Annonce
Haderslev

Arkitekten har sat et par sandaler i Damparken

Anders Sanderbo, der er arkitekt ved Haderslev Kommune, har et helt særligt forhold til Damparken. Her har han blandt andet sat sit helt eget fodaftryk, der er blevet et yndet fotomål. Foto: Inge Rogat Møller
Damparken i Haderslev har spillet en stor rolle i hele Anders Sanderbos liv. Faderen fulgte i fodsporet på sin far og tegnede en skitse, som i dag er et af de mest fotograferede punkter i Damparken.

Udvikling: Selv på en råkold og grå januardag, hvor en strid blæst fra sydvest stryger ind og får vandet i inderdammen til at skvulpe og ænderne til at søge ly ved dambåden Dorotheas anløbsbro, er der smukt i Haderslev Dampark. De klippede, gyldne bøgehække lyser op og giver lige som træer og de velvoksne rododendronbuske lidt læ for de mennesker, som med hætten godt trukket op om ørene denne dag vover sig ud på en rask gåtur rundt om dammen.

Et af de mennesker, der ofte kommer i Damparken og også denne dag, er arkitekt Anders Sanderbo fra Haderslev Kommunes Plan og Byg. For ham er den ni hektar store park, som blev indviet i 1958 og anlagt samtidig med Omkørselsvejen helt speciel.

- Ja, jeg føler jo en slags skæbnefællesskab med parken. Min far, Svend Aage Sanderbo, var vejingeniør og blev i sin tid ansat som tilsynsførende for Omkørselsvejen og flyttede derfor til Haderslev, hvor han senere blev ansat som afdelingsingeniør ved Haderslev Kommune.

Annonce

Imponerende projekter

Anders Sanderbo, der siden 1993 selv har været ansat ved Haderslev Kommune, har ingen erindringer om anlæggelsen af hverken Damparken eller Omkørselsvejen. Han blev født i 1959, året efter indvielsen af parken og vejen.

At De to anlægsprojekter imponerer ham den dag i dag, lægger han ikke skjul på:

- Både parken og Omkørselsvejen er en forudsætning for hinanden. Det er et enestående stykke arbejde, hvor det arkitektonisk og landskabsmæssigt er lykkedes at få vej og park til at passe smukt ind i det eksisterende bymiljø, siger han.

Anders Sanderbo har adskillige fotomapper med billeder, der har tilhørt hans far. De fortæller om et af de største entrenør-projekter i Haderslev By nogensinde - nemlig anlæggelsen af Omkørselsvejen og Haderslev Dampark. Foto: Inge Rogat Møller

Det var et kæmpe arbejde, der i sin tid gik i gang, da parken og vejen skulle anlægges. Parken ligger nemlig på opfyldt jord i Haderslev Dam, og det gør Omkørselsvejen også. Billederne i Asger Sanderbos gamle fotomapper, der har tilhørt hans nu afdøde far, fortæller om både sliddet og omfanget.

Del din historie om Damparken

Har du en sjov og spændende historie, der relaterer til Haderslev Dampark, så send en mail til redaktion.haderslev@jv.dk

Skriv ganske kort din historie, dit navn og dit telefonnummer.

Med nye og fremsynede teknikker blev de broer og tunneller, som hver dag bruges af tusindvis af bilister skabt af små spinkle entreprenørmaskiner, styret  og ledet af folk fra "Ove Arkil" og "Chr. Ostenfeld & W. Jønson" - firmaer, som i dag kendes som Arkil A/S og Cowi A/S.

Blandt de mange fotografier i Anders Sanderbos nu afdøde fars fotomappe finder man også dette, der viser arbejdet i retning af Sct. Severin Kirke og rampekrydset. Foto: Inge Rogat Møller

- Eksempelvis kan man under rampebroen se, hvordan stenene buer. Det gør de for at lave lyddæmpning, siger Anders Sanderbo, som også fortæller, at man først for nylig i forbindelse med omlæggelsen af rampekrydset har fjernet den trekant, som gav et lysindfald ned til bilisterne.

Annonce

Engelsk landskabspark

Parken blev anlagt som en meget enkelt park efter engelske landskabsforbillede med trærækker, der indrammede parken. Mange af de gamle, oprindelige træer er i dag forsvundet som ofre for orkanen i 1999. Men rosenhaven og sumphaven, der i dag er krydderurtebed, giver masser af sansemæssige oplevelser for både store og små.

- Det var en fremragende idé at lave krydderurtebeddet, siger Anders Sanderbo, der også stadig begejstres over de lette, elegante broer, som binder parken sammen.

Hvor meget jord, der egentlig er flyttet i forbindelse med anlæggelsen af Omkørselsvejen står hen i det uvisse. Et faktum er dog, at Damparken og Omkørselsvejens historie hænger sammen. Foto: Inge Rogat Møller

Anders Sanderbo har været med til mange store projekter i Haderslev som arkitekt. Blandt andet Gravene, den store masterplan for Haderslev Havn og Jomfrustien. Selvfølgelig har han også sat sine personlige fodaftryk i Damparken. I bogstavelig forstand.

De badetøfler i rustfrit stål, der står på en sten ved parkens indgang fra Borgervænget og Wittenberg Plads, har han slået stregerne til. I forbindelse med anlæggelsen af Wittenberg Plads skulle der selvfølgelig også skabes en sammenhæng med byens park. Her blev ikke blot ”Bølgen” anlagt, men også en lille plads ved siden af.


Jeg tegnede en skitse af et par badesandaler, og så var der en kammerat, der lavede skoene i rustfrit stål. De er lidt tænkt som en morsomhed.

Anders Sanderbo, arkitekt ved Haderslev Kommune


- Denne plads skulle have et centrum, og så fandt vi på at lave et udsigtspunkt. Så jeg tegnede en skitse af et par badesandaler, og så var der en kammerat, der lavede skoene i rustfrit stål. De er lidt tænkt som en morsomhed og står på en gammel sten, der vist nok har stået under en genforeningssten.

Anders Sanderbo morer sig. For nylig så han sit værk omtalt som ”Sandalskulpturen”:

- Det var enormt skægt, og man ser jo altså også ofte folk hoppe op og ”tage sandalerne” på og så efterfølgende blive fotograferet med dammen i baggrunden,  akkurat som det var tænkt, siger han.

Annonce

Helhedsplanen

Damparken har været der i hele Anders Sanderbos liv og er ifølge arkitekten Haderslevs grønne åndehul. Lige nu er den omdrejningspunkt for mange af hans tanker. For selv om det er et udenbys arkitektfirma, der er blevet sat til at lave den kommende helhedsplan for parken, er han selvfølgelig inde over. Der er nemlig mange ting at tage højde for. Ikke blot spørgsmålet om en eventuel restaurant, men også faktorer som eksempelvis Søbeskyttelseslinjen på 300 meter. Den betyder, at alle de dispensationer for større projekter, som politikerne giver, kan blive indklaget til Naturklagenævnet:

Anders Sanderbo har været med til at lave mange større projekter i Haderslev Kommune. Han håber, at mange vil gå ind og deltage i spørgeskemaundersøgelsen om Damparken, som er første skridt på vej mod en helhedsplan. Foto: Inge Rogat Møller

- Derfor er vi nødt på at se på parken i en større sammenhæng, siger Anders Sanderbo, der af samme grund håber, at rigtig mange klikker ind på Haderslev Kommunes hjemmeside og deltager i den lille rundspørge om parken.

- Det er ikke en videnskabelig undersøgelse, men en temperaturmåling på, hvad folk synes. Interessen er heldigvis stor. Rigtig mange har allerede udfyldt spørgeskemaet, siger han og lægger ikke skjul på, hvad han selv håber:

- Ting forandrer sig. Først og sidst håber jeg, at Damparken bliver ved med at være Haderslevs grønne åndehul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Spejdercenter efterspørger den gode gerning fra Vejdirektoratet i grotesk skiltesag

forside For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce