Annonce
Læserbrev

Asbesttagplader og rygning i al almindelighed

Læserbrev: Det er åbenbart interessant at tale om asbest-tagbelægning i disse tider. Det påpeges fra de såkaldte specialister, kloge hoveder og en professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, at der dør ca. 160 personer om året på grund af asbeststøv fra asbesttagplader. Tallet er fra 2017. Alle asbesttage bør udskiftes øjeblikkelig såfremt man vil undgå, at der fremover skal dø mennesker på grund af dem. Indtil 1980 blev der fremstillet eternit-tagplader indeholdende asbest i Aalborg.

Kræftens bekæmpelse meddeler, at der årlig dør ca. 13.600 personer på grund af rygning direkte eller som passiv ryger. Hvorfor udtaler de førnævnte specialister og kloge hoveder sig ikke om rygning? Der dør åbenbart 100 gange så mange af rygning. Det ville da være mere på sin plads at forbyde al handel og forbrug af rygevaner her i vort lille Danmark.

Mit bud er, at de førnævnte kloge hoveder formentlig er rygere.

For en god ordens skyld skal jeg meddele, at jeg som uddannet arkitekt har bølge-eternittagplader på vort hus her i Tønder. Huset er bygget i 1973 og har været vores hjem siden. Vi lader taget rense og male med jævne mellemrum af folk, der har forstand på den slags tagbelægning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce