Annonce
Udland

Australien kritiserer Kinas behandling af tilbageholdt blogger

Twitter @yanghengjun/Reuters
Forhør og isolation er blevet hverdag for en australsk-kinesisk blogger og systemkritiker tilbageholdt i Kina.

Australiens udenrigsminister, Marise Payne, siger, at en kinesisk-australsk forfatter bliver tilbageholdt i Kina under uacceptable forhold.

Yang Hengjun, en tidligere kinesisk diplomat, som siden er blevet blogger, er udsat for daglige forhør og sidder i lænker.

Det oplyser udenrigsministeren ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Yang blev i august anholdt og er under mistanke for at have udøvet spionage.

Det kan give dødsstraf i Kina, som har meddelt Australien, at landet ikke skal blande sig i sagen.

Men Payne har fortalt, at hun følte en pligt til offentligt at udtale sig om sagen, efter embedsmænd fra Australiens ambassade i Kina for nylig besøgte tilbageholdte Yang Hengjun

- Hans aktuelle situation indebærer tiltagende isolation fra resten af verden med begrænsninger på kommunikationen med familie og venner samt gentagne daglige forhør, også mens han sidder i lænker, skriver Payne i en meddelelse ifølge Reuters.

- Det er uacceptabelt.

Payne siger, at Australien har bedt om en forklaring på anklagerne mod Yang og bedt om, at han bliver behandlet på fair vis i overensstemmelse med internationale retningslinjer. Det gælder blandt andet, at han får adgang til at tale med advokater og sin familie.

Stærke handelsforbindelser gør ifølge Reuters sagen følsom for Australien, der har Kina som sit største eksportmarked.

Yang Hengjun er tidligere diplomat for udenrigsministeriet i Kina. Han har under pseudonymet Wei Shi også skrevet spionromaner.

Det franske nyhedsbureau AFP har beskrevet Yang Hengjun som en af Kinas mest indflydelsesrige politiske bloggere.

Han har blandt andet været fortaler for, at Kina burde udvikle sig i en mere demokratisk retning.

Han har i den forbindelse kritiseret styret i Kina.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Knald eller fald for Preben Friis-Hauges lokale ambitioner

På onsdag står slaget om at blive den næste folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen og dermed noget af en skæbnedag for Preben Friis-Hauge med sine 22 år i lokalpolitik mod den 24-årige Morten Møller Sørensen, der af gode grunde har et mindre politisk CV. Venstres lokale medlemmer skal på onsdag pege på den, de tror på. De skal pege på ham, der kan sikre sig en af de 179 pladser i Folketinget. Der kan komme en tredje, fjerde og femte kandidat i dagene op til opstillingsmødet, men lige nu er der intet, der peger på, at det skulle blive tilfældet. Opstillingsfasen indtil nu har da også allerede haft det drama, den skulle have. Det er nemt at være bagklog, for havde der stået fem unge kandidater og kæmpet om pladsen, var der nok få, der havde efterlyst vidtåbne arme for alle aldersgrupper fra kredsbestyrelsens side. Tilfældet kunne også have været, at Preben Friis-Hauge og andre kandidater i 50'erne havde brugt deres gode ret til at stille op, uanset kredsbestyrelsens ønskealder for kandidater. Sådan gik det ikke. Kritikken lød, da der kun stod én 24-årig mand og ønskede at blive folketingskandidat for Venstre i Vardekredsen. Så gik den interne maskine i gang, og både under og efter presset på kredsbestyrelsens Jørgen Nielbæk fik Preben Friis-Hauge god opmærksomhed.

Varde

Linda gør det igen og igen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];