Marita Geinitz.

Annonce

Hun har indtryk af, at mange af de virksomheder, der i øjeblikket klager deres nød over mangel på medarbejdere, ikke selv gør tilstrækkeligt for at nå ud over rampen med deres ubesatte positioner.

RAR-næstformanden betvivler sågar, at problemet skulle være så stort, som det blæses op til. Hvis arbejdsgiverne gør mere selv, ville det kunne lukke en del af hullet, mener hun.

Derfor lyder hendes opfordring, at arbejdsgivere i højere grad skal gøre brug af de officielle kanaler til rådighed for at få fingrene i nogle af de flere end 10.000 sydjyder, der i øjeblikket er ledige.

- Det med at slå en stilling op på Facebook og lignende er tilfældighedernes spil. Hvis man står og mangler folk, så skal man henvende sig, hvor man ved, man kan få fat i dem, siger hun og nævner A-kasser, jobcentre, fagforeninger og jobnet.

Kan altid gøre mere

Netop Facebook er ellers den kanal, der har virket bedst for direktør i tømrerfirmaet SH Byggeri i Sønderborg, Steffan Hansen. I flere måneder har han måttet takke nej til opgaver, fordi de har haft mere end rigeligt på tallerkenen, og de ikke har kunnet skaffe flere folk.

- Vi plejer at være otte, men lige nu er vi syv og kunne sagtens bruge en tre-fire stykker mere. Vi har søgt efter folk på diverse hjemmesider og på Facebook med boostede opslag. Det er det, der har givet mest pote for os, siger han og indrømmer:

- Om vi kunne gøre mere? Det kan man vel altid.

Akut mangel på arbejdskraft

Den danske økonomi buldrer af sted, men det går så stærkt, at visse sektorer har svært ved at følge med.

Eksempelvis viser tal fra Danmarks Statistik mandag, at 43 procent af byggevirksomhederne mangler arbejdskraft.

Tirsdag kaldte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) arbejdsmarkedets parter ind til trepartsdrøftelser af, hvordan man hurtigt kan afhjælpe problemet med manglende hænder.

Det skal blandt andet drøftes, hvordan der sikres et bedre match på jobcentrene mellem tusindvis af ledige og de pressede virksomheder.

I juli var der der ifølge Danmarks Statistik 108.000 ledige danskere, heraf 10.500 i Sydjylland.

I rengøringsfirmaet Art Service beliggende i Esbjerg mærker man også, at arbejdskraften ikke hænger på træerne. Ifølge direktør Per Bach mærker man til gengæld ikke meget til, at der fortsat er over 100.000 danskere uden for arbejdsmarkedet.

- Jeg ved ikke, hvor de er henne, men det er i hvert fald ikke nogen, der viser interesse for vores fag. Der skal da nok være nogen derude - vi er bare ikke stødt på dem, siger Per Bach og tilføjer:

- Men de skal jo også være villige til at arbejde, og det vil der vel altid være en mængde, som ikke er.

Kunne I ikke gøre mere for at tiltrække arbejdskraft - skrue på lønnen for eksempel?

- Det er en farlig vej at gå ind på. Jeg synes, at vi har en fin overenskomst og er ikke interesseret i at skulle til at konkurrere på lønnen. Det skal være andre værdier, vores medarbejdere er i virksomheden for, siger Per Bach.

Annonce

Klar besked

RAR-næstformanden Marita Geinitz anerkender, at faktorer som løn og uddannelse eller mangel på samme kan spille ind i, hvorfor der aktuelt lader til at være en aparte uoverensstemmelse mellem antallet af ledige og manglen på arbejdskraft i visse sektorer.

Hun fastslår, at rene linjer er essentielt set fra jobcentrenes side, når arbejdsgivere og -tagere skal matches.

- Løn kan godt spille ind, men hvis man som ledig ikke ved, hvor man skal søge, eller hvad jobbet kræver, og hvad man går ind til, så kommer der ikke nogen ansøgninger. Virksomhederne skal være klare i spyttet, når de henvender sig til jobcentre og mulige arbejdstagere omkring, hvad det specifikt er, de mangler. Er den besked klar og tydelig, så skal de rette folk nok blive sendt mod dem, siger hun.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Stævning af Tønder Bank-ledelse løfter sløret for vigtig viden for investorer: - Vores sag er styrket

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Fulde, frysende festgæster frustreres over forsinkede taxaer: Klagebunken vokser i jagten på mindst 100 nye chauffører

Navne For abonnenter

Han så farlig ud, var stærk som en okse og blid som et lam: Nu er stærkmanden George Olesen død

Varde

Peter vil ikke plastre vandkanten til med sommerhuse: - Vil de rige ikke gå for at komme til vandet, må de blive hjemme

Sydjylland

Region Syddanmark ignorerede indvending fra forskningsleder i Grindsted-sag

Haderslev

Politiker vil rive sit bevaringsværdige hus ned: Politisk modstander sender sag i byråd

Sønderjylland For abonnenter

Arkitektpar bag svævende shelter vil bygge med natur

Billund

FOR LANGT Trafikafvikling, trafiksikkerhed og borgerinddragelse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Slået i 95. minut: Forløsning blev til forbandelse for SønderjyskE

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Esbjerg For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Annonce