Annonce
Vejen

Artur Pilarek har fået en danskopgave foræret

Blandt de første af jernstøberiets ansatte, som har meldt sig, er 24-årige Artur Pilarek, der stammer fra Konin i Polen og nu bor i Kolding. Foto: Søren Dippel

For nogle er det at læse og skrive og regne lige så nemt som at klø sig i nakken, for andre er det en vanskelig og langsommelig opgave. Men alle kan blive bedre, og den mulighed får Vejens borgere nu også, når projekt Ryk Vejen sættes i gang.

Vejen: Det er næsten ikke til at forstå, men rundt regnet hver sjette dansker kan hverken læse eller skrive. En rapport fra OECD har således tidligere afsløret, at 16 procent af de voksne danskere i alderen 16-66 år ikke kan læse selv en simpel tekst og har derfor svært ved at forstå indholdet. Det svarer til, at 600.000 danskere nærmest er kørt ud på et sidespor som analfabeter - ikke bare på arbejdsmarkedet, men også i fritiden og ikke mindst i den igangværende it-revolution.

På samme måde er der rundt omkring på virksomhederne i Vejen Kommune et stort antal ansatte, som i den grad har brug for en hjælpende hånd. Mange af dem skal i løbet af en arbejdsdag løse opgaver, der kræver, at de ikke bare kan læse og skrive, men også regne. Derfor er mange også udfordret i deres daglige arbejde.

Men sådan behøver det ikke mere være. Alle kan nemlig blive bedre til den slags, og det vil en stor del af Vejens borgere snart få gavn af.

I et samarbejde med VEU-Center Vest, Udvikling Vejen og Netværkslokomotivet vil Vejen Kommune nemlig tilbyde et undervisningsforløb, Ryk Vejen, til kommunens virksomheder og deres ansatte.

En af de virksomheder, der meldt sig, er Uldalls Jernstøberi, hvor der foruden dansk tales mindst fem andre sprog. Også her er der et stort behov for at lære at læse og forstå dansk.

Undervisningen

Virksomhederne får tilbudt screening af medarbejdernes læse-, skrive- og regnefærdigheder, hvor medarbejdernes behov for hjælp bliver vurderet.Er der et behov, kan der tilrettelægges individuelle forløb, både for dem, der har vanskeligt ved læsning og skrivning, og for dem, der er ordblinde.

Det er gratis for virksomhederne at deltage, og undervisningen kan foregå i arbejdstiden.

Det AOF Sydjylland, som skal stå for undervisningstilbuddet, der er på 80 lektioner.

Følgende virksomheder er frontløbere og ambassadører for undervisningsprojektet: Uldalls Jernstøberi, Louis Poulsen, OTV Plast, Styropack. Lindab, Solar Danmark, Nordisk Dækimport, Grønvang,

- Mange af os på Uldalls Jernstøberi kan ikke forstå hinanden. Når vi arbejder med ovnen, og vi ikke kan forstå hinanden, kan ikke engang det bedste sikkerhedsudstyr hjælpe os. Det er vigtigt, at vi kan forstå hinanden. Foto: Søren Dippel
Annonce

Forstår ikke hinanden

Blandt de første af jernstøberiets ansatte, som har meldt sig, er 24-årige Artur Pilarek, der stammer fra Konin i Polen og nu bor i Kolding.

- Det har været en stor udfordring for mig at lære at forstå dansk. Mange af os på Uldalls Jernstøberi kan ikke forstå hinanden. Når vi arbejder med ovnen, og vi ikke kan forstå hinanden, kan ikke engang det bedste sikkerhedsudstyr hjælpe os. Det er vigtigt, at vi kan forstå hinanden. På dansk kan jeg godt lære ordene, men mange danske ord har flere forskellige betydninger. Der også forskellige dialekter på dansk, som er vanskelig at forstå, og mange ord er svære at udtale, siger Artur Pilarek.

Produktionsdirektør Kurt Olsen, Uldalls Jernstøberi, er glad for, at nogle af virksomhedens medarbejdere nu vil kunne komme skolebænken.

- Vi har nogle tosprogede medarbejdere, som ikke er så gode til dansk, men de er gode håndværkere. Med hjælp fra vores tillidsmand har vi lavet en screening af nogle af vores medarbejdere, og her har det vist sig, at 13-15 har ønsket at være med, siger Kurt Olsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Her er anklageskriftet fra slumlejren: Kurt Beier scorede over fire millioner på slaveløn til udenlandske chauffører

Sydjylland For abonnenter

Regeringen vil tvinge tyske præster til at oversætte deres prædikener: - Det ville være en disrespekt uden lige

Annonce