Annonce
Sydjylland

Arkitekten bag huset

Villaen på Dyrehavevej set fra havesiden. Ejendommen er erklæret bevaringsværdig.Dronefoto: Søren Gylling

1. Villaen på Dyrehavevej 101 i Kolding er tegnet af arkitekt Ernst Petersen, som er mesteren bag mange markante bygninger i Kolding.

Ernst Petersen blev født i Hittfeld syd for Hamborg i 1883, og han døde i 1953. Han var søn af murer Marius Brahde Petersen fra Odense. Marius var havnet i Hittfeld som naver på valsen.

I 1905 som 22-årig flyttede Ernst Petersen til København og begyndte på Kunstakademiet, men først 12 år senere blev han arkitekt, fordi pengene var små, og studierne blev afbrudt af lange pauser, hvor han arbejdede på arkitekttegnestuer.

De fleste danske byer fik i tiden efter år 1900 en størrelse og en byudvikling, som gav plads til en byarkitekt.

Fra 1918 og frem blev Ernst Petersen Koldings førende arkitekt, og han prægede bybilledet med sin let genkendelige arkitektur.

2. Med omkring 300 byggeopgaver gennem 35 år blev han en af provinsens mest produktive arkitekter.

Han tegnede både offentlige bygninger, villaer, etageboliger og forretningsbyggerier, og i sin bog "Ernst Petersen Arkitekt i Kolding 1918-1953" fortæller tidligere byplanlægger og arkitekt ved Kolding Kommune, Sten Krarup, om den store byarkitekt.

Ernst Petersens bedste bygninger er opført i røde mursten med stejle tage med røde tagsten. Han dyrkede de stoflige virkninger og håndværksmæssige detaljer. Alt var gennemtegnet til mindste detalje både ind- og udvendigt - herunder paneler, dekorationer, farver, lamper og dørgreb.

3. Det var opførelsen af Kolding Domhus, der bragte ham til Kolding. Ernst Petersen vandt konkurrencen, som 114 arkitekter herunder 80 bosiddende i København havde bedt om materialet til. 30 forslag blev indleveret til konkurrencen.

Blandt Ernst Petersens markante værker i Kolding er byens rådhus på Akseltorv, den tidligere Nationalbankfilial i Jernbanegade, det tidligere centralbibliotek, som i dag anvendes som teater, det tidligere alderdomshjem Låsbyhøj og Harteværket, som i dag er levende museum og oplevelselsescenter.

Kilde: Sten Krarup "Ernst Petersen Arkitekt i Kolding 1918-1953".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce