Annonce
Aabenraa

Arkæologerne jubler: Rester af 2000 år gammelt forsvarsværk fundet i Sønderjylland

Udgravningsassistent Danny Olson i gang med at lægge en af Olgerdigets 2000 år gamle egetræsstammer fri. Det mørke stykke over hans ryg viser, hvor voldgraven i sin tid lå. Foto: Lisbeth Christensen
Museum Sønderjylland havde troet på, at man ville finde et stykke af Olgerdiget i udgravning ved Tinglev. Og ganske rigtigt: Der er rester af både voldgrav og to rækker hegn.

Tinglev: - Er vi rigtig heldige, så finder vi også træstolpe-rækkerne.

Sådan lød det fra museumsinspektør Per Ethelberg for halvanden uge siden, da Museum Sønderjylland stod klar til at grave for enden af Olmersvej lige uden for Tinglev. Dér, hvor en rekonstruktion af 12 meter af det 2000 år gamle forsvarsværk Olgerdiget er lige på trapperne.

Inden entreprenøren kan gå i gang, skulle arkæologerne dog i sving for at finde ud af, hvor meget af det originale dige, der stadig var at finde i området, og efter den første uges arbejde er der smil på læberne.

Annonce

For ud over resterne af den gamle voldgrav, som Per Ethelberg på forhånd var sikker på, man ville finde, så er også de to rækker palisader - hegn af egetræsstammer - dukket frem af jorden.

- Nu skal vi så have lagt stammerne fri og dokumenteret, hvor gode/dårlige de er, forklarer museumsinspektøren, der krydser fingre for, at nogle af dem er i så fin stand, at man kan foretage en datering ud fra årringene.

-  Det vil kunne fortælle os, om de to rækker er sat samtidig eller på forskellige tidspunkter, siger Per Ethelberg.

Ekstra medarbejdere

Tidligere fund har vist, at det 12 kilometer lange forsvarsværk, der løb fra Gårdeby ved Bajstrup, fortsatte øst om Tinglev og videre mod Uge til Urnehoved, blev opført ad tre omgange. Det blev grundlagt i år 31 e.kr, fornyet i år 50-51 og igen i år 89-90.

Museumsinspektøren forventer, at en datering vil vise, at den ene række er sat, da diget blev fornyet, og den anden i år 89-90:

- Men nu afventer vi lige undersøgelserne - hvis vi altså finder stammer, der egner sig.

I 2000 år har egetræsstolperne stået her, og arkæologerne håber, at noget af træet stadig er så godt, at man kan datere ud fra det. Foto: Lisbeth Christensen 

Det er der dog et begrundet håb om. For det er omkring 15 meter, arkæologerne er i gang med grave ud, og da der står fem stammer per meter, er der altså omkring 150 stammer i alt.

Det bliver derfor også et større arbejde at grave dem alle fri, så fra på mandag vil museet sende to ekstra medarbejdere til Tinglev, hvor det hidtil kun har været museumsinspektør Lisbeth Christensen og udgravningsassistent Danny Olson, der har været i gang.

Ildsjæl står bag genopførelse af forsvarsværk

Når Museum Sønderjylland har afsluttet udgravningen, går genopførelsen af 12 meter af Olgerdiget i gang.

Med tidligere skoleleder og næstformand i TinglevForum Niels Daubjerg som primus motor er det lykkedes at rejse de 700.000 kroner, som det vil koste at genskabe den 1,3 meter høje vold, en voldgrav på 1,3 meter og to rækker palisader af egetræsstolper.

Det er planen, at rekonstruktionen skal stå færdig omkring årsskiftet, men der er ikke sat dato på.

Sådan kommer rekonstruktionen til at se ud. To rækker palisader, en voldgrav og en vold, Olgerdiget virkede som et omvendt Dannevirke. Det skulle nemlig holde nordboerne fra at trænge sig frem mod syd.
Når Museum Sønderjylland i løbet af et par uger er færdige med udgravningen, går genopførelsen af diget i gang. De store egetræsstammer, der skal bruges til palisaderne, ligger allerede klar. Foto: Lisbeth Christensen


Nu har vi fået konstateret, hvor det præcis har stået.

Per Ethelberg, museumsinspektør


Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Nordtyskland For abonnenter

Den 22-årige Milenas hverdag er fyldt med døde mennesker. Men hun elsker livet med ligene

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce