Annonce
Kultur

Arne Jacobsens "paddehat": Funkis, fliser og flødeis på Kystvejen

Arne Jacobsen tankstation i Skovshoved med den ikoniske ”paddehat”, som både skærmer for nedbør og fungerer som lyskilde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På Kystvejen 24 i Skovshoved er det muligt at få tanket op under Arne Jacobsens ”paddehat”, mens man nyder en flødeis.

Er man til funkis, fliser og flødeis, er det oplagt at tanke benzin på Arne Jacobsens tankstation på Skovshoved Havn. Tankstationen er i dag fredet og blev opført i 1937 samtidig med, at man byggede den nye kystvej, der førte Strandvejen uden om Skovshoved og Tårbæk.

Tankstationen blev bestilt af Texaco-koncernen, som ønskede, at Arne Jacobsen tegnede en ny type service- og tankstation, men den blev aldrig sat i masseproduktion, og ”Paddehatten” på Kystvejen 24 er i dag den eneste af sin slags i verden.

Ly, læ og lys

Tankstationen blev opført i funktionalistisk stil, og den ikoniske ellipseformede tagkonstruktion blev senere anvendt som inspiration for Arne Jacobsens klassiske stol Myren fra 1952, som har et ryglæn i samme form. Ud over at give lidt læ fungerer ”Paddehatten” også som en stor lampe, idet noget af det lys, der naturligt falder på søjlen, reflekteres i tagkonstruktionens blanke underside.

Det var tanken, at Arne Jacobsens tankstation skulle masseproduceres, men det blev aldrig til noget. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Selve bygningen er beklædt med hvide klinker hele vejen rundt, fordi Arne Jacobsen ønskede, at designet skulle afspejle renhed og enkelhed, og på fronten finder man et stort ur. I starten af 1990’erne begyndte paddehatkonstruktionen at vise tegn på slid, og det blev besluttet at udføre en midlertidig stålunderstøtning.

Annonce

En prisvindende restaurering

I 2002 blev en omfattende restaurering af tankstationen og den tilhørende grund gennemført, og arbejdet indebar blandt andet miljøoprensning, nye terrænbelægninger, ny støbning af den karakteristiske paddehat samt nye fliser.

Det store ur sørger for, at bilisterne på Kystvejen ved, om de er sent på den eller i god tid. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Istandsættelsesprojektet modtog den arkitektoniske Europa Nostra-pris i 2005. I dag er de røde Texaco-standere blevet fjernet, og der komme heller ikke en tankpasser ud for at hjælpe. Til gengæld kan man få en flødeis ved Olivers Garage, som holder til i det, der engang var vaskehallen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce