Annonce
Aabenraa

Attraktion tæt ved grænsen: Kæmpe skovtrold er på vej til Padborg

Et eksempel på en af Thomas Dambos skovtrolde. Her er det Runde Rie. Foto: Thomas Dambo
Den danske genbrugs-kunstner Thomas Dambo skal bygge en kæmpetrold tæt ved grænsen.

Padborg: Ninna Schrum er en aktiv indbygger i Padborg, nærmere bestemt Frøslev. Hun er formand for lokalforeningen Frøslev/Padborg og bestyrelsesmedlem i foreningen omkring Padborg Friluftsscene, og hun kommer jævnligt med gode input.

Nu har hun så foreslået et nyt og usædvanligt projekt: Den danske genbrugs-kunstner Thomas Dambo skal bygge en kæmpetrold i Padborg Skov tæt på Nyhus Sø. Trolden skal være et blikfang for både lokale og turister.

Annonce

Tilskud fra bæredygtighedsfonden

Idéen har fundet genklang hos politikerne i Aabenraa Kommune, hvor Ninna Schrum som repræsentant for en initiativgruppe har søgt om midler fra Aabenraas bæredygtighedspulje.

Hun har fået lovning på 20.000 kroner til at kunne fortsætte projektet og har kontaktet Thomas Dambo, hvis skulpturer bygget af genbrugsmateriale kan findes overalt i verden. De kæmpestore trætrolde, der er indpasset i landskabet som monumenter, er både en hobby og et varemærke.

- Det ville være en ægte attraktion, hvis sådan en fandtes her hos os, siger Ninna Schrum, der sværmer for de store figurer.

De 20.000 kroner fra bæredygtighedspuljen skal finansiere, at kunstneren kan komme på et planlægningsbesøg i Padborg. Fremstillingen af figuren vil i sig selv koste godt og vel 200.000 kroner eller mere.

Annonce

Gaver og frivillige

Ninna Schrum og hendes medkæmpere i troldegruppen håber, at de kan samle beløbet sammen via gaver fra firmaer og fonde. Vedligeholdelsen af kæmpeskulpturen skal ske med frivillige fra lokalforeningen Frøslev/Padborg.

Ninna Schrum er initiativtager til den kommende trold. Arkivfoto: Timo Battefeld

Hvor trolden skal stå eller sidde er ikke besluttet endnu.

- Padborg Skov er fredet. Figuren skal stå mindst en kilometer fra beboede områder, siger Ninna Schrum og fortsætter:

- Et godt sted ville være ved Nyhus Sø. Så kunne trolden kigge over på den tyske side. Nærheden til Tyskland er ganske bevidst. Måske vil nogle folk fra Harreslev blive så begejstrede for ideen, at de vil have opstillet en anden trold på den tyske side. Så ville der være to grænsetrolde som symboler på, at udviklingen i grænselandet er gået fra stridigheder og krige til det i dag venskabelige samliv, siger hun og tilføjer, at også kunstneren er begejstret for idéen.

Annonce

Måske to trolde

Han vil inddrage den dansk-tyske grænsetanke i den videre planlægning.

- Det bliver spændende, hvad han kan finde på, og hvordan det bliver omsat, siger Ninna Schrum, der er i gang med at planlægge kunstnerens besøg, så man kan diskutere yderligere detaljer omkring placeringen.

- Måske kommer der endda to. Når kæmpetrolden så er nedfældet på tegnebrættet, og der er udarbejdet et overslag over omkostningerne, går initiativtagerne i gang med at lede efter investorer. Der skal også indhentes en byggetilladelse. Det er jo en stor sag, siger Ninna Schrum.


Det ville være en ægte attraktion, hvis sådan en fandtes her hos os.

Ninna Schrum, initiativtager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce