Annonce
Danmark

Arne-pension er ikke en ordning for nedslidte

Ordningen hjælper ikke de reelt nedslidte, den er en skat og en trojansk hest, og så hjælper det ikke, at Mette Frederiksen har et billede af Anker Jørgensen hængende på sit kontor, mener de konservatives partileder Søren Pape. Her er det statsministeren sammen med bryggeriarbejder Arne Juhl, der blev ansigtet på Socialdemokratiets kampagne for tidlig pension til udvalgte grupper af danskere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Debat: Vi var nok en del, der troede, at Socialdemokratiet ville indføre en tidlig pension til nedslidte.

De havde trods alt en annonce, der hed: ”De mest nedslidte fortjener også en værdig pension”. Men aftalen kom. Og det har intet med nedslidning at gøre.

Faktisk handler Arne-pensionen langt mere om højere skatter end om nedslidning. Man kan slet ikke få Arne-pensionen, fordi man er nedslidt. Til gengæld får vi en skattestigning.

Annonce

En omvendt win-win situation. En lose-lose.

Det er næppe gået mange menneskers næse forbi, at Socialdemokratiet tilbage i valgkampen i 2019 turnerede landet rundt med deres splinternye spinfortælling om, at ’nu skulle det være Arnes tur’, og nedslidte danskere skulle have ret til tidlig pension.

Retorikken har imidlertid ændret sig en smule hos det gamle arbejderparti. For nu hedder det sig, at det er dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, som skal have ret til at gå tidligt på pension.

Søren Pape Poulsen

Mon det gik op for Socialdemokratiet, at der ikke nødvendigvis er en sammenhæng mellem tid på arbejdsmarkedet og nedslidning?

For er man nødvendigvis nedslidt, hvis man er en kontoransat i det, der svarer til 21 fuldtidsår? Ikke hvis du spørger mig. Men Socialdemokratiet mener, at man i den situation har ret til en tidlig tilbagetrækning.


For er man nødvendigvis nedslidt, hvis man er en kontoransat i det, der svarer til 21 fuldtidsår? Ikke hvis du spørger mig. Men Socialdemokratiet mener, at man i den situation har ret til en tidlig tilbagetrækning.

Søren Pape


Omvendt mener de ikke, at den nedslidte tømrer, der i dag har arbejdet i fuld tid i 39 år og startet som 20-årig, skal kunne få denne ret.

Det er helt forkert.

Man skal huske på, at der allerede i dag findes en ordning til nedslidte danskere: Den seniorpension, vi selv har været med til at indføre. Seniorpensionen skal man søge om at få, og den virker. For 94 procent af dem, der søger, får den.

Nu vil regeringen oven i den nye Arne-overførselsindkomst udvide den borgerlige seniorpensionsordning. Det er jo en ren tilståelsessag. En ufrivillig indrømmelse af, at Arne-forslaget hele tiden var et stort blufnummer. At man ikke altså ikke får den tidlige Arne-pension, fordi man er nedslidt.

Hvis regeringen havde lagt op til at udvide seniorpensionen alene og gøre noget for de nedslidte i stedet for at indføre ’Arne’ ind ad bagdøren, ville vi have været åbne overfor at kigge på det. Men når regeringen vælger at hæve skatterne og bruge en masse penge på at hive raske mennesker ud af arbejdsmarkedet, så bliver det svært.

I et velfærdssamfund som det danske er det helt afgørende, at man bidrager og arbejder, hvis man kan. Det er en altafgørende forudsætning for, at vi har råd til at hjælpe dem, der ikke kan. Enhver politiker mener, at nedslidte selvfølgelig skal kunne forlade arbejdsmarkedet før tid. Men sunde raske mennesker skal da ikke kunne trække sig før andre.

Jeg skal lige love for, at Socialdemokratiet er i gang med at ødelægge netop den grundpræmis, vores samfund bygger på. Jeg synes faktisk, det er en smule skræmmende.

For det gør ’Arnepension’ til en ny og dyr overførselsindkomst, som vil trække raske mennesker ud af arbejdsmarkedet. Det er en virkelig farlig vej at gå ned af. Jeg frygter, at Arnepensionen bliver en trojansk hest, der skaber en bølge af grupper, der vil sige ’hvad med os’? Det kan vi ikke styre.

Jeg er godt klar over, at beskæftigelsesministeren har et billede af Anker Jørgensen hængende på sit kontor, men jeg håber, regeringen har selvindsigt og ansvarlighed nok til ikke at kopiere den økonomiske politik, som førte Danmark mod den økonomiske afgrund.

For de økonomiske konsekvenser af den her aftale er store – og ikke mindst uansvarligt i den corona-krise, vi befinder os i.

Aftalen koster Danmark milliarder af kroner. Både for statskassen og det samfundsmæssige tab. Læg dertil de omkring 9.800 arbejdspladser, aftalen koster.

Jeg begriber simpelthen ikke, at man med den ene hånd laver hjælpepakker og genopretning for dansk økonomi, mens man med den anden hånd vil gøre det dyrere at være dansker og sætte dansk økonomi i et bakgear.

Det Konservative Folkeparti og jeg vil i en helt anden retning. Vi vil sætte gang i dansk økonomi, skabe arbejdspladser og lade folk beholde nogle flere af deres egne penge.

Annonce
Annonce
Kolding

Barejer oplever flere stoffer i nattelivet: Nu efterlyser han samarbejde med andre barer

Haderslev For abonnenter

Efterskolen satte hjerterne i brand: Ti år efter skal Laura og Frederik giftes

Tønder

Skiftedag: Kendt Tønder-kok i spidsen for nyåbnet restaurant i Skærbæk

Vejen

Bilentusiaster skynder sig langsomt: Lokal gruppe vil vise lir og lækre detaljer ved træf på Assersbølgård

Kolding For abonnenter

Han er firmaets mand og en "uddødende race": Nu kan revisor fejre 50-års jubilæum i samme virksomhed

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Danmark

Omfattende feriehjælp til fattige familier: - En kæmpe håndsrækning, det er min første ferie sammen med alle børnene

Esbjerg

Jan vil boykotte hjerteklubben EfB efter træner-ballade: - Så længe ledelsen støtter en voldskultur, lægger jeg ikke en eneste krone i kassen

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Aabenraa

16-årige pige fundet: Politiet var bekymret for hende

Aabenraa For abonnenter

Der er 51 år imellem dem: Biavl førte til venskab mellem Alexandra og Egon

EfB

Paul Conway holdt sit løfte til avisen: Nu er der kontakt mellem EfB og van der Vaart

Annonce