Annonce
Udland

Australien vil sætte borgere fra Wuhan i karantæne på asylø

Stringer/Australia/Reuters
Evakuerede australiere fra virusramt by i Kina skal 14 dage i karantæne på Juleøen, siger premierminister.

Australien planlægger at evakuere borgere fra et virusramt område i Kina og sætte dem i karantæne på en ø, der normalt huser asylansøgere.

Det fremgår af et forslag fra premierminister Scott Morrison onsdag.

Scott Morrison siger, at "sårbare" australiere, herunder børn og ældre, der befinder sig i den kinesiske by Wuhan og den omkringliggende Hubei-provins, først og fremmest vil blive hentet hjem.

Ifølge de australske myndigheder befinder der sig omkring 600 australiere i området, som er lukket ned i et forsøg på at stoppe spredningen af det dødelige coronavirus.

- Tidsrammen er meget snæver, så vi forsøger at arbejde hurtigt for at sikre, at vi kan sammensætte denne plan og denne operation, siger Scott Morrison til journalister i Canberra.

- Jeg vil godt understrege, at det her kommer til at foregå på følgende måde: Sidst ind, først ud, siger han.

Ifølge premierministeren vil de evakuerede australiere blive sat i karantæne i 14 dage på Juleøen i Det Indiske Ocean.

Juleøen er berygtet for sin asyllejr, som bliver brugt til at tilbageholde asylansøgere, som forsøger at nå Australien i båd.

- Forsvarsstyrkerne har fået til opgave at undersøge faciliteterne og yde den logistiske støtte og anden støtte, der måtte være nødvendig, for at sikre operationen på Juleøen, siger Scott Morrison.

Premierministeren afviser at sætte tal på, hvor mange australiere som vil blive hentet ud af Wuhan.

- Vi kan ikke garantere, at denne operation vil lykkes, siger han.

Japan og USA har allerede evakueret hundredvis af statsborgere fra Wuhan.

Ifølge Udenrigsministeriets Borgerservice er der i alt 18 danskere i Hubei- provinsen, og af dem ønsker syv at blive evakueret. Hvordan de præcis skal hentes hjem, er dog ikke helt sikkert.

Coronavirusset har hidtil dræbt mindst 132 mennesker i Kina.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Sønderborg

Præster havde håbet på åben kirke i påsken

Annonce