Annonce
Aabenraa

Arwos løfter sløret: Sådan skal du sortere dit affald fra 2023

I Aabenraaa Kommune er vi allerede vant til at sortere, og det betyder, at der ikke er så meget nyt i den måde, vi skal sortere på fra 1. januar 2023. Helt konkret er det nye, at mad og drikkekartoner samt madaffald skal for sig selv. Foto: Mads Dalegaard
På en ny temaside løfter Arwos sløret for, hvordan borgerne i Aabenraa Kommune skal sortere fra næste efterår. Nye beholdere rulles ud fra oktober til december næste år.

Aabenraa: I juni 2020 annoncerede et bredt flertal i Folketinget, at alle danskere skal sortere det samme affald. Nu løfter Arwos sløret for, hvordan forbrugerne i Aabenraa skal sortere i fremtiden.

Det skriver Arwos i en pressemeddelelse.

- Et almindeligt parcelhus skal i fremtiden have tre beholdere. Det er den ramme, vi nu arbejder videre med, fortæller afdelingsleder for affald i Arwos, Carsten Jürgensen.

Annonce

Fordel af at være foran

Hos Arwos har man lavet en temaside på deres hjemmeside, hvor borgerne kan blive klogere på, hvordan selve sorteringen bliver fremover.

- I Aabenraa Kommune har vi i mange år været foran, når det gælder sortering ude ved husstandene. Allerede i 2007 fik vi genbrugsbeholdere, siden poser til batterier på låget og senest indsamling af tekstiler i 2018. Det betyder også, at der ikke er så meget nyt, fortæller Carsten Jürgensen.

Helt konkret er det nye, at mad og drikkekartoner samt madaffald skal for sig selv. Og så bliver poser til småt elektronik, pærer og batterier skiftet ud med en kasse til farligt affald.

- Kassen til farligt affald kan til gengæld indeholde flere ting end de gamle poser på låget. Maling, kosmetik, små trykdåser – og selvfølgelig batterier, pærer og småt elektronik, fortæller projektleder Carsten Hjort Petersen.

Annonce

Arwos ved ikke alt endnu

Det nye er i høj grad måden, der skal sorteres på.

- Der er nogle regler, som vi er bundet til fra Christiansborg. Eksempelvis at mad- og drikkekartoner skal sorteres for sig. Mens andre sorteringer kan vi gøre mere frit. Eksempelvis at glas og metal blandes i et rum for at blive skilt ad senere, siger Carsten Hjort Petersen.

Med det vedtagne affaldsregulativ i Aabenraa Kommune, er det nu Arwos’ opgave at finde en løsning og sikre en udrulning af den nye sortering.

- Vi har allerede mange kunder, som spørger nysgerrigt ind, men vi ved ikke alt endnu. Slet ikke, fortæller projektleder Carsten Hjort Petersen.

Lige nu skal afsætningen af selve affaldet i udbud, og derefter skal der findes en leverandør af de godt 75.000 beholdere til borgerne i Aabenraa Kommune. Sikkert er det, at vi skal have tre beholdere i stedet for de nuværende to. Om de kommer til at se ud som disse i Ballerup Kommune, er ikke sikkert. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lige nu skal afsætningen af selve affaldet i udbud. Det betyder, at virksomheder kan byde ind på opgaven. Når det er på plads, skal der findes en leverandør af de ca. 75.000 beholdere. Det skal også i udbud. Og til sidst skal selve tømningen i udbud. Og før de virksomheder er fundet, er der en del ubekendte.

- Mange spørger eksempelvis til mål på en plads, så beholderne kan stå tæt på vejen. Men det er svært at svare på, når vi ikke ved, hvilken type beholdere, vi får. Derudover kan størrelse variere efter indkøbsvaner og antal i husstanden, forklarer Carsten Hjort Petersen.

Sådan skal du sortere i fremtiden

  • Pap, papir og tekstiler i et rum
  • Glas & metal i et rum
  • Plastik i et rum (både hård og blød)
  • Mad og drikkekartoner i et rum
  • Madaffald i et rum
  • Restaffald i et rum
  • Farligt affald i en særskilt boks

Bor du i parcelhus får du tre beholdere til ovenstående.  En udrulning finder sted fra oktober til december 2022.

I Kommunens affaldsregulativ står der, at den nye sortering træder i kraft 1. januar 2023 .

Læs mere på arwos.dk/nysortering


Mange spørger eksempelvis til mål på en plads, så beholderne kan stå tæt på vejen. Men det er svært at svare på, når vi ikke ved, hvilken type beholdere, vi får.

Carsten Hjort Petersen, Arwos
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Dårlige odds og lang ventetid: Det er op ad bakke for smalt flertal

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Chefredaktør fra Tønder døde af kødædende bakterie: Nu fortæller hans kone, hvorfor hun sagde ja til at medvirke i dokumentar

Erhverv For abonnenter

Iværksætter i vild vækst: Her kører direktøren ud til medarbejderne og griller hamburgere og hotdogs

Esbjerg

Koster mere end 500 millioner kroner: Danmarks største havn får grønt lys til at blive endnu større

Sydjylland

Unge benzinbøller terroriserer Sønderjylland: Nu beder politiet forældrene om hjælp

Sønderborg

1000 mennesker, latter, taler og komik: De frivillige blev hyldet med tre priser og stor fest

Sydjylland For abonnenter

Ninna er kok og knokler op til 50 timer om ugen: Kro er tvunget til at holde lukket flere dage

Aabenraa

Klagenævn siger nej til husbåde: Beboere risikerer at blive udsat for støj fra erhvervshavn

Kolding

Se alle billederne: - Disse biler har ikke været samlet noget sted i Europa i meget lang tid

Esbjerg

Lokal erhvervskomet begyndte som butikselev hos Jysk: Nu får han ansvaret for 26.500 ansatte i Lars Larsens livsværk

Kolding

Politiet efter genåbning af nattelivet: - Vi kan godt mærke, at der er flere unge mennesker, der skal lære at være i byen

Varde For abonnenter

Faktatjek: Har en sosu-assistent virkelig kun seks timers praktisk arbejde om ugen?

Tønder

Hundredevis af Lego-byggere samlet: Se nogle af deres vilde modeller her

Annonce