Annonce
Sydjylland

Asylspray-sagen: Zenia Stampe kræver handling fra justitsministeren

Uddelingen af asylsprayen i Haderslev skete som et led i Danskernes Partis forsøg på at samle underskrifter for at blive opstillet til Folketinget.

Retsordfører for De Radikale, Zenia Stampe, er rystet over uddelingen af asylsprays i Haderslev. Nu kræver hun svar fra justitsminister Søren Pind: "Jeg vil høre, hvilke lovgivningsmæssige muligheder vi har for at stoppe udbredelsen af selvtægt," siger hun.

Toronto Sun i Canada, Daily Express i England, Sputnik News i Rusland og Anadolu News i Tyrkiet.

Nyheden om asylsprayen, som i lørdags blev uddelt i Haderslev af det indvandrerkritiske Danskernes Parti, er nået vidt og bredt ud i flere danske og nu også internationale medier.

På de sociale medier har debatten om asylsprayen også skabt voldsomme reaktioner - og det i sådan en grad, at retsordfører for De Radikale, Zenia Stampe, nu vil tage sagen videre til justitsminister Søren Pind.

- Jeg synes, det er uhyggeligt, at der er mennesker, der stiller sig op på gader og stræder og uddeler det, som jeg vil kalde "improviserede håndvåben" mod bestemte befolkningsgrupper. Det kan godt være, at Danskernes Parti siger, at det er lovligt, fordi det er hårlak fra Matas, men kan de egentlig være sikre på det? spørger Zenia Stampe og fortsætter:

- Tilsvarende kunne man sige, at det heller ikke er ulovligt at have et baseballbat eller syre stående derhjemme, men ville det være lovligt at uddele det på gågaden målrettet bestemte befolkningsgrupper. Det har jeg svært ved at forestille mig, siger retsordføreren, som derfor vil høre justitsministeren, hvad han konkret vil gøre for at dæmme op for denne slags initiativer.

Jødesyre og homohamre

Zenia Stampe tror, at kritikken havde været langt større, hvis emnet ikke handlede om asylansøgere.

- Hvordan ville samfundet reagere, hvis man uddelte "jødesyre" eller "homohamre"? Jeg tror, vi havde set flere politikere kritisere initiativet og kræve handling. Men vi har åbenbart vænnet os til, at debatten om asylansøgere og flygtninge er så hård, at det her ikke er noget, vi straks skrider til handling over for, siger hun.

Kommer det bag på dig, at der ikke er flere mennesker, som tager afstand fra asylsprayen?

- Det gør det ikke længere. For debatten har flyttet sig et sted hen, hvor ingen af os havde drømt om, den ville være for bare fem-ti år siden. Men når folk tager imod en asylspray, så tror jeg ikke nødvendigvis, det er fordi, at de er onde racister. Det er fordi, det er lykkedes at bilde dem ind, at de virkelig er i fare. Så det er ikke dem, jeg er vred på. Jeg er vred på Danskerens Parti for at sprede løgne og frygt i samfundet.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men ministeriet oplyser, at han ikke har nogen kommentar til historien.

Se video fra uddelingen af asylsprays i Haderslev:

Sagen kort

Det vakte både harme og begejstring, da det indvandrerkritiske Danskernes Parti lørdag gik på gaden i Haderslev for at uddele deres såkaldte asylspray til danske kvinder - en spray, som ifølge formand Daniel Carlsen skal forebygge voldtægter.


  • Asylsprayen er en hårlak fra Matas, som man ifølge partiet kan bruge lovligt i modsætning til de ulovlige pebersprays.

  • Torsdag går Danskernes Parti igen på gaden og uddeler asylsprays. "Byen er endnu ukendt, men det bliver et sted i Jylland," siger formand Daniel Carlsen til TV2 Nyhederne.
Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

83 års industrihistorie på danske hænder er slut: Kolding-virksomhed er blevet opkøbt og 135 ansatte får ny ledelse

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Varde

Nu er firmaet bag Danmarks bedste burger flyttet ud af kommunen: Slut med naboklager over lugten af stegte løg

Aabenraa

Politiet: Efterlyst mand fundet død

Kolding

Maya på 13 år har samlet ind til Knæk Cancer i fem år: Stopper ikke før der er fundet en kur

Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Esbjerg

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sydjylland

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Annonce