Annonce
Sydjylland

Arkæologisk fund i Ribe vækker international opsigt

Arkivfoto

Fundet af en lyre i Ribe er ifølge professor et vidnesbyrd om, at den rigdom, det forfinede håndværk og de ­egentlige bydannelser, som forbindes med vikingetiden, allerede eksisterede omkring år 720.

Annonce

Man skal passe på ikke at skabe nyhedsinflation ved igen og igen at bringe overskrifter i avisen om sensationelt fund fra vikingetiden. Den ene dag bliver der fundet en sølvskat i Aakirkeby på Bornholm, den næste dukker en guldskat op i Jyderup på Sjælland.

Men det fund, som arkæologer netop har gjort i forbindelse med de omfattende udgravninger af Ribes allerældste dele, har allerede vakt international opsigt blandt eksperter.

- Ligesom Gundestrupkarret, Skuldelevskibene og Jellingstenene vil Ribe-lyren skille sig ud som en genstand, der er med til at definere den tid, den er skabt i. Ligesom at bygge en violin er det at bygge en lyre et krævende kunsthåndværk, så det, at der har befundet sig en lyre i Ribe omkring år 720, siger også noget om, at der allerede i den periode, vi kender som jernalder på vej mod vikingetid, fandtes højt specialiserede håndværk som perlemager eller instrumentbygger, siger Søren Sindbæk, professor i middelalderarkæologi ved Aarhus Universitet til Kristeligt Dagblad.

Han er leder af Northern Emporium-projektet, hvor forskere gennem et år har udgravet et område i vikingernes by i Ribe og gjort adskillige værdifulde fund. Ud over lyren er der blandt andet fundet perler, tekstilrester og benkamme med opsigtsvækkende runeindskrifter.

Tilsammen har Ribe-projektet, som nu er tilendebragt, overbevist forskerne om, at Ribe allerede tidligt i 700-tallet fungerede som et bysamfund, hvor mennesker boede året rundt, og hvor der foregik handel og håndværk, som både omfattede varer langvejs fra og meget avancerede genstande. Indtil nu har der været debat blandt forskere, om 700-tallets Ribe var en permanent by eller et sæsonmarked, som folk forlod igen efter at have handlet.

Den diskussion har Northern Emporium-projektet bragt til ophør og kan én gang for alle slå fast, at Ribe ikke alene er Danmarks ældste by, men tilmed var en rigtig bydannelse for 1300 år siden, 100 år før Hedeby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce