Annonce
Sydjylland

Arkitekten bag huset

Villaen på Dyrehavevej set fra havesiden. Ejendommen er erklæret bevaringsværdig.Dronefoto: Søren Gylling
Annonce

1. Villaen på Dyrehavevej 101 i Kolding er tegnet af arkitekt Ernst Petersen, som er mesteren bag mange markante bygninger i Kolding.

Ernst Petersen blev født i Hittfeld syd for Hamborg i 1883, og han døde i 1953. Han var søn af murer Marius Brahde Petersen fra Odense. Marius var havnet i Hittfeld som naver på valsen.

I 1905 som 22-årig flyttede Ernst Petersen til København og begyndte på Kunstakademiet, men først 12 år senere blev han arkitekt, fordi pengene var små, og studierne blev afbrudt af lange pauser, hvor han arbejdede på arkitekttegnestuer.

De fleste danske byer fik i tiden efter år 1900 en størrelse og en byudvikling, som gav plads til en byarkitekt.

Fra 1918 og frem blev Ernst Petersen Koldings førende arkitekt, og han prægede bybilledet med sin let genkendelige arkitektur.

2. Med omkring 300 byggeopgaver gennem 35 år blev han en af provinsens mest produktive arkitekter.

Han tegnede både offentlige bygninger, villaer, etageboliger og forretningsbyggerier, og i sin bog "Ernst Petersen Arkitekt i Kolding 1918-1953" fortæller tidligere byplanlægger og arkitekt ved Kolding Kommune, Sten Krarup, om den store byarkitekt.

Ernst Petersens bedste bygninger er opført i røde mursten med stejle tage med røde tagsten. Han dyrkede de stoflige virkninger og håndværksmæssige detaljer. Alt var gennemtegnet til mindste detalje både ind- og udvendigt - herunder paneler, dekorationer, farver, lamper og dørgreb.

3. Det var opførelsen af Kolding Domhus, der bragte ham til Kolding. Ernst Petersen vandt konkurrencen, som 114 arkitekter herunder 80 bosiddende i København havde bedt om materialet til. 30 forslag blev indleveret til konkurrencen.

Blandt Ernst Petersens markante værker i Kolding er byens rådhus på Akseltorv, den tidligere Nationalbankfilial i Jernbanegade, det tidligere centralbibliotek, som i dag anvendes som teater, det tidligere alderdomshjem Låsbyhøj og Harteværket, som i dag er levende museum og oplevelselsescenter.

Kilde: Sten Krarup "Ernst Petersen Arkitekt i Kolding 1918-1953".

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce