Annonce
Haderslev

Arkitekt: - Mange bygnings-øjebæer kan undgås med lidt omtanke

Harald Christensen på Torvet, hvor der i øjeblikket er flere bygninger til salg. Blandt andet Torvet 8 i baggrunden, som arkitekten drømmer om kan blive ført tilbage til fortidens glans. Foto: Dorthe Rasmussen
Avisen tog på en tur ud og kigge på bygninger i bymidten med arkitekt Harald Christensen fra Arkitekter Syd ApS i Haderslev.

HADERSLEV: - Kendetegnede for en god by er, at hver bygning har sin egen identitet i gadebilledet , siger Harald Christensen.

Haderslev har mange flotte gamle bygninger, men når den lokale arkitekt tager sine kritiske briller på, så han godt savne lidt mere omtanke i den måde, som en del af af disse bygninger er blevet istandsat på.

- At skrabe underetagen ud og sige: - Nu skal her være butik; det er ikke godt. Det er ikke dyre at tænke sig om, når man skal bygge en ny facade, siger Harald Christensen.

I for eksempel Nørregade kan arkitekten pege på flere butiks-facader, der ødelægger helhedsindtrykket med nogle ellers flotte bygningsfacader

Også blandt de nyere renoveringer, er der eksempler må manglende omtanke for helheden.

- Se for eksempel den her bygning ( Nørregade 28), hvor der er en garnbutik. Der har man sat brune vinduer i. Facadepartierne skule selvfølgelig have været hvide, ligesom resten af vinduerne i ejendommen... og så kan man jo løbe skrigende bort, når man ser, hvordan det ser ud længere op ad i gaden, konstaterer Harald Christensen.

Han har drevet arkitektfirma i Tønder i mere end 30 år.

I fem år har firmaet også haft adresse i Haderslev, hvor tegnestuen har til huse i det nyrenoverede Naffet 2, som i dag ejes af den lokale ejendomsinvestor Palle Seide.

Arkitekter Syd ApS har også et samarbejde med Palle Seide, der har istandsat en række ejendomme i byen med nye butiksfacader og lejligheder.

Annonce
Ejendommen, der huser Ti'er Bar i Nørregade, er et eksempel på en vellykket facade, mener arkitekten. Foto: Dorthe Rasmussen

Nye butikker og projektudvikling

Via sit netværk har Harald Christensen også været med til at trække nye butikskoncepter til Haderslev bymidte.

Det gælder blandt andet Name It ( del af Bestseller), der rykker ind i det tidligere Fætter BR på Gravene.

- Vi laver nye butiks- udviklingsprojekter i det meste af Sønderjylland fortæller Harald Christensen

Han samarbejder også med erhvervsmæglerne fra Nordicals om forskellige projektudviklinger

Når en ejendom skal sælges, er det ofte en fordel at have nogle ide-skitser, der kan illustrere mulighederne for investorerne med nogle prisoverslag og andet for en istandsættelse.

Harald Christensen er blandt andet kommet med et skitse-oplæg i forbindelse med, at den historiske ejendom Torvet 8

Den forreste del af ejendommen, der vender ud mod Torvet er fredet.

- Når man ser, hvordan ejendommen oprindeligt har set ud, så forstår man ikke, at man har kunnet få lov at lave underetagen, som den ser ud i dag, mener Harald Christensen.

Det vigtigste for ham er, at man ikke begår de samme fejl igen, eller noget tilsvarende

- Mange tror, at det er vildt dyrt at få en arkitekt indover. Indledende rådgivning med tilhørende idéoplæg laver vi uden beregning. Det ligger mig meget på sinde, at vi har en spændende by med flotte bygninger, som har et autentisk udtryk, siger Harald Christensen.

Tegnestuen har også indledt et samarbejde med Mette Gejl Erlang, indehaver af Haderslevhus i Slotsgade, som han hjælper med at søge fondsmidler til en renovering af Haderslevhus' facade. Ejendommen har en fantastisk historie og værdi for bymidten. Det skal værdsættes

Kik på billederne og se flere fotos af nogle af de øjebæer, som arkitekten har udpeget i Haderslev.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce