Annonce
Aabenraa

- Atypisk forening: Politikere sætter grænser for tilskud til streetsportpark

Der kommer luft under løbehjulet på ramperne i Street Sport Park Padborg. Foto: André Thorup
Efter foreningen bag indendørs streetsportpark i Padborg har søgt lokale- og medlemstilskud, har kultur- og fritidsudvalget haft en principiel drøftelse om kontingentbetaling.

PADBORG: Hvis man vil prøve ramperne i den indendørs Street Sport Park Padborg på inliners, BMX eller løbehjul, kan man købe en dagsbillet på foreningens hjemmeside. Man kan også begynde med et månedskort, så man behøver ikke at tegne medlemskab for et halvt eller et helt år.

Men hvordan skal man som kommune forholde sig til en ansøgning om medlemstilskud fra en forening, hvor mange medlemmer ikke betaler kontingent halv- eller helårligt ligesom i traditionelle foreninger?

Det spørgsmål har over to møder været oppe at vende i kultur- og fritidsudvalget i Aabenraa Kommune.

Annonce

Street Sport Park Padborg blev i oktober 2019 godkendt som folkeoplysende forening. Forud lå flere års debat, fordi streetsportparken, der ligger i Padborgs transportcentrum, var åbnet i 2015 uden det var tilladt i lokalplanen. Men i en ny lokalplan, som byrådet godkendte i 2018, blev der givet grønt lys. Dog mangler centret at få godkendt lokalerne og kører nu på dispensation.

- En atypisk forening

Men centret sætter nu lokalerne i stand og forventer en godkendelse, og derfor har den ansøgt kommunen om både medlemstilskud og lokaletilskud.

- Det er en atypisk forening. Parken er åben mange timer, og den har mulighed for at sælge dagsbilletter, så det nærmer sig noget kommercielt, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Flertallet i kultur- og fritidsudvalget har besluttet, at foreningen kan få medlemstilskud, men kun til medlemmer, som tegner sig for et år. Hvis centret indfører medlemskab for tre eller seks måneder, kan foreningen også få medlemstilskud, men kun én gang per år per medlem.

Annonce

Vil fastholde unge

Jette Julius, der er medlem af udvalget for Dansk Folkeparti, var i mindretal med sin holdning: at grænsen skal gå ved seks måneder for at udløse medlemstilskud:

- Ellers kan det blive en glidebane. Det kan komme en masse små foreningsfitnesscentre og søge som medlemstilskud på samme måde, siger Jette Julius, der også mener, at årskontingent på 1299 kr. må være overkommeligt.

Men flertallet er altså gået med til, at også tre måneders medlemskab kan udløse et tilskud.

- Mange unge bliver i dag tiltrukket af andre former for foreninger med mere fleksible medlemskaber, og det vil ikke blive mindre i fremtiden. Det gælder om så vidt muligt at fastholde dem i foreningerne, siger udvalgets formand, Lars Kristensen.

Annonce

Stor huslejestigning

Kultur- og fritidsudvalget har også drøftet lokaletilskuddet. Foreningen lejer sig ind i hallerne, og lejen har i mange år ligget på godt 5084 kr. per måned. Men der ligger en aftale med udlejeren om, at lejen skal stige trinvist – op til 28.500 kr. per måned fra 2023 – altså til den tid årligt 342.000 kr.

Politikerne har dog besluttet, at lokaltilskuddet skal gives på baggrund af den hidtidige leje på 5084 kr. per måned – plus rengøring – i alt 84.345 kr. om året.

- Vi har i kommunen kun én pose penge til folkeoplysning, lyder det fra udvalgsformanden.

Jette Julius siger det sådan her:

- Det er uanstændigt, at huslejen pludselig skal stige sådan. Hvis vi skulle følge den, ville vi åbne for en ladeport. Det er lokaler, som ikke tidligere har kunnet udlejes.

Street Sport Park Padborg

blev 21. oktober 2019 godkendt som en folkeoplysende forening og er dermed berettiget til medlemstilskud, kursustilskud og materialetilskud på linje med andre foreninger.

Streetsportcentret tilbyder nu via sin hjemmeside tre kontingenttyper: Dagsbillet til 36,50 kr., månedskort til 249 kr. og årskort til 1299 kr.

Har adresse på Lejrvejen 8B i Padborg i industriområdet i midten af Padborg Transportcenter. Hallerne lejes af firmaet Nikobiz A/S.

Skatehallen blev åbnet i 2015 af bygningens ejer, Henrik E. Kock. I 2018 truede kommunen med at lukke hallen, da den var i strid med lokalplanen for området.

Byrådet godkendte den 28. august 2019 lokalplan nr. 107 for Padborg Transportcenter og gav dermed mulighed for at streetsportparken kan være i området. Parken har dog endnu ikke en ibrugtagningstilladelse, men har dispensation.


Mange unge bliver i dag tiltrukket af andre former for foreninger med mere fleksible medlemskaber, og det vil ikke blive mindre i fremtiden. Det gælder om så vidt muligt at fastholde dem i foreningerne.

Lars Kristensen (V), formand for kultur- og fritidsudvalget
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Gamle smøger og ny bro: Aabenraa er på skønhedskur

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Kunderne bliver, efter at Kirsten har betalt 50.000 for to sure smileyer: - Du får mig ikke til at sige, at loven er retfærdig

Esbjerg For abonnenter

Tre færger på Fanø var en stor succes ved efterårsferiens start

Sydjylland

Knap en million syddanskere er fuldt ud vaccinerede: Men smitten stiger i syv ud af ti syd- og sønderjyske kommuner

Vejen

Omdiskuteret børnecenter i Askov bliver ikke til noget: Lovgrundlaget har ikke været på plads

Livsstil

Lokale chauffører hjælper skolebørn med at undgå højresvingsulykker: - Vi håber aldrig nogensinde at opleve det!

Sønderborg For abonnenter

Se billeder og video: Kom med ind i Alssundbroens hemmelige rum

Aabenraa

Mand slipper for fængsel efter dødstrusler: - Jeg kommer tilbage og slår dig ihjel

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Varde For abonnenter

Der var ubetalte regninger for 50 millioner, da gigant-landbrug kollapsede: Hvorfor mistede én underleverandør ikke en øre?

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Gældsstyrelsen begærer skiltefirma i Kolding konkurs

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Kommentar: Der er ikke så meget at rafle om - det er blodig  alvor for SønderjyskE frem mod vinterpausen

Haderslev

Naturen får nyt liv blandt de døde. Og Haderslev får et nyt parkanlæg

Annonce