Annonce
Sønderborg

Arbejdstilsynet med flere påbud: Undervisere mødes af sexistisk sprog og grænseoverskridende adfærd

FGU i Sønderjylland har siden åbningen sidste år været ramt af flere påbud om dårligt psykisk arbejdsmiljø. Blandt andet er de blevet ramt af et strakspåbud på FGU i Tønder. Arkivfoto: Claus Thorsted
Arbejdstilsynet har i flere påbud til FGU i Sønderjylland indskærpet, at uddannelsesinstitutionen skal få styr på retningslinjerne ved det psykiske arbejdsmiljø.

Sønderjylland: FGU Sønderjylland med hovedkontor i Sønderborg er blevet ramt af en lang række påbud fra Arbejdstilsynet.

Alt lige fra dårlig udsugning og for meget larm i køkkenet til at underviserne bliver mødt af truende adfærd og sexistisk sprog fra eleverne er blandt de kritikpunkter, som Arbejdstilsynet fremsætter.

På uddannelsens afdeling i Tønder, har Arbejdstilsynet blandt andet givet et strakspåbud, fordi tilsynet vurderer, at:” arbejdet med elever på FGU i Tønder, ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt”.

Annonce

Arbejdstilsynet beskriver også, at der er risiko for, at de høje følelsesmæssige krav kan have indvirkning på de ansattes fysiske og psykiske sundhed på kort eller lang sigt.

Strakspåbuddet betød, at FGU i Sønderjylland straks skulle påbegynde initiativer, som kunne forbedre helbredet.

Hård elevgruppe

Noget af det som Arbejdstilsynet peger på er, at det er en hård elevgruppe, som går på FGU i Sønderjylland.

Blandt andet skriver Arbejdstilsynet i en indberetning for FGU i Haderslev, at:" Især kvindelige ansatte er udsat for manglende respekt fra elever med anden etnisk baggrund end dansk." og fortsætter:

"Det er meget frustrerende for de kvindelige medarbejdere at skulle bede mandelige kolleger om at gentage det, som de har sagt overfor eleven, for at eleverne gør hvad der bliver sagt".

I et andet påbud fra Arbejdstilsynet, at de ansatte udsættes for krænkende tale såsom "luder" og "smatso" dagligt til ugentligt, ligesom at de ansatte jævnligt bliver udsat for trusler.

Annonce

Vil børnene det bedste

En tidligere underviser på FGU i Sønderjylland forklarer, at de ansatte er ved at give op. De kan ikke holde til arbejdsmiljøet og det psykiske arbejdspres.

- Vi vil så gerne de elever, men det vi bliver mødt af gør det nærmest umuligt at lykkes. Der er ikke nogen undervisere på FGU, som ikke ønsker at gøre det så godt som muligt for de her børn, siger den tidligere underviser og beskriver, at flere børn har slem ADHD, mens andre har autisme.

- Der er også børn, som har været udsat for grov mobning i folkeskolen, eller som har været udsat for incest. Og vi vil dem så gerne, men med de forhold, som vi bliver budt, så kan det bare ikke lade sig gøre, forklarer hun.

Hun vil gerne være anonym, da hun beskriver undervisningsbranchen, som en lille branche, hvor alle kender alle, og den tidligere underviser frygter for, hvilke konsekvenser, det kan have for arbejdslivet, hvis hun står frem med navn.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Syddansk Universitet, Peter Hasle, så peger indberetningerne på, at ledelsen ikke har haft godt nok styr på problemerne.

- Der er dog ingen tvivl om, at de samlet set peger på at arbejdsmiljø med store problemer, siger Peter Hasle.

Ifølge direktøren på FGU i Sønderjylland, Bjarne Bonvang, har man igangsat flere initiativer, som skal løse de problemer, der har været.

- Jeg tror ikke, at man skal underkende, hvilken udfordring det er, når man skal bygge et helt sted op. Når det så er sagt, så er det selvfølgelig ikke godt nok, at vores medarbejdere oplever det, som de giver udtryk for til Arbejdstilsynet. Det vil vi selvfølgelig rette op på, siger direktøren.

Fakta: FGU Sønderjylland

FGU Sønderjylland afløste det, man tidligere kendte som produktionsskoler. Haderslev, Sønderborg, Aabenraa og Tønder kommuner gik sammen om at etablere FGU Sønderjylland. Beslutningen om at etablere en fælles FGU kom efter, at regeringen og en bred kreds af Folketingets partier i oktober 2017 indgik "Aftale om bedre veje til uddannelse og job". På FGU i Sønderjylland har man mere end 500 elever.


Der er dog ingen tvivl om, at de samlet set peger på at arbejdsmiljø med store problemer.

Peter Hasle, arbejdsmarkedsforsker Syddansk Universitet
Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fabrik må sige nej til ordrer på grund af mangel på faglærte: - To ledige job kan barbere fem procent af omsætningen

Aabenraa For abonnenter

Bevæbnet militær ruinerede familiens hjem: Syv år senere er de fuldt integrerede i Danmark - men risikerer nu at blive sendt tilbage

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Varde

Kendt fastfood-firma må flytte efter naboklager: Kok siger farvel til den by, hvor navnet ellers blev slået fast

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Tandslet rammer plet: Kæmpe indsats fra byen og sponsorer skaber ny bymidte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Sport

Nekrolog: Dansk cykelsport har mistet sit joviale anker

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce