Annonce
Esbjerg

Både Dissing, Piet Hein og Peter Plys var med til at åbne FGU Vest

Det kan være svært at tage initiativ til at tale med mennesker, man ikke kender, men Julie Oxland og Viktoria Dröfn Anxandersdóttir (billedet) var to af dem, der turde. De kendte ikke hinanden før, men kom til at sidde sammen og endte med at plante den første lille spire til et venskab. Julie har ikke gået i skole det seneste halve år, men har været i praktik i Blåvand Zoo, mens islandske Viktoria for nylig flyttede til Vejrup med sin mor, som er terminal kræftpatient. Nu håber de to piger på at skulle gå i klasse sammen på FGU Vest. Foto: John Randeris

Vores venskaber og deres betydning var det helt store tema, da Esbjergs helt nye uddannelse FGU Vest slog dørene op til første skoledag mandag. Både taler, sange og citater handlede om de vigtige bånd mellem os mennesker, som kan vise sig langt mer

ESBJERG: Der var Nanja, som bare lige mangler at bestå sin matematikeksamen, så hun kan uddanne sig i butik og handel. Der var Rikke, som vil være mekaniker, men som "sgu lige kom til at dumpe min grundforløbsprøve på Rybners", som hun selv udtrykte det.

Der var Naji, som egentlig har bestået alle sine fag, men som gerne vil forbedre sit karaktergennemsnit og så også snuse lidt til det der med at være tømrer, inden han for alvor går i gang. Der var Julie, som ville gøre sig klar til gymnasiet. På papiret og mentalt. Der var Viktoria, som kom til Danmark fra Island for få måneder siden, men som har haft så travlt med at passe sin kræftsyge mor, at hun først nu har fundet tid til at gå i skole og blive bedre til at tale dansk.

Og så var der de 131 andre, som også sad i kantinen på den nye FGU-uddannelse på Ravnevej 9 mandag morgen. Nogle kiggende sig nervøst over skuldrene og mest af alt ned på mobilen i hånden. Andre allerede optaget af at snakke med sidemanden, som måske var én, man kendte fra et andet skoleforløb, eller også - som i de fleste tilfælde - en fremmed i samme båd.

Mandag morgen var første skoledag på FGU Vest, som i Esbjerg er rykket ind i lokaler ved AMU Vest på Ravnevej, og som også har afdelinger i Ribe og Varde. En skole, som er for unge under 25 år, der ikke er i job eller uddannelse.

Annonce

FGU Vest afløser produktionsskolerne og VUC

Den Forberedende Grunduddannelse (FGU) henvender sig til unge under 25 år, der ikke har gennemført eller er i gang med en ungdomsuddannelse, og som heller ikke er i beskæftigelse. Det vil sige den målgruppe, der tidligere kunne få skolegang på enten produktionsskolerne, VUC eller andre grundforløb på erhvervsskoler mv.

FGU består af tre spor: Almen grunduddannelse (AGU), produktionsgrunduddannelse (PGU) og erhvervsgrunduddannelse (EGU).

I Esbjerg, Ribe og Varde hedder uddannelsen FGU Vest og har afdelinger i alle tre byer.

Det er endnu usikkert, hvor mange elever der starter op på skolerne, fordi der hele tiden kommer flere til, men mandag morgen var der i alt mødt 136 elever op i kantinen, og tirsdag møder yderligere 50 elever fra KUU-uddannelsen ind på skolen.

Morgensang hver dag

- Vi er i dag med til at skrive danmarkshistorie. I bliver de første i Danmark, der tager en forberedende grunduddannelse, lyder det fra institutionsleder Thomas Rosenqvist til eleverne, da han kommer til mikrofonen.

Både han og Esbjerg-afdelingens leder Niels Wølch Frederiksmose byder eleverne varmt velkommen. Fortæller dem, at skolen vil gøre alt, hvad den kan for at give eleverne en god uddannelse og en god tid på skolen. Lytte til, hvad de har af idéer til indretning af gangene og til spil og aktiviteter, der bør være. Hjælpe dem med at "grave de ressourcer frem, som er gemt indeni", som Niels Frederiksmose udtrykker det. Og frem for alt at være en god ramme om de venskaber, som eleverne forhåbentlig vil stifte i skoletiden.

Der er noget højtideligt i stemningen. Eleverne skal rejse sig og råbe et leve for skolen. Der citeres både Piet Hein og Peter Plys. Sidstnævnte om hans venskab med Grislingen, som skal vare længere end for altid. Og snart lyder Poul Dissing-omkvædet "Det er rart at være alene - men det er bedst at ha' en ven" ud i salen som den første af de morgensange, eleverne skal synge hver dag.

Venskaber er vigtigst

Og dagens store fokus på venskaber er bestemt ikke tilfældig, siger Heine Nissen, der skal være værkstedsunderviser på PGU-linjen Motor og mekanik på den nye uddannelse:

- Relationerne er det absolut vigtigste. Eleverne skal lære noget, og tro mig, jeg har en bil fra 1946 ventende på eleverne nede på værkstedet, skilt ad i atomer. Men venskaber kan noget, som fagene ikke kan, og nogle af de her elever har også brug for ikke at få input hele tiden, men at opleve, at det er okay bare at være, og at få ro og selvtillid ved at få nye venner, siger han.

Se flere billeder fra åbningen på jv.dk/esbjerg.

Eleverne fik serveret morgenmad, inden første skoledag gik i gang. Her er det til højre 18-årige Naji Jemal Lewandowski, som er faldet i snak med to nye skolekammerater. - Teoretisk set har jeg faktisk bestået alle fag i 10. klasse, men jeg vil gerne forbedre mine karakterer, for jeg ved, at jeg kan gøre det bedre. Og med bedre karakterer har man sikret sig en bedre fremtid, siger Naji, som regner med, at han vil være tømrer. Foto: John Randeris
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Ansatte er dybt skuffede over lukning af Danfoss-fabrik: Jeg troede fandeme, det var løgn

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Danmark For abonnenter

Smittede patienter: Kirurgs hudlidelse kan have kostet Henrik fra Fanø hans nye hofte

Danmark

Hudsygdom kan være skyld patienters infektioner: Nu er kirurgens allergi blevet fastslået

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];