Annonce
Sydjylland

Arbejdstilsynet revser grænsekontrollen: Stank af hash, risiko for påkørsler og vådt arbejdstøj

Arbejdstilsynet har kritiseret, at de ansatte ved grænsen risikerer at blive kørt ned. Nu er der blevet sat betonklodser op. Arkivfoto: Lars Salomonsen

Kritikken hagler ned over grænsekontrollen. På baggrund af seks kontroller i 2018 har Arbejdstilsynet rettet i alt 12 påbud og afgørelser mod Udlændingekontrolafdelingen i Padborg (UKA). Alle forhold er bragt i orden, fastslår Syd- og Sønderjyllands Politi.

Arbejdsmiljø: Ansatte ved grænseovergangene i Padborg, Kruså og Frøslev risikerer at blive påkørt, mens de indhyllet i kræftfremkaldende udstødningsgasser vogter grænsen i våde termodragter.

Sådan lyder en del af den massive kritik, som Arbejdstilsynet har rejst af arbejdsforholdene ved grænsen. Tilsynet besøgte Udlændingekontrolafdelingen i Padborg (UKA), der er underlagt Syd- og Sønderjyllands Politi, seks gange i 2018, og det har ført til i alt 12 påbud og afgørelser, der er beskrevet gennem en 85 sider lang rapport.

De forhold, som Arbejdstilsynet har påtalt, spænder lige fra uhensigtsmæssig lugt af hash og skunk fra rummet med beslaglagte genstande til risiko for personpåkørsel under kontrolarbejdet til træk og kulde på arbejdspladsen

- Ved Padborg grænseovergang stod ansatte ude ved vejen, når de havde vinket biler til kontrol, hvor biler og lastbiler kørte tæt forbi, med risiko for at blive ramt, skriver Arbejdstilsynet blandt andet på baggrund af besøg ved de tre grænseovergange i april og juni. Tilsynet konstaterer ligeledes, at flere biler kører hurtigere forbi end de tilladte 40 km/t, hvilket øger risikoen for påkørsler.

Annonce

Grænsekontrollen


  • Blev midlertidigt indført 4. januar 2016 i et forsøg på at kontrollere flygtningestrømmen.
  • Er blevet forlænget adskillige gange med begrundelse i terrortruslen.
  • 15 grænseovergange er bevogtet - dog kun permanent ved de tre største i Padborg, Kruså og Frøslev.
  • Har ifølge tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi medført 379 beslaglagte våben, 6144 afvisninger og 3694 sigtelser.
  • Grænsekontrollen løber på nuværende tidspunkt indtil midten af april 2019.

Hjælp udefra

Dårligt arbejdsmiljø ved grænsen har i alt udløst to påbud, to strakspåbud og syv afgørelser uden handlepligt. Sidstnævnte betyder, at der umiddelbart efter tilsynsbesøget er blevet rettet op på de kritisable forhold.

Fordi Arbejdstilsynet har kunnet konstateret over fem overtrædelser af arbejdsmiljøloven under samme besøg, er Udlændingekontrolafdelingen blevet pålagt at rådføre sig med et ekstern rådgivningsfirma. Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi er samarbejdet netop blevet aftalt, og det giver en ekstra udgift på 10.000-15.000 kroner.

Syd- og Sønderjyllands Politi erkender, at der har været problemer med at sikre et godt arbejdsmiljø ved grænsen og forklarer, at det skyldes grænsekontrollens midlertidige karakter.

- Der er således ikke grundmurede bygninger at udføre kontrollen fra, lyder det.

På finansloven for 2018 blev der afsat penge til at etablere midlertidige, men bedre udstyrede kontrolbokse. De er ikke blevet sat op endnu, men forventes at blive det i det tidlige forår 2019. Ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi løser det en række af de problemer, som Arbejdstilsynet skitserer.

Flere tiltag

Desuden har politiet iværksat en række øvrige tiltag.

- Når det gælder lugten af hash (...) begyndes der om kort tid en større ombygning af stationen, der således vil få tidssvarende faciliteter - inklusive opbevaringsrum til narkokoster med mekanisk udsugning (...) To påbud om bedre sikring af de ansatte mod at blive ramt af biler ved de tre overgange blev straks efterkommet med betonklodser og betonværn, skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en mail til JydskeVestkysten.

Selvom forholdene er bragt i orden, ændrer det ikke på, at arbejdsmiljøreglerne er blevet overtrådt, fastslår Arbejdstilsynet i sin rapport.

De mange påbud og afgørelser ærgrer stabschef i Syd- og Sønderjyllands Politi, Lene Rossen.

- Arbejdsmiljøet for vores ansatte er i fokus i hele kredsen, og vi har en løbende dialog med arbejdsmiljørepræsentanterne om, hvordan vi kan løse de problemer, der opstår, skriver hun i en mail til avisen.

Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Hvorfor? Hvert tredje barn i Aabenraa må se langt efter flere varme hænder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce