Annonce
Sønderborg

Arkæologer støder på hundredvis af golfbolde

Tegn og initialer på boldene. Foto: Museum Sønderjylland
Museum Sønderjyllands arkæologer er under en udgravning ved Nybøl stødt på langt over 200 golfbolde. De beder folk hjælpe med at løse mysteriet.

Nybøl: Museum Sønderjylland er under udgravninger ved Nybøl i gang med at løse et af Borggårdens mysterier. Men da udgravningerne begyndte, fandt arkæologerne en del golfbolde. Cirka 30 den første dag, hvilket blev til 60 den næste dag.

- Ja, og i løbet af de lidt mere end tre uger, vi har været i gang, har vi efterhånden fundet mere end 200 golfbolde. Det sætter nye rekorder, og der er slet ikke slut endnu. Vi finder stadig flere, fortæller arkæolog Almut Fichte, der leder udgravningen, hvor man forventer, der kan være arkæologiske fund i et området, hvor der skal udstykkes byggegrunde til villaer. På en del af golfboldene er der forskellige markeringer, tegn og bogstaver.

- Det er initialer eller smileys tegnet på boldene, siger Almut Fichte.

Arkæologerne er naturligvis godt klar over, at de ikke graver på en gammel golfbane. Der er heller ingen golfbane i nærheden, så derfor tror Almut Fichte heller ikke på, at det er ræve, som har hentet golfboldene og forvekslet dem med æg. Det er ellers set andre steder nær golfbaner.

Annonce
Flere end 200 bolde - og flere kommer til hver dag. Foto: Musum Sønderjylland

Grill og golf

Freddy Arntsen har et bud - og han har kommenteret sagen på Museum Sønderjyllands opslag på Facebook.

- Det med ræven er rigtigt. Sådan en havde vi også i klubben. Men hvis der ikke er en bane i nærheden, tror jeg ikke på dette. Min mening er, at der bor en gut i nærheden, der holder en fest med drengene hvor de så står og driver nogle bolde ud på marken. Ligger der et hus mellem 150 til 200 meter derfra? Det er mange bolde, men han har sikkert holdt mange fester med grill og golf.

Den udlægning tror Almut Fichte også mest på - selv om boldene jo repræsenterer en værdi, og man tilsyneladende ikke henter boldene igen.

- Boldene er landet her indenfor det seneste års tid. For ved forundersøgelserne var de her ikke, siger arkæologen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding For abonnenter

Efter forligsbrud: SF og Enhedslisten på vej ud i det politiske mørke

Annonce