Annonce
Erhverv

Arbejdsgruppe slider for at fastholde dagligvarebutik i landsby: - Hvis der ikke er nogen til at tage over, har vi gjort det for ringe

Det er vigtigt for Givskud Lokalråd og arbejdsgruppen Riis - Givskud Invest, at der også i mange år fremover kan handles dagligvarer i byen. Her er det et billede fra november, hvor Aldi slog dørene op til deres nybyggede butik på Hjortsvangen. Arkivfoto: Jim Hoff
- Vi kan ikke bare sidde på vores hænder, for hvis der ikke er nogen til at tage over, har vi gjort det for ringe, siger Jens Christian Mathiasen fra Riis - Givskud Invest, der arbejder for at sikre en dagligvareforretning i Givskud mange år frem i tiden.

Givskud: Der findes i øjeblikket en dagligvareforretning i Givskud, og sådan skal det blive ved med at være.

Det er de fleste beboere i byen formentlig enige om, og det samme er Givskud Lokalråd. Derfor er rådets arbejdsgruppe Riis - Givskud Invest i gang med at sikre, at der også i fremtiden er mulighed for at købe havregryn, bananer, rugbrød og andre fornødenheder indenfor byskiltene i Givskud.

Arbejdsgruppens formål er ved hjælp af en række initiativer at bevare Riis og Givskud som gode steder at leve og bo i, og et af Riis - Givskud Invests vigtigste fokuspunkter er altså at sikre, at dagligdagsindkøbene også på den lange bane kan foretages lokalt.

Annonce

Foreløbig er det ikke lykkes at finde en længerevarende løsning, der kan tage over, når Min Købmands Bo Them Jensen en dag stopper.

- Vi kan ikke bare sidde på vores hænder, for hvis der ikke er nogen til at tage over, så har vi gjort det for ringe, siger Jens Christian Mathiasen, der er næstformand for Givskud Lokalråd og en del af Riis - Givskud Invest.


Vi skal afsøge alle muligheder. Det er den måde, der lige pludselig dukker noget op, som man måske ikke lige havde set komme.

Jens Christian Mathiasen, Givskud Lokalråd og Riis - Givskud Invest


Vanskeligt at skaffe finansiering

Senest har Riis - Givskud Invest rettet henvendelse til både Brugsen i Give samt Lidl. Begge har takket nej til at indgå i et eventuelt projekt omkring etablering af en ny dagligvarebutik i Givskud.

- Der er en del borgere i Givskud, der handler i Brugsen i Give. Det er ingen hemmelighed, og de har også en god butik, men de har så mange andre ting i gang lige nu, så de turde ikke lige at binde sig op på det, fortæller Jens Christian Mathiasen.

Han afviser dog ikke, at en model, hvor en eksisterende dagligvareforretning kan udvide med en filial i Givskud, fortsat kan blive relevant.

- Vi skal afsøge alle muligheder. Det er den måde, der lige pludselig dukker noget op, som man måske ikke lige havde set komme. I Nørre Nebel har de faktisk tre filialer, så der er nogle, der kører med det koncept. Når de kan køre med tre filialer derude i Vestjylland, hvorfor skulle en velkørende brugsforening her i området så ikke også kunne køre med en afdeling i Givskud, siger Jens Christian Mathiasen.

Drøftelserne om dagligvaresituationen har stået på siden 2019, hvor Riis - Givskud Invest blev etableret. Allerhelst skal indkøbene kunne ske i nyere rammer end det er tilfældet i dag hos Min Købmand.

Beliggenheden af en eventuelt ny butik er endnu ikke på plads, men Jens Christian Mathiasen fortæller, at gruppen har en fin dialog med Vejle Kommune om eventuelle muligheder. Blandt andet har en placering overfor Givskud Zoo været bragt i spil, og den tanke er ikke opgivet.

- Den dagligvareforretning, vi har nu, er udvidet nogle gange, og det er nogle ældre bygninger, så det ville være fantastisk, hvis vi kunne få en helt ny dagligvarebutik. Men det er svært at få finansiering til sådan noget, så vi er stadig ved at se på, hvordan vi skal gribe det an.

Annonce

Har fået erhvervsfolk med

Netop Givskud Zoo spiller en central rolle i ønsket om og troen på, at en helt ny dagligvareforretning er en god ide. Omkring 400.000 personer besøger hvert år dyreparken, og ifølge næstformanden kommer fire ud af fem gæster til parken via motorvejen nord for Riis. De kører dermed gennem Givskud, når de besøger Givskud Zoo, og det i sig selv kunne sikre et fornuftigt grundlag for at drive dagligvareforretning, mener han.

- Det skulle da være mærkeligt, om man ikke kunne få nogle af dem til at holde ind - især hvis der bliver mere plads og gode parkeringsforhold omkring butikken, der signalerer, at det er noget nyt og forbrugervenligt, siger han.

Riis - Givskud Invest

  • Riis - Givskud Invest er en arbejdsgruppe, der er en del af Givskud Lokalråd.
  • Arbejdsgruppen blev etableret i 2019 med den overordnede opgave at undersøge forskellige initiativer, der skal sikre, at de to byer også i fremtiden er attraktive at bo i for både nuværende beboere og mulige tilflyttere.
  • Et af Riis - Givskud Invests formål er også blevet at sikre, at der i fremtiden - ligesom i dag - er mulighed for at handle dagligvarer i Givskud.

På længere sigt har Riis - Givskud Invest også et ønske om at udvikle selve bymidten, men i sidste ende handler det især om økonomiske muligheder. Derfor er gruppen for nylig blevet udvidet med en række medlemmer, der kan hjælpe med netop det.

- Vi har fået nogle erhvervsfolk med i Riis - Givskud Invest, som er med til at tegne et billede af det, og som skal være med til at finde nogle veje til, hvordan vi kan komme videre med det. Vi skal have nogle med, der er vant til praktikken i sådan noget, og som måske også har lidt muskler, siger Jens Christian Mathiasen uden at ville sætte navne på erhvervsfolkene.

Byens nuværende købmand, Bo Them Jensen, er informeret og indforstået med arbejdsgruppens ønsker om at etablere en ny dagligvareforretning. Han var i sin tid blandt initiativtagerne til drøftelserne, og indtil for et halvt års tid siden var han selv en del af arbejdsgruppen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Høsten er landmændenes eksamen: Det tegner til en middelpræstation til god pris

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lokal politiker fik Hyballa-banner flået ned af kontrollører: - Min grænse går, når træneren bliver beskyldt for vold

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Vejen

Adolf er en af kommunens ældste borgere: Antallet af ældre over 100 år er steget

Sønderborg For abonnenter

Brødre med succes: Omsætning i korn- og foderstofselskab er vokset eksplosivt med dem i spidsen

Sydjylland For abonnenter

Inden Marco fyldte et år, fik hans forældre at vide, han kun havde seks måneder tilbage at leve i: De har kun en time om ugen med døende søn

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Erhverv

Nystartet firma med gaderacer har solgt fire biler: - Vi går efter en slutspurt efter sommeren

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Aabenraa

Beboere savner plejehjemmets gæsteværelse

Annonce