Annonce
Esbjerg

Arkivchef fortæller om mordet på redaktør Laurids V. Jensen

Her er Esbjerg Byråds mindeplade over Laurids V. Jensen, der blev skudt i sin gadedør af landsforrædere natten mellem 13. og 14. november 1944. Arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen fortæller onsdag den 13. november på byhistorisk arkiv om den dramatiske nat. Foto: Esbjerg Byhistoriske arkiv

Esbjerg: Onsdag den 13. november klokken 16.30 kan man i Samlingssalen på Esbjerg Byhistoriske Arkiv høre arkivchef Jørgen Dieckmann Rasmussen fortæller om den måske mest dramatiske og blodige nat i byens historie. Natten mellem den 13. og 14. november er det 75 år siden, at redaktør Laurids V. Jensen og praktiserende læge Povl Carstensen blev myrdet af landsforrædere samtidig med, at schalburgtagerne prægede byen, ikke mindst Kongensgade. Disse hændelse og baggrunden for dem berøres i dette foredrag, der ledsages af billeder.

Der er ingen tilmelding, og der opkræves entre ved indgangen. /exp

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce