Annonce
Sønderborg

Australske landmænd vil have svin med danske gener slagtet

Storbonde, tidligere formand for LandboSyd og formand for Sønderborg Vækstråd, Henrik Enderlein, nægter at have kendt til systematisk smugling af dansk ornesæd til Australien i shampooflasker. Arkivfoto: Ulrik Pedersen
De australske svineproducenter vil have svin, der er kommet til verden med danske gener, slået ned. Det er danske storbønder, der stod bag det spektakulære og systematiske smugleri med ornesæd i shampooflasker fra Danmark til Australien.
Annonce

De svin, der grynter i australske stalde og har danske gener, skal slås ihjel. Det kræver de australske svineproducenter, fordi de nye ejere af besætningen med ulovligt importerede danske svinegener har en konkurrencemæssig fordel på grund af de bedre danske gener. Det kommer nu i kølvandet på den opsigtsvækkende sag om ulovligt importeret dansk ornesæd i Australien, hvor to de to danske landmænd Henning Laue fra Als og Torben Sørensen er idømt årelange fængselsstraffe.

Generne giver nemlig selskabet Westpork, der har købt farmen med svin af det tidligere danskejede GD Pork, en stor konkurrencefordel og virksomheden menes derfor at kunne profitere på svindlen. Det skriver Landbrugsavisen, der citerer mediet The West Australian. Avisen Danmark har afsløret, at bag GD Pork stod det danske selskab Pork Australia ApS, som fra 2007 til 2013 var ejet af de danske storbønder Henrik Enderlein fra Sønderjylland og Jørgen Tørnæs fra Holstebro samt Peter Jørgensen, Sønderjylland. De to sidstnævnte har dog ikke siden 2013 været en del at selskabet, der blev opløst tidligere i år. GD Pork i Australien er også opløst. Godsejer Christian Peter Nymann, der ejer Steensgaard Gods på Lolland og Auspork ApS, var også med til at stifte og eje Pork Australia ApS, som han også har været i bestyrelsen og direktionen for.

- Denne sag viser en foruroligende ignorering af de love, der beskytter levebrødet for Australiens 2700 svinekødsproducenter og kvaliteten af det svinekød, som millioner af australiere nyder hvert år, sagde Bridget McKenzie, der er den føderale landbrugsminister, kort efter dommen, der sendte Torben Sørensen tre år i fængsel, mens Henning Laue blev idømt to års fængsel.

De fire bagmænd har overfor Avisen Danmark nægtet ethvert kendskab til sædsmuglingen.

Annonce

Svinene er sunde

Præsident i delstaten Western Australias svineproducentforening, WA Pork producers, Dawson Bradford udtaler i The West Australian, at det var skuffende, at de australske myndigheder ikke tog skridtet videre og fik de ulovligt importerede gener destrueret. Australierne vurderer, søerne som bliver omtalt i medierne, som 'supersøerne' kan producere mindst ti procent flere smågrise end de australske. Men fordi søerne er fundet sygdomsfri er der ingen hjemmel til at slagte dem i landets biosikkerhedslovgivning.

På Westporks side argumenterer man for, at de har købt GD Pork i fri handel, hvor alle potentielle købere havde den samme information. Westpork står for 45 procent af delstaten Western Australias svineproduktion. De australske myndigheder har fastlagt at 199 søer er blevet insemineret med danske gener over en periode fra 2009-2017, og at der er i dag er omkring 2000 søer med danske gener.

GD Porks direktør Torben Sørensen og avlschef Henning Laue blev idømt henholdsvis tre og to års fængsel for at have sørget for at søerne blev inseminerede med den ulovligt importerede sæd.

Selskabet GD Pork, der gik frivilligt i opløsning i slutningen 2018, fik en bøde på 500.000 australske dollar, svarende til cirka 2,3 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa For abonnenter

Afstandskrav er lempet: Skolerne er klar til næsten normale skoledage

Annonce