Annonce
Tønder

Arkæologer graver på Skibbroen: Vil blive klogere på Tønders fortid

I denne og næste uge vil man kunne støde på arkæologer og deres udgravninger på Skibbroen i Tønder. Ikke mindst p-pladsen vil få gravet nogle gevaldige huller for at afdække Tønders historie som havneby. Udgravningen kommer forud for et større kloakeringsarbejde og Tøndermarsk Initiativets midtbyplan. Foto: Martin Franciere
De næste 10 dage risikerer man at støde på gevaldige huller, hvis man kører ind på Skibbroen og p-pladsen i Tønder. Det er arkæologer fra Museum Sønderjylland, der foretager undersøgelser af undergrunden.
Annonce

TØNDER: Hvis man de næste 10 dage har planer om at lægge vejen forbi Skibbroen og p-pladsen, skal man passe på. For arkæologer er lige nu ved at grave dybe huller, der skal blotlægge Tønders undergrund og dermed byens historie.

Mandag gik en maskinfører fra entreprenør Mads Vejrup i gang med at grave ved siden af Skibbrokiosken. Tirsdag dukkede der så to arkæologer op, bevæbnet med en gps-sender og en skovl.

- Vi er interesserede i, om vi kan finde gamle rester af havnen, der tidligere skulle have ligget her, siger museumsinspektør Anders Hartvig, og peger ned i hullet for at fortælle maskinføreren i gravemaskinen, at hullet skal være dybere:

- Vi skal ned under tre meter.

Annonce

Fire store huller

Mens skovl efter skovl med fint grus graves væk, undrer Anders Hartvig sig over, hvorfor der bare dukker sand og sand op. Ingen sten, ingen efterladenskaber, intet plastik.

- Det sand er jo helt sterilt, lyder det opgivende fra arkæologen og kommanderer:

- Vi skal dybere ned.

Museumsinspektør Anders Hartvig, Museum Sønderjylland Arkæologi Haderslev, var skuffet over intet at finde i første udgravning. Men de næste dage er der stadig chance for at finde rester af Tønders rige historie under Skibbroens p-plads. Foto: Martin Franciere

Udgravningerne på Skibbroen var planlagt til fem store huller hver på et areal svarende til 20 kvadratmeter. Men allerede tirsdag blev den ene udgravning bag Kongevej droppet. Det ville ikke give mening at grave mere, mener Anders Hartvig.

Til gengæld vil man de kommende dage kunne følge udgravningen tættere på Skibbroen - midt på p-pladsen, hvor arkæologerne håber, at byens forhistorie vil udfolde sig på omkring 3-3,5 meters dybde.

- Det kunne være fedt at finde noget gammelt bolværk, som vi så kan datere. Det ville kunne fortælle noget om Tønder som havneby og om byens historie, siger Anders Hartvig og tilføjer, at byens alder fortaber sig i historiens tåger.

Annonce

Gamle Tundis

Men i hvert fald har man fundet kort tegnet af arabiske kartografer. Kortene kan dateres til starten af 1100-tallet.

- På kortet står der Tundis. Men om det er Tønder eller Møgeltønder, ved vi ikke, siger Hartvig og opdager, at gravmaskinen nu har blotlagt det oprindelige jordlag i omkring tre meters dybde.


Det kunne være fedt at finde noget gammelt bolværk, som vi så kan datere. Det ville kunne fortælle noget om Tønder som havneby og om byens historie.

Anders Hartvig, museumsinspektør og arkæolog


Efter et hurtigt hop ned i hullet for at skrabe lidt med skovlen er dommen klar:

- Så kan du godt dække det til igen.

Gravearbejdet afslørede ikke noget af historisk interesse.

Godt tre meter ned i undergrunden dukkede der endelig sort muld op og indikerede, at gravemaskinen nu endelig var nået ned til et oprindeligt muldlag. Foto: Martin Franciere

- Vi ville gerne have fundet noget, men der var ikke noget at komme efter, lyder det slukøret fra arkæologen.

Annonce

Licitation til foråret

Arkæologernes huseren på Skibbroen skyldes det kommende og omfattende arbejde i forbindelse med Tøndermarsk Initiativets midtbyplan. Men i første omgang er det den 100 år gamle kloakering, som stammer fra årene lige efter Genforeningen, der skal fornyes.

Direktør for Tønder Forsyning, Bo Ludvigsen, oplyser, at han afventer arkæologernes arbejde, og der derfor endnu ikke har været afholdt licitation på kloakarbejdet.

- Jeg forventer, at det vil blive sendt i licitation i løbet af foråret, siger Bo Ludvigsen.

Arkæologernes gravearbejde på Skibbroen forsætter som sagt denne uge og næste uge ud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce