Annonce
Tønder

Arkæologer skal følge rekonstruktionen af Fiskbæk Bro

Den nye Fiskbæk Bro blev opført i løbet af foråret sidste år. Nu skal den erstattes af en ny bro i kampesten, der skal rejses på stedet. Den øvelse koster skatteborgerne omkring halvanden million kroner. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Arbejdet med at rekonstruere den nedrevne Fiskbæk Bro, skal følges tæt af arkæologer - for kommunens regning. Afdelingschef håber ikke, at arkæologiske fund udskyder den stramme tidsplan.

TOFTLUND: Arbejdet med at genetablere den tidligere fredede Fiskbæk Bro - der ved en fejl blev revet ned sidste år under en renovering - skal følges tæt af arkæologer fra Museum Sønderjylland.

Ifølge museumsinspektør, Tenna Kristensen, er det Slots- og Kulturstyrelsen, der har stillet krav om, at arkæologer skal følge arbejdet, når Fiskbæk Bro skal genopføres på præcis det sted, hvor den oprindelige bro blev opført en gang i 1770'erne.

Tenna Kristensen fortæller, at det bliver spændende at følge arbejdet i Fiskbæk.

- Det hører til sjældenhederne, at vi får lov til at grave i fortidsminder - de er jo normalt fredede, siger hun.

Annonce

Den oprindelige Fiskbæk Bro

Den oprindelige Fiskbæk Bro blev ved en fejl revet ned i forbindelse med en renovering i januar sidste år.

Broen var opført i kampesten i 1770'erne og fredet.

Slots- og Kulturstyrelsen har påbudt Tønder Kommune at genopføre den nedrevne bro på den oprindelige placering.

Ifølge et påbud fra Slots- og Kulturstyrelsen skal arbejdet med at genopføre Fiskbæk Bro være tilendebragt før den 1. januar 2020.

Frygter udskydelse

Ifølge Tenna Kristensen kan fund i Fiskbæk fortælle noget om, hvordan folk i datiden bevægede sig fra det ene punkt til det andet.

- Vi skal følge med i, om der dukker for eksempel rester af en endnu ældre bro eller et vadested op, som så skal registreres, siger museumsinspektøren.

Tenna Kristensen oplyser, at arkæologernes arbejde skal betales af bygherren, der i dette tilfælde er Tønder Kommune.

I kommunen beder afdelingschef Christian Kjær-Andersen, vej- og parkafdelingen, til, at arkæologernes arbejde ikke stikker en kæp i genopførelsen af broen, der skal være færdiggjort senest den 31. december.

- Hvis de finder noget, kan det stoppe hele projektet, siger afdelingschefen og tilføjer, at Tønder Kommunes betaling kan variere lige fra et ganske lille beløb til "store omkostninger".

Synlig granit

Christian Kjær-Andersen oplyser, at arbejdet med at genetablere Fiskbæk Bro starter i denne uge. Som noget af det første etableres der en såkaldt omløbskanal, så vand med fisk og smådyr kan ledes uden om arbejdsstedet. Dermed er vejen fra dags dato spærret af, ligesom broen ikke længere er farbar.

Arbejdet med at genetablere Fiskbæk Bro kommer til at koste Tønder Kommune, og dermed skatteborgerne, rundt regnet 1,5 millioner kroner. Tidligere på sommeren var to broforslag i spil: At der blev etableret en granitbro ved siden af den nye rørbro, eller at den nye rørbro pilles ned og man genskaber en ny granitbro på samme sted, der så vidt muligt lever op til nutidens krav til kørende trafik. Sidste løsning blev valgt.

- Broen bliver opbygget som en moderne bro, men med synlig granit, siger Christian Kjær-Andersen.

Den oprindelige Fiskbæk Bro var opført i kampesten i 1770'erne og er nu fredet. Efter en renovering i 00'erne var granitstenene "pakket ind" i beton. Arkivfoto
Fiskbæk Bro består lige nu af et stort metalrør. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Kolding kæmpede mod vandmasserne: Her er forklaringen på oversvømmelserne

Annonce