Annonce
Sydjylland

Asylspray-sagen: Zenia Stampe kræver handling fra justitsministeren

Uddelingen af asylsprayen i Haderslev skete som et led i Danskernes Partis forsøg på at samle underskrifter for at blive opstillet til Folketinget.

Retsordfører for De Radikale, Zenia Stampe, er rystet over uddelingen af asylsprays i Haderslev. Nu kræver hun svar fra justitsminister Søren Pind: "Jeg vil høre, hvilke lovgivningsmæssige muligheder vi har for at stoppe udbredelsen af selvtægt," siger hun.

Toronto Sun i Canada, Daily Express i England, Sputnik News i Rusland og Anadolu News i Tyrkiet.

Nyheden om asylsprayen, som i lørdags blev uddelt i Haderslev af det indvandrerkritiske Danskernes Parti, er nået vidt og bredt ud i flere danske og nu også internationale medier.

På de sociale medier har debatten om asylsprayen også skabt voldsomme reaktioner - og det i sådan en grad, at retsordfører for De Radikale, Zenia Stampe, nu vil tage sagen videre til justitsminister Søren Pind.

- Jeg synes, det er uhyggeligt, at der er mennesker, der stiller sig op på gader og stræder og uddeler det, som jeg vil kalde "improviserede håndvåben" mod bestemte befolkningsgrupper. Det kan godt være, at Danskernes Parti siger, at det er lovligt, fordi det er hårlak fra Matas, men kan de egentlig være sikre på det? spørger Zenia Stampe og fortsætter:

- Tilsvarende kunne man sige, at det heller ikke er ulovligt at have et baseballbat eller syre stående derhjemme, men ville det være lovligt at uddele det på gågaden målrettet bestemte befolkningsgrupper. Det har jeg svært ved at forestille mig, siger retsordføreren, som derfor vil høre justitsministeren, hvad han konkret vil gøre for at dæmme op for denne slags initiativer.

Jødesyre og homohamre

Zenia Stampe tror, at kritikken havde været langt større, hvis emnet ikke handlede om asylansøgere.

- Hvordan ville samfundet reagere, hvis man uddelte "jødesyre" eller "homohamre"? Jeg tror, vi havde set flere politikere kritisere initiativet og kræve handling. Men vi har åbenbart vænnet os til, at debatten om asylansøgere og flygtninge er så hård, at det her ikke er noget, vi straks skrider til handling over for, siger hun.

Kommer det bag på dig, at der ikke er flere mennesker, som tager afstand fra asylsprayen?

- Det gør det ikke længere. For debatten har flyttet sig et sted hen, hvor ingen af os havde drømt om, den ville være for bare fem-ti år siden. Men når folk tager imod en asylspray, så tror jeg ikke nødvendigvis, det er fordi, at de er onde racister. Det er fordi, det er lykkedes at bilde dem ind, at de virkelig er i fare. Så det er ikke dem, jeg er vred på. Jeg er vred på Danskerens Parti for at sprede løgne og frygt i samfundet.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men ministeriet oplyser, at han ikke har nogen kommentar til historien.

Se video fra uddelingen af asylsprays i Haderslev:

Sagen kort

Det vakte både harme og begejstring, da det indvandrerkritiske Danskernes Parti lørdag gik på gaden i Haderslev for at uddele deres såkaldte asylspray til danske kvinder - en spray, som ifølge formand Daniel Carlsen skal forebygge voldtægter.


  • Asylsprayen er en hårlak fra Matas, som man ifølge partiet kan bruge lovligt i modsætning til de ulovlige pebersprays.

  • Torsdag går Danskernes Parti igen på gaden og uddeler asylsprays. "Byen er endnu ukendt, men det bliver et sted i Jylland," siger formand Daniel Carlsen til TV2 Nyhederne.
Annonce
Erhverv For abonnenter

Tre venner fra 3.g bag nyt iværksætterfirma: Vil skrotte karkluden og sæbe til rengøring

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Tidligere kasserer i lokal partiforening dømt for mandatsvig: Overførte 136.000 kroner til privat brug

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sport

VM-festen i det spanske ruller videre: Ungarn fik én på låget i ny dansk håndboldopvisning

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sydjylland

Stort spillested er 'pisse skuffet' over nye nedlukninger: Kan miste en halv million og må sende medarbejdere hjem

Sport For abonnenter

VM-kommentar: Det er nye tider på landsholdet - og heldigvis for det

Aabenraa

Ny borgmester takkede forgængeren med en klump i halsen

Annonce