Annonce
Kolding

Attraktion har planer for 150 millioner: Geografisk Have vil være national topattraktion

Sådan kommer det ifølge planen til at se nu, når man i fremtiden besøger Geografisk Have. Besøgscentret er forbundet med Aksel Olsens hus og planteskole med en bro, der nærmest svæver hen over pladsen og stadig holder udsynet frit til Den Gyldne Hane, der er havens nabo og tætte samarbejdspartner. Besøgscentret har topprioritet i den nye udviklingsplan. Grafisk: Moos+Looft Landskabsarkitekter

Bestyrelsen for Geografisk Have har præsenteret en visionsplan, som fuldt udrullet vil koste 150 millioner kroner at realisere. Første vigtige step er at etablere et helt nyt besøgscenter ved den nuværende indgang.

Kolding: Geografisk Have trænger til et løft. Et alvorligt ét endda. Det mener bestyrelsen for den selvejende institution, der netop har fremlagt en omfattende visionsplan for byrådet i Kolding. Samlet vil det koste 150 millioner kroner at opfylde alle ønsker i de ti punkter lange plan, og forventningen er da også, at ønskerne for attraktionen vil gå i opfyldelse hen ad vejen over de næste mange år.

- Vi er realistiske, så selvfølgelig er det en langtidsplan, hvor noget bliver realiseret, før noget andet, siger bestyrelsesformand Ove Lauridsen for Geografisk Have.

Planen omfatter bl.a. et helt nyt besøgscenter, en ny dyrefold, en vandhave og et oplevelsescenter i det hus, hvor havens grundlægger Aksel Olsen boede og udviklede alle tankerne bag Geografisk Have.

Øverst på ønskelisten står besøgscentret, der skal erstatte det nuværende, mere ydmyge indgangsparti. Det skal erstattes af en klode-formet bygning, der i sig selv signalerer den botaniske jordomrejse, som et besøg i Geografisk Have er. Kloden er centrum for et center, der bl.a. rummer billetsalg, café, butik og foredragssal. Fra en terrasse har publikum frit udsyn både ned gennem haven og ud mod den nuværende p-plads, der også omdannes fuldstændig. En bro hvælver sig over pladsen og fører fra besøgscentret til bygningen på den modsatte side, hvor Aksel Olsens hus og planteskole ligger.

- Geografisk Have har potentialet til at blive en national topattraktion, fastslår havens daglige leder Lene Holm:

- Men det kræver, at der sker et løft på rigtig mange områder, for der er vi slet ikke i dag. Til gengæld har haven en unik fortælling og en kerneværdi, som ifølge vores vurdering, kan bære at man investerer mange penge i at udvikle Geografisk Have som attraktion, siger hun.

Annonce

Hør om planen

Visionsplanen præsenteres mandag den 18. december klokken 16 på Kolding bibliotek, hvor alle interesserede er velkomne.Planen er skabt af Moos+Looft Landskabsarkitekter.

Det vil koste anslået 150 millioner kroner at realisere hele planen.

Nu hvor planen er vedtaget af Geografisk Haves bestyrelse og fremvist for byrådet i Kolding Kommune, begynder arbejdet med at søge fonde, som vil være med til at realisere planen helt eller delvist.

- Vi håber, at planen kan realiseres drypvis. Hvis alt går, som vi håber, kan vi allerede i år 2020 være i gang med at opføre besøgscentret, der er det væsentligste, for at vi kan gå videre med planen, siger formand Ove Lauridsen.

Mange flere turister

I år lander Geografisk Have på den flotte side af 80.000 besøgende, men visionsplanen har naturligvis som mål, at mange flere skal besøge haven i fremtiden. Der er dog ikke sat mål på, hvor mange flere besøgende man sigter efter.

- Men der er ingen tvivl om, at Geografisk Have kan blive et fyrtårn, som kan tiltrække mange flere turister end i dag, siger Kolding Kommunes kulturchef Lisbet Lambert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce