Annonce
Varde

Asbestalarmen er delvist afblæst på Ansager Skole

Både legepladsen, multibanerne, to klasselokaler og selve bygningen, der rives ned på Ansager Skole, er undersøgt for asbestfibre. Der er ikke fundet spor af asbestfibre, men det udelukker ikke, at asbestfibre kan have spredt sig. Der gik cirka tre uger, fra nedbrydningsfirmaet fik et strakspåbud, til der blev indhentet prøver på både faste arealer og i jorden. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Analyser af både faste overflader inde som ude og jordprøver på Ansager Skole viser ikke spor af asbestfibre. Heller ikke på legepladserne. Men analyserne viser ikke, om der har ligget asbestfibre på Ansager Skole.

Ansager: Asbestsagen fra Ansager Skole har naturligvis vakt bekymring for især børnenes og de ansattes ve og vel. Et nedbrydningsfirma fik den 14. april et strakspåbud af Arbejdstilsynet i forbindelse med nedrivningen af en bygning på Ansager Skole. Det skifferlignende tag indeholder det yderst sundhedsfarlige asbest og blev taget ned, mens skolebørnene legede i området.


Den gode nyhed er, at der ikke er fundet spor af asbest. Det er vi glade ved, så vi kan gøre det trygt for forældre og børn i Ansager, så vi kan komme videre.

Hans Peter Due, chef for teknik og miljø i Varde Kommune.


Annonce

Blandt andet skrev Arbejdstilsynet:

- Det vurderes af Arbejdstilsynet, at asbesten ikke er korrekt håndteret ved fjernelsen, og det derfor er spredt til det omkringliggende område.

I sig selv er det ikke farligt. Kun hvis der er frigivet nogle asbestfibre.

Asbesttag er fjernet

Varde Kommune afspærrede efterfølgende to multibaner og en legeplads på Ansager Skole, indtil nedtagningen af det asbestholdige tag var afsluttet.

Den sidste del af det skifferlignende asbesttag er nu taget ned på Ansager Skole.  Arkivfoto: Henrik Reintoft

Efter taget var fjernet, så hyrede Varde Kommune et akkrediteret miljøfirma til at undersøge, om der ligger asbestfibre på skolens område og i to klasseværelser. Selve den bygning, hvor asbesttaget lå, er også undersøgt. Det skete den 7. maj.

- Den gode nyhed er, at der ikke er fundet spor af asbest, siger teknik- og miljøchef Hans Peter Due fra Varde Kommune.

Annonce

Godt at få vished

Analyserne kan af naturlige årsager hverken be- eller afkræfte, om der har ligget asbestfibre, da de i så fald formentlig er blæst langt væk i perioden mellem den 14. april og den 7. maj. Analyserne viser kun, at der ikke er konstateret asbestfibre efter den 7. maj.

- Det er vi glade ved, så vi kan gøre det trygt for forældre og børn i Ansager, så vi kan komme videre, siger Hans Peter Due.

Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik, glæder sig også over, at der ikke er fundet spor af asbest.

- Det er godt at få vished. Det sender et signal om, uanset hvad man mener om firmaets håndtering, så har det heldigvis ikke givet spredning af asbestfibre, siger Preben Friis-Hauge.

Asbestsagen

Det var forældrene Marianne og Bjarne Høj Ahlers, der tog affære og fik Arbejdstilsynet på banen. Det gjorde de, da hverken ledelsen på Ansager Skole eller Varde Kommunes Ejendomscenter i første omgang fandt anledning til at gribe ind overfor Toft Nedbrydning Aps i forbindelse med nedtagningen af et skifferlignende tag med asbest på skolen.

Den 14. april udstedte Arbejdstilsynet et strakspåbud til nedbrydningsfirmaet, der ikke fulgte forskrifterne for nedtagning af et asbesttag. Der er derfor risiko for, at asbeststøv har spredt sig.

Hvis man får det i lungerne, kan man 20-30 år senere få lungehindekræft (asbestose). Årligt dør mellem 200 og 300 af lungehindekræft.

Efterfølgende afspærrede Varde Kommune et større område på skolen. Og da taget var fjernet, hyrede kommunen Goritas til at undersøge skolen for asbestfibre. Det skete den 7. maj. Ifølge Varde Kommune så er der ikke fundet spor af asbestfibre. Selve rapporten foreligger en gang i næste uge.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce