Annonce
Sydjylland

Arbejdspsykolog: Moderne konsulenter har ingen substans

Genrefoto: Colourbox

Arbejdspsykolog fra Aalborg Universitet mener, at konsulenternes 'mirakelkure' og strategier er substansløse og blottet for troværdig empiri. Han mener, at der på arbejdsmarkedet i dag sker for mange og for hurtige forandringer, som skaber en kultur af stress og dårlige rutiner.

Kritik: - Vi mister troen, på det vi kan. Man skaber en kultur af stress. Og stress betyder, at man bliver mindre effektive. I mellemrum bliver vi syge af det. Så omkostninger er enorme.

Sådan siger arbejdspsykolog Einar Baldvin Baldursson om konsulenterne og deres metoder, som til stadighed får større indflydelse på danskernes arbejdsliv. Udmeldingen kommer i kølvandet på parret Anette og Søren Bøjgård Schleichers læserbrev i JydskeVestkysten, som i den seneste uge er blevet delt vidt og bredt på de sociale medier.

- Hvis man kigger moderne konsulenter i trådene, som jeg har gjort flere gange, så er der ingen substans. Deres påstande om, hvad der virker, er ikke baseret på nogen relevant eller troværdig empiri. Det er i allerbedste fald baseret på anekdoter, som ofte er fake news. Så snart man begynder at gennemskue, at det ikke fører noget med sig, så finder de på et nyt navn og et nyt trick, siger han.

Forandringer skaber kaos

En af de ting som konsulenterne, ifølge Einar Baldvin Baldursson, ofte bringer med sig, er forandringer. Og ifølge arbejdspsykologen er det et af det moderne arbejdsmarkeds store problemer, at forandringer, som indføres på arbejdspladsen, ikke bliver gennemført med den omhu og seriøsitet, som forandringer kræver:

- Det normale og stabilitet er det atypiske. En af de ting, som virkeligt betyder noget i arbejdslivet, er den gode rutine. Den gode rutine er erfaring med at løse et problem på en god, genkendelig og hensigtsmæssig måde. Vi kan også udvikle rutinen lige så stille, så den dels kan bruges til andre formål og dels, så vi bliver bedre til det, vi gør, siger han og fortsætter:

- Men forandringer smadrer rutiner. Vi mister simpelthen troen på det, vi kan, når der sker forandringer. Det er derfor, forandringer er så kostbare. Især hvis forandringerne ikke bliver forklaret, ikke er forbundet med klare mål og ikke bliver evalueret på bagefter.

Annonce

Lederne bærer skylden

Tal fra Videnscenter for Arbejdsmiljøviden viser, at femten procent af danskerne de seneste fjorten dage har følt sig stressede primært på grund af deres arbejde. Og ifølge Einar Baldvin Baldursson er konsulenternes indtog på arbejdsmarkedet en væsentlig årsag til det stigende tal. Men ifølge arbejdspsykologen bærer landets ledere den største del af ansvaret.

- Det, vi gør nu, er, at vi ansætter ledere, som er uddannet til det i en eller anden akademisk sammenhæng. Som hovedregel så aner de ikke, hvordan man laver det produkt, de er ledere for. Det er medarbejderne, der ved det. Så når lederne må erkende, at man ikke har den magt, som viden er, så bruger man kombinationen af kontrol og en røgmaskine, siger han og fortsætter:

- Så derfor gør lederne to ting. De kræver, at medarbejderne dokumenterer alting, men de bruger ikke dokumentationen til noget som helst. Det er bare spild af tid. Det næste er, at de sikrer, at medarbejdernes magt, som de har i kraft af deres viden, hele tiden undergraves af nye interventioner og forandringer. Så det, vi har nu, er et ledelseslag, som hverken har den produktionsmæssige kompetence eller tager det ansvar, som tidligere lå i ledelse.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Sydjylland

Uddannelsesinstitutioner uden for storbyerne melder sig klar til at oprette nye uddannelser

Annonce